Ekonomi Bayramda kartlardan 30 milyar TL çekilecek!

Bayramda kartlardan 30 milyar TL çekilecek!

05.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bayram alışverişi perakendeyi hareketlendirdi. Bu bayramda 30 milyar liralık kartlı harcama yapılması bekleniyor. AVM cirolarında büyük artış yaşanıyor. Alışverişte en fazla hareket gıda, market ve hazır giyimde.

Bayramda kartlardan 30 milyar TL çekilecek

HANİFE BAŞ- Kurban Bayramı için hazırlıklar sürerken, perakendede yaz tatilinin de birleşmesiyle 30 milyar TL’lik kartlı harcama bekleniyor. Birleşmiş Markalar Derneği(BMD) Başkanı Sinan Öncel, önceki yıllara bakıldığında dini bayramlarda alışveriş trafiğinin arife günlerinde yoğunlaştığını belirterek, “Arife günü zirve yapan alışveriş hareketliliği bayram boyunca ortalamanın yarısı düzeyinde seyrediyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileri de gözlemlerimizi doğruluyor. Geçen yıl arife ve dört günlük bayram tatilinde yapılan toplam 14,5 milyar TL’lik kartlı harcamanın 5,2 milyar TL’lik kısmı, yani üçte birinden fazlası arife günü gerçekleşti. Bu yıl 8 Temmuz’a denk gelen arife günü yine benzer bir alışveriş hareketliliği olacağını tahmin ediyorum. Bu yıl turist harcamalarının da katkısıyla bayram için 28-30 milyar TL düzeyinde bir kartlı harcama yapılacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bayramda kartlardan 30 milyar TL çekilecek

SİNAN ÖNCEL

Kurban bayramlarında en çok harcamanın market ve gıda grubunda görüldüğünü dile getiren Öncel, “Tatil sezonuna bağlı yoğun seyahatlerin etkisiyle akaryakıt ödemeleri ikinci sırada yer alıyor. Liste hazır giyim, yemek ve elektronik eşya şeklinde devam ediyor. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda yüzde 31 ile en fazla kartlı harcamanın market ve gıda için yapıldığı görülüyor. Market ve gıdayı yüzde 11’le akaryakıt istasyonları, yüzde 9 ile giyim aksesuar, yine yaklaşık yüzde 9 ile yemek ve yüzde 7 payla elektronik eşya izlemişti. Bu yıl da benzer bir dağılımın olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 25 ARTIŞ VAR

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Kurban Bayramı için alışverişlerin normal haftaya göre yüzde 25 oranında artmasını beklediklerini belirterek, “Geçen hafta sonu bu artışı gördük. Ama Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na göre biraz daha yavaş geçer. Asıl hareketi arefe günü bekliyoruz. Daha çok çocuklara bayramlık alınıyor. Düğün varsa daha şık kıyafetlere yönelim oluyor. Fiyat artışları ve enflasyon nedeniyle geçmiş bayramlara göre biraz daha az alışveriş olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Bayramda kartlardan 30 milyar TL çekilecek

HÜSEYİN ALTAŞ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’lerde bayram alışverişlerinin iyi gittiğini kaydederek, şunları söyledi: “Cirolar ve AVM giriş oranlarında önemli artış var. Bayram haftası ve arife günü daha hareketli olur. Bayram ve tatil alışverişi birleşti. Kurban Bayramı gıdayı hareketlendirir. Hazır giyim ikinci sırada gelir. Dokuz günlük tatil nedeniyle plaj alışverişi de hareketlendi.”

PLAJ ÜRÜNLERİNE TALEP

Bayramda kartlardan 30 milyar TL çekilecek

MERT KARAİBRAHİMOĞLU

Penti CEO’su Mert Karaibrahimoğlu, pandemi sonrası ‘özgür tatil’in başladığını belirterek, şunları söyledi:
“Plaj ürünlerine talep çok iyi. Pandemi tüketici tercihlerinde bazı değişikliklere yol açtı. Yaz sezonunun açılışında siyah ürünler tercih edilirdi ancak bu sefer renklilerin satış oranı yükseldi. Bu insanların değişmeye başlayan ruh halini de gösteriyor. Canlı renkli bikiniler yoğun ilgiyi görüyor. Bu senenin plaj koleksiyonu çok canlı. En çok dikkat çeken ürünler, üçgen bikiniler, simli kumaş kullandığımız ve cut-out detayları olan modeller.”

Yazarlar