Ekonomi ABD’den AB’ye ‘gübre çalımı’

ABD’den AB’ye ‘gübre çalımı’

10.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’nin Avrupa Birliği’nin (AB) aksine, Rus gübresine karşı yaptırım uygulamadığı ve geçen yıl Rusya’nın ABD’ye yaklaşık 1.4 milyar dolar değerinde gübre sattığı iddia edildi.

ABD’den AB’ye ‘gübre çalımı’

Rus haber sitesi Business FM’nin haberine göre ABD Rusya’dan 2023’te azot, potasyum ve fosfat gübresi satın almaya devam etti. Habere göre 2022’de 1.95 milyar dolar olan gübre alımı azalsa da devam etti. Portala konuşan tarım uzmanı Leonid Khazanov şu yorumu yaptı:

Haberin Devamı

“Burada birçok faktör rol oynuyor. ABD’li yetkililer Rus gübresine yaptırım uygulamadı. Hatta mineral gübreler ABD tarımı için hayati önem taşıdığı için uygulamaya koymayacaklarını ifade ettiler. Rus gübresine yönelik yaptırım yalnızca AB’den geldi ve aynı zamanda Belarus gübresine de yaptırım uyguladılar. Sonuç olarak AB tarımı, nitrojen, potasyum ve fosfor gibi her türlü mineral gübrenin artan fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı.

Teslimatların çeşitli uluslararası aracılarla yapıldığını kabul ediyorum; bunlar için gübrelerin nereye tedarik edildiği önemli değil. İhracat esas olarak St. Petersburg bölgesi limanlarından yapılıyor. Bu eğilim devam edecek. Bir kimya tesisi kurmak veya bir kimya tesisinin kapasitesini genişletmeye yönelik herhangi bir proje oldukça zaman alıyor ve çok fazla paraya mal oluyor.”

Haberin Devamı

Habere göre Rusya’dan Çin’e yönelik gübre ihracatı da yüzde 94 oranında arttı.