Ekonomi 7.27 milyon hektar arazi toplulaştı

7.27 milyon hektar arazi toplulaştı

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım arazilerinin verimli kullanılması için 2023 sonu itibarıyla 7.27 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığını, kazanımın yıllık yaklaşık 41 milyar lira olduğunu söyledi.

7.27 milyon hektar arazi toplulaştı

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Bakan Yumaklı, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, çok parçalı, dağınık, şekilleri bozuk arazilerin kırsalın en önemli sorunlarından olduğuna dikkat çekti. Parsellerin büyük çoğunluğunun sulama ve ulaşım ağından yoksun olduğunu da belirten Yumaklı, bu sorunları çözmek için arazi toplulaştırma çalışmaları yürüttüklerini aktardı. Yumaklı, projelerinin sonuçlanmasıyla birlikte tarımsal üretimde artışlar, girdi maliyetlerinde ise azalmalar elde edildiğine işaret etti. 

Haberin Devamı

Çalışmalar sürüyor

Yumaklı, Türkiye’deki tarım topraklarının 14.3 milyon hektarının toplulaştırma yapmaya uygun olduğunu anlatırken, “2023 yılı sonuna kadar 7.27 milyon hektar alanda tapu tescil işlemlerini tamamladık. 2024’te hedefimiz bunu 7.9 milyon hektara yükseltmek. Ayrıca 2.2 milyon hektar alanda çalışmalar devam ediyor. Arazi toplulaştırması tamamlanan 7.27 milyon hektar alandaki kazanım yıllık yaklaşık 41 milyar lira” dedi.

Tarım için dev arazi tahsisi

Bakan Yumaklı, “ekilmeyen tek bir karış toprak kalmasın” anlayışıyla, tarıma elverişli olduğu halde kullanılmayan veya nadasa bırakılan alanların üretime kazandırılması için de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Son üç yılda 4,7 milyon dekar atıl alanın tarıma kazandırıldığını, Türkiye genelinde nadas alanların ise 1,46 milyon dekar azaldığını bildirdi.