Eğitim Sakrum Nedir, Neresidir? Sakrum Ağrısı Neden Olur?

Sakrum Nedir, Neresidir? Sakrum Ağrısı Neden Olur?

12.04.2022 - 16:30 | Son Güncellenme:

İnsan anatomisinde her bölge farklı bir işlev görmektedir. Bu bölgelerde oluşan ağrıların sebepleri ise birbirinden farklı olabilmektedir. Bunlardan birisi de sakrum olmaktadır. Bir kemik olan sakrum kemiğinde birçok kişide bazı ağrılar oluşabilir. Bu ağrıların neden olduğu ve tedavisi de vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, sakrum nedir, neresidir? Sakrum ağrısı neden olur? Sizlere sakrum ağrıları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Sakrum Nedir, Neresidir Sakrum Ağrısı Neden Olur

İnsan vücudunda birçok farklı kemik bulunmaktadır. Bu kemiklerden olan sakrum bazı nedenlerden dolayı ağrılara sebep olabilir. Pek çok kişi bu ağrıların neden olduğunu bilemediği için sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır.

Sakrum Nedir?

Sakrum insan anatomisinde omurganın alt kısmında bulunan büyük üçgen şekilli olan bir kemiktir. Sakrum birinci ile beşinci sakral omurun birleşmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu kemiği oluşturan omurlar birleşmeye genellikle 12 yaşında başlamaktadır. Omurlar arasında boşluklar görüldüğü zaman kişinin 20 yaşından küçük olduğu söylenmektedir. Fakat bu omurların tam birleşmesi 25 yaşından sonra gerçekleşir.

Sakrum Neresidir?

Sakrum kemiğini oluşturan 5 omurun arasında disk ve faset bulunmamaktadır. Bu 5 omur birbirine kaynamış tek bir kemik şeklinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra kuyruk sokumu kemiği de buna benzer yapıda bulunmaktadır.

Sakrum insan vücudunda kuyruk sokumu kemiğinin üstünde yer almaktadır. Çoğu zaman bu kemiğin ağrıması söz konusu olabilmektedir. Bu kemiğin kırılması halinde ise iyileşme süresi 3 ayı bulmaktadır. Şiddetli ağrı şeklinde başlayan bu durum zamanla da azalmaktadır.

Sakrum Ağrısı Neden Olur?

İnsanlarda sakrum ağrıları bazı durumlarda görülebilmektedir. Sakrum ağrısının farklı nedenleri olabilir. İliosakral eklem kilitlenmesi, aşırı yük, travma, kötü oturma pozisyonları, yıpranma, kas yetmezliği yükleri ve yandaki eklemlerdeki mekanik işlev bozuklukları sakrumda oluşan ağrıların nedenleri olabilir.

Sakrum ağrıları her yaşta kişilerde sıklıkla görülebilmektedir. Özellikle nüfusun büyük bir bölümünü etkilemekte ve büyük ağrılara neden olabilmektedir. Sakrum ağrılarının özellikle kadınların hamilelikten sonra görüldüğü de bilinmektedir. Bu nedenle sakrum nedenleri arasında hamilelikte bulunmaktadır. Hamilelik dönemi sonrası kadınlarda görülebilen sakrum ağrıları kişilerin günlük hayatlarını da olumsuz etkilemektedir. Sakrum ağrılarına daha nadir olabilecek sebepler ise ischiofemoral sıkışma sendromu ve kemik kanseri olmaktadır.

 

Yazarlar