Eğitim Para Basma Yetkisi Hangi Kuruma Aittir?

Para Basma Yetkisi Hangi Kuruma Aittir?

03.06.2021 - 01:52 | Son Güncellenme:

Türkiye’de para basma yetkisini elinde bulunduran tek kurum Merkez Bankası’dır. Merkez Bankası da bu yetkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alır. TBMM ise, bu yetkiyi süresiz bir şekilde Merkez Bankasına devretmiştir. Merkez Bankası insanların isteği üzerine para basamaz. Uluslararası dolaşıma yeni para sokabilmek için de bir karşılık gösterilmesi gerekir. Para basma yetkisi hangi kuruma aittir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Para Basma Yetkisi Hangi Kuruma Aittir

Devretme süreci ise, ilk olarak 11 Haziran 1930 yılında çıkan 1715 sayılı Kanunla birlikte başlamıştır. Bu kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 87’nci maddesi gereğince TBMM’ye ait olan para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredilmiştir. 

Haberin Devamı

 Para Basma Yetkisi Hangi Kuruma Aittir?

 Türkiye'de para basma yetkisini elinde bulunduran kurum, Merkez Bankası'dır. Merkez Bankası, para basma yetkisini ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden alır. Bu yetkinin tam anlamı ile ve süresiz bir şekilde bankaya devredilme süreci de şu şekilde gerçekleşir.

Merkez Bankasının kuruluşunda önemli bir yer teşkil eden 11 Haziran 1930 tarihli ve 1715 sayılı Kanunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87’nci maddesi gereğince TBMM’ye ait olduğu bilinen para basma yetkisi, Merkez Bankasına tamamen ve süresiz olarak devredildi.

1715 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile birlikte banknot ihracı imtiyazı, 30 yıl süresince sadece Merkez Bankasına verildi ve bunun bitimine 5 yıl kala da bu sürenin uzatılabileceği karara bağlandı.

Haberin Devamı

27 Nisan 1955 tarih ve 6544 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile birlikte banka ihracının imtiyaz süresi, 1999 yılına kadar da uzatılmış oldu.

14 Ocak 1970 tarihli ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanuna göre, banknot ihracı imtiyaz süresi ile birlikte ilgili ifade aynı şekilde korunmuş oldu.

21 Nisan 1994 tarihli ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğüne girmesi ile birlikte banknot ihracı yetkisi ile ilgili olan süre sınırlaması da tamamen kaldırıldı.