Eğitim Malpraktis Nedir? Malpraktis Oluşturan Nedenler Nelerdir?

Malpraktis Nedir? Malpraktis Oluşturan Nedenler Nelerdir?

09.03.2021 - 15:31 | Son Güncellenme:

Malpraktis kelimesi bir başka adı kötü hekim uygulamasıdır. Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kurallarının 13.maddesinde malpraktis açıklanmıştır. 13.madde de bilgisizlik ve ya deneyimsizlik nedeni ile bir hekimin hastaya zarar vermesi olarak açıklanmıştır. Sadece bunlar da değil aynı zamanda hekimin ilgisiz olması da malpraktise örnektir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Malpraktis Nedir Malpraktis Oluşturan Nedenler Nelerdir

Malpraktis, bir meslek ile uğraşan kişinin görevi sırasında yaptığı yanlış ve doğru olmayan hareketler bütünü için kullanılan bir deyimdir. Özellikle tıbbi alanda kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

Malpraktis Nedir? 

Tıbbi anlamda malpraktis doktor olan kişinin dünya standartlarında bilinen doğru uygulamaların dışına çıkması ile hastaya zarar vermesi sonucu oluşur. Doktorun yeterli bilgi ve tecrübesi olmaması durumu da aynı şekilde bu sonucu oluşturabilmektedir. Yani belirlenen riskten bağımsız yapılan hekim hatalarına verilen isimdir. 

Malpraktis Oluşturan Nedenler Nelerdir?

Tıp alanında her zaman risk vardır. Hiçbir ameliyat sıfır risk taşımaz. Ama tıp dünyası ve kanunları bunun dozunu belirlemek ve yanlış kullanılmasını engellemek için izin verilen risk ifadesini ortaya çıkarmıştır.

Belirlenen bu sınırlar içerisinde hastanın gördüğü zarar hekim tarafından sorumluluk kabul etmez. Fakat eğer olay bundan farklı ise olaylar bu noktada değişir. Eğer hastanın gördüğü zarar engellenecek bir boyuttaysa fakat doktorun ilgisizliği veya bilgisizliği nedeniyle engellenmediyse hekim sorumluluk almak zorunda kalır.

Haberin Devamı

Malpraktis Avukatı Kavramı Nasıl Doğmuştur?

Bir doktorun malpraktis kavramını, oluşturan nedenlerini ve sonuçlarını çok iyi bilmesi gerekmektedir. Çünkü tıp dediğimiz kavram çok geniştir. Sadece sağlık çalışanlarından oluşmaz. Yönetmelikler, hukuk ve tıp doktrini gibi kavramlarda oldukça önem taşımaktadır. Bunların ihlali doktorları mesleki anlamda suç işlemişler kategorisine sokar. Tıp alanı oldukça geniştir. Böylece farklı meslek grupları oluşmasını sağlamıştır. Malpraktis avukatları kavramı da bu şekilde doğmuştur. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.