Eğitim Atmosfer Basıncı Nedir? Atmosfer Basıncını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Atmosfer Basıncı Nedir? Atmosfer Basıncını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

12.12.2021 - 03:12 | Son Güncellenme:

Atmosfer yeryüzünü saran hava tabakasıdır. Belirli bir yüzeye atmosfer kolon tarafından birim kuvvet uygulanmaktadır. Burada karşımıza atmosfer basıncı çıkmaktadır. Peki atmosfer basıncı nedir? Atmosfer basıncını etkileyen faktörler nelerdir? Sizlere atmosfer basıncı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Atmosfer Basıncı Nedir Atmosfer Basıncını Etkileyen Faktörler Nelerdir


Atmosfer basıncı pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu olmaktadır. Atmosferin oluşmasında etkili olan bazı gazlar vardır. Bu gazlar cisimler üzerinde ağırlıkları ile bir kuvvet uygulamaktadır.

Atmosfer Basıncı Nedir?

Atmosferi oluşturan gazlar ağırlıkları ile cisimler üzerinde belirli bir kuvvet uygulamaktadır. Uygulanan bu kuvvete ise atmosfer basıncı adı verilmektedir. Barometre ile ölçülen atmosfer basıncı milibar kısaca mb birimi ile değerlendirilmektedir.

Normal hava basıncı 45° enleminde 15°C sıcaklıkta deniz yüzeyinde 1 santimetrekarelik yüzeye düşen havanın ağırlığında olmaktadır. Atmosfer basıncı ağırlığı 1033 gram ve 1013 mb hava basıncına eşit olmaktadır.

Atmosfer Basıncını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Atmosfer basıncını etkileyen 6 farklı faktör bulunmaktadır. Atmosfer basıncını etkileyen faktörler şunlardır:

- Sıcaklık: Hava ısınmaya başladıkça genişler ve hafifler. Soğumaya başlayınca ise sıkışır ve ağırlaşır. Bu sebeple havanın soğuk olduğu bölgelerde basınç yüksek olmaktadır. Sıcak olduğu yerlerde ise düşüktür.

- Mevsim: Atmosfer basıncını etkileyen diğer bir faktör ise mevsimdir. Mevsime göre sıcaklıklar da değişmektedir. Buna göre atmosfer basıncında da değişiklik görülür.

- Yükseklik: Atmosfer basıncı ile yükseklik arasında ters orantı bulunur. Yükselti arttıkça basınç azalmaktadır. Bunun sebebi ise yükseldikçe atmosfer kalınlığının, ağırlığının ve yoğunluğunun azalmasıdır.

- Yerçekimi: Atmosfer basıncı ile yerçekimi arasında doğru orantı bulunmaktadır. Yerçekimi arttıkça atmosfer basıncında artış görülür.

- Dinamik Etkenler: Hava kütlelerinin alçalarak yığılması ve yükselerek seyrelmesi sonucunda görülmektedir. Hava hareketlerine bağlı oluşan basınç merkezlerine ise dinamik basınç merkezi adı verilir.

- Rüzgarlar: Havanın yoğunluğunu ve sıcaklığını rüzgarlar etkiler ve buna göre atmosfer basıncını değiştirir.