Ege ‘Yeni doğan bebekte göz sağlığı çok önemli’

‘Yeni doğan bebekte göz sağlığı çok önemli’

16.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğunu belirtti, “Nedeni, gözyaşı kanalının doğuştan dar olması” dedi

‘Yeni doğan bebekte  göz sağlığı çok önemli’

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, bebeklerde ve çocuklarda göz sulanması ve göz yaşarması konusunda bilgi verdi, “Bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir. Bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının nedeni genellikle gözyaşı kanalının doğuştan dar olmasıdır. Gözyaşı, gözkapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan 4 küçük delikten gözyaşı kesesine akar. Gözyaşı keseleri, hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaşı burna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur, çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur. Uzman hekimler, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı rahatsızlığını teşhis ve tedavi edebilirler” dedi.
Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı durumunda fazla sulanma ve yaşarma görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Gözyaşı kesesinin burna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar, doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur. Fazla sulanma ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan göz tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte gözbebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır” diye konuştu.