Dünya Yunanistan’da havlu hareketinin zaferi

Yunanistan’da havlu hareketinin zaferi

22.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da geçen yaz halk, özel işletmelerin sahilleri işgal edip, plajlara girişte yüksek ücret istemeleri üzerine “havlu hareketi” başlatmıştı.

Yunanistan’da havlu hareketinin zaferi

Protesto eylemlerinde sahillerin ücretsiz olarak halka açılmasını istemişlerdi. Hareket meyvesini verdi. Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis ile Çevre Bakanı Theodoros Skylakakis geçen hafta ortak bir karara imza attı. Karara göre, Yunanistan’daki 198 plajda şezlong, şemsiye ve her türlü yapı yasaklandı.

Haberin Devamı

“Apatites Paralies” denilen belirli plajlar, kıyı şeridini korumaya yönelik hükümet planının parçası oldu. Bu plajların bulunduğu yerler arasında Semadirek Adası, Midilli, Siros, Eğriboz adalarının yanı sıra anakaradaki Mani Yarımadası ile Zacharo’nun olduğu belirtildi. Kıyı şeridi kullanım yasasına göre, plajlar ticari kullanım için ihaleye çıkarılamayacak.         

Cezası 2 milyon

Yunanistan’daki plajlarda inşaat yapmak, tente yerleştirmek, denize ulaşımı engelleyecek şekilde araç park etmek gibi ihlallerde 60 bin euro’ya (2 milyon TL) kadar para cezası verilecek. Ülkenin plajları her zaman halka açık kalacak. Diğer yandan, geçtiğimiz aylarda Yunanistan’da plaj alanlarının yüzde 70’inin şezlongsuz kalmasını öngören yasa tasarısı kabul edilmişti.

Haberin Devamı