Dünya Son dakika... Yolcu uçağından göründü! Şok kayıt

Son dakika... Yolcu uçağından göründü! Şok kayıt

31.05.2022 - 09:12 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Güney Çin Denizi üstünde seyreden yolcu uçağına hava kontrol kulesinden acil bir çağrı geldi, ardından pilotun çektiği 1 dakika 14 saniyelik görüntü tüyler ürperticiydi.

Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt

Tarih: 17 Temmuz 2014. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan havalanan MH17 sefer sayılı Boeing 777 uçağında 298 yolcu ve mürettebat vardı.

Haberin Devamı

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a doğru ilerleyen uçaktaki yolcular, 10 farklı ülkedendi. MH17 ile son temas, Rusya-Ukrayna sınırına 50 kilometre kala kuruldu.

Dünya yolcu uçağına ne olduğunu merak ederken, Vladimir Putin'in desteklediği Rus yanlısı ayrılıkçıların fırlattığı bir füze tarafından vurulduğu kısa sürede anlaşıldı.

Uçak, Donbas'ta Ukrayna birlikleriyle savaşan Rusya yanlısı isyancı güçlerin kontrolündeki Donetsk bölgesine düştü.

Uçağın, Rus yapımı bir füzeyle vurulduğu kısa sürede doğrulandı. Ukrayna, Rus yapımı bir BUK füzesinin 17 Temmuz 2014 günü Rusya-Ukrayna sınırından geçtiği görüntüleri yayınladı.

Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt

Parçaları kilometrelerce alana yayılan uçaktaki 198'i Hollanda vatandaşı 298 kişiden kurtulan olmadı. Halen yargılaması devam eden MH17 davasında dört Rus yanlısı ayrılıkçıya tutuklama kararı çıkarıldı ancak bir sonuç alınamadı.

Haberin Devamı

Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt

Yolcu uçağının vurulmasından sekiz yıl sonra Rusya lideri Vladimir Putin bu kez Ukrayna'yı doğrudan işgale karar verdi. Kiev'de hezimet yaşayan Rus işgal birlikleri, Donbas bölgesinde Ukrayna ordusuyla savaşıyor.

Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt

Moskova, kolayca tahmin edileceği gibi uluslararası soruşturma ekibinin ulaştığı sonuçları hiçbir zaman kabul etmedi. Günümüzde Ukrayna'yı 'işgal' etmediğini, 'özgürleştirdiğini' savunan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, MH17 için "Söylediklerini nihai gerçek olarak kabul edemeyiz. Bahse girerim siz de herhangi bir kanıt görmemişsinizdir" demişti.

 

JL-3 BALİSTİK FÜZE ATEŞLEDİ

 

Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt

 

MH17'nin bir füzeyle vurulmasından yine sekiz yıl sonra benzer bir vakanın kıyısından dönüldü. Avustralya havayolu şirketi Cathay Pacific'e ait bir yolcu uçağı, Güney Çin Denizi'nin üstünde seyrediyordu.

Bu sırada, Pasifik Okyanusu'nda yayılma arzusunu gizlemeyen Çin'le tüm komşularını karşı karşıya getiren tartışmalı sularda Çin ordusuna ait bir denizaltı vardı.

Type 094 model nükleer Çin denizaltısı, gökyüzünde bir yolcu uçağı varken JL-3 olduğu tahmin edilen bir balistik füze fırlattı.

Füze gökyüzüne beyaz bir çizgi şeklinde yükselirken, Cathay Pacific'e ait Boeing 777'yi kullanan pilot John Carter'ın kamerası açıktı.

Haberin Devamı

Kokpitten balistik füzeyi görüntüleyen Carter'ın kaydettiği video, 1 dakika 14 saniye. Pilot kilometrelerce irtifaya ulaşan füzeyi kamerasıyla takip ederken, kokpitteki konuşmalar da duyuluyordu.

Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt

Pilot Carter, Boeing 777 Güney Çin Denizi üstündeyken hava kontrol kulesinden panik halinde bir çağrı aldıklarını aktarıyor. Kontrol kulesinden arayan görevli, yolcu uçağına 'Acil olarak 90 derece sola dönün' dedi.

Çin'in denizaltıdan balistik füze fırlatmadan önce yolcu uçaklarını uyarmak için herhangi bir NOTAM yayımlamadığı bildiriliyor. Benzer durumlarda, önceden yayınlanan NOTAM'la testin yapılacağı bölgede uçuş yasağı ilan ediliyor.

ASKERİ HAREKETLİLİK ZİRVEDE


Son dakika... Yolcu uçağından göründü Şok kayıt




Çin ordusu, 26 Mayıs tarihinde Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikata başlayacağını duyurmuştu ancak Cathay Pacific yolcu uçağından kaydedilen videonun tarihi, 24 Mayıs.

Pekin yönetimi ayrıca bağımsızlığını tanımadığı Tayvan'a gözdağı vermek için geçen hafta ada çevresine savaş gemileri ve jetlerini gönderdi.

Aynı haftada Çin'in savaş uçakları Rus bombardıman jetleriyle birlikte Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi üstünde gövde gösterisine girişti. ABD Başkanı Joe Biden'ın Japonya'da olduğu sırada gerçekleşen söz konusu tatbikat, Ukrayna işgalinden bu yana müttefik iki ülkenin birlikte yaptığı ilk gövde gösterisiydi.

Haberin Devamı

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan Güney Çin Denizi, zengin hidrokarbon rezervlerine sahip. Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine askeri üs ve tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Çin, yalnızca komşu ülkelerle değil ABD ile de sık sık Güney Çin Denizi'nde karşı karşıya geliyor. İki ülkenin savaş gemileri birçok kez Güney Çin Denizi'nde karşı karşıya geldi.