Dünya Son dakika... İngiltere Başbakanı ağlayarak istifasını açıkladı!

Son dakika... İngiltere Başbakanı ağlayarak istifasını açıkladı!

24.05.2019 - 12:07 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran'da partisinin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.

Son dakika... İngiltere Başbakanı ağlayarak istifasını açıkladı

Tüm dünyada 'son dakika' koduyla duyurulan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran'da Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ediyor.

Haberin Devamı

May, yeni başbakan seçilene kadar bu görevi sürdüreceğini açıkladı.

May Temmuz 2016'da Muhafazakar Parti lideri ve İngiltere'nin ikinci kadın başbakanı olmuştu. Ancak İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) ile ilgili planlarına parlamentodan destek bulamadığı için uzun süredir baskı altındaydı.

MUHALEFET VE İSKOÇYA ERKEN SEÇİM İSTİYOR

May'in istifa kararı beklendiği gibi İngiltere'nin bir numaralı gündemi oldu ve birçok farklı tepki aldı.

Erken seçim isteyen ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, "Muhafazakar Parti, ülkeyi Brexit konusunda tamamen başarısızlığa uğrattı ve insanların yaşamlarını iyileştiremedi ya da en acil ihtiyaçlarıyla başa çıkamadı. Ülkenin ihtiyacı olan son şey; haftalarca sürecek Muhafazakarların çekişmesini takiben başka bir seçilmemiş Başbakan. Yeni Muhafazakar Parti lideri kim olursa olsun, ülkemizin geleceğine hemen genel seçim yoluyla halkın karar vermesini sağlamalı" dedi.

Haberin Devamı

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, bir başka Muhafazakar Parti üyesinin seçime gidilmeden başbakanlık koltuğuna oturmasının çok yanlış olacağını söyledi.

Sturgeon, istifanın Muhafazakar Parti'nin yarattığı Brexit karmaşasını çözmeyeceğini belirterek "Sadece konuyu insanların önüne yeniden getirmek bunu yapabilir. Daha da koyu bir Brexit'çinin başbakan olma ve anlaşmasız ayrılıkla tehdit tehdit etme olasılığı oldukça endişe verici" ifadesini kullandı.

Adı başbakan adayları arasında geçen eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, "Şimdi onun çağrılarını yerine getirme zamanı. Bir araya gelip Brexit'i gerçekleştirmeliyiz" diye konuştu.

AB: YENİ BİR ANLAŞMA YOK

Avrupa Birliği (AB), May'in istifasına yönelik ilk açıklamasında Brexit pozisyonunda bir değişiklik olmayacağını vurguladı.

AB Komisyonu sözcüsü Mina Andreeva, komisyon başkanı Jean-Claude Juncker'in, May'in istifa açıklamasını 'memnuniyetle' izlemediğini ifade etti.

Andreeva, "Juncker, yeni başbakana da aynı ölçüde saygı gösterecek ve çalışma ilişkisi geliştirecektir" dedi.

MAY'İN HEZİMETLERİ

Haberin Devamı

May, 2016’da yapılan Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron’ın istifasıyla boşalan koltuğa milletvekillerinin desteğiyle oturmuştu.

Ancak 2017 haziranında kendi kararıyla gittiği erken genel seçimde tek başına hükümet çoğunluğunu kaybeden May, Kuzey İrlanda’nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

Seçim yenilgisinin ardından da İngiliz gazeteleri May için "yürüyen ölü" tabirini kullanıştı ancak İngiliz siyasetçi 2 yıl boyunca görevini sürdürmeyi başardı.

May aralık ayında parti içi muhalefetin girişimiyle gidilen güvensizlik oylamasından galip çıkmayı başarmıştı. Parti kurallarına göre May hakkında yeni bir güvensizlik oylamasına 12 ay boyunca gidilemiyordu.

Bununla birlikte May'in istifa baskılarına direnmesi halinde, parti yönetiminin bu kuralı değiştirebileceği ve May hakkında yeni bir güvensizlik oylaması yapılabileceği belirtiliyordu.

İngiltere 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit'i, parlamentodan anlaşmaya onay çıkmadığı için 31 Ekim'e ertelemek zorunda kalmıştı.