Dünya Gazze'de İsrail'i ne bekliyor? Tanklar için kabus olur

Gazze'de İsrail'i ne bekliyor? Tanklar için kabus olur

19.10.2023 - 06:46 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 2 haftadır devam eden İsrail-Hamas savaşında gözler, İsrail'in olası kara operasyonuna dönmüş durumda. Peki, İsrail ordusunu böyle bir senaryoda Gazze Şeridi içinde ne bekliyor? Emekli Tankçı Albay, DASA Genel Sekreteri Murat Kaymakçılar meskun mahalde operasyon halinde yaşanabilecekleri anlattı.

Gazzede İsraili ne bekliyor Tanklar için kabus olur

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İsrail ordusunun Gazze sınırında topladığı kuvvetlerin sayısı giderek artıyor. Dünya basını, Gazze içine yapılacak olası kara operasyonuna odaklanmışken, uzmanlarsa İsrail ordusu Gazze içine girdiği senaryoda binlerce tanksavar silahı, drone sistemleri ve hafif ve ağır silahlara sahip, bölgeyi oldukça iyi tanıyan bir düşmanla karşı karşıya kalacak. Hamas’ın tünellerden yapacağı sızmalara, yüksek katlı binalarda oluşturacağı mevzilere ve ara sokaklarda kuracağı tuzaklara dikkat çeken savaş çalışmaları uzmanı John Spencer, İsrail birliklerinin hayatlarının en büyük zorluğuyla karşı karşıya kalacağını ifade ederek, “Böyle bir şehre saldırmak, cehennemde savaşmak gibi olacaktır. Bunu yapabilirler ancak bunun gibi şehir içi savaşların maliyeti yüksek olur" dedi.

Gazzede İsraili ne bekliyor Tanklar için kabus olur

Haberin Devamı

İsrail'in operasyon için binlerce asker, tank ve askeri aracı sınır hattına sevk ettiğine dikkat çeken Spencer, olası operasyonun 2014 yılında yapılan son kara operasyonundan farklı olacağını düşündüğünü söyleyerek İsrail ordusunun Hamas’ı şaşırtmak için eşzamanlı birden fazla noktadan Gazze’ye gireceğini düşündüğünü ifade etti.

‘KABUSA DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN YETERLİ’

Gazze içine gerçekleştirilecek olası bir kara operasyonunun, Gazze’nin yapısı itibarıyla bir meskun mahal savaşı şeklinde gelişeceğini belirten Emekli Tankçı Albay, Savunma Havacılık ve Uzay Enstitüsü Derneği (DASA) Genel Sekreteri Murat Kaymakçılar da, “Klasik savaş talimnameleri ağırlıklı olarak açık alanda karşılıklı muharebelerin icrasına ilişkin savunma, taarruz, geri çekilme gibi temel muharebe şekillerini anlatırdı. Ancak son 30 yılda bütün bu açık alanlarda yapılaşma başladı ve büyük ölçüde bu alanların meskun mahallere dönüştüğünü görüyoruz. Meskun mahallerde muharebe, klasik muharebe şekillerinden büyük farklılıklar barındırır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Gazzede İsraili ne bekliyor Tanklar için kabus olur

Şehir savaşlarında her türlü silah sisteminin rahatça kullanılamayacağına dikkat çeken Kaymakçılar, “Bu alanlarda görüş kısıtlıdır. Bölgede bulunan siviller her konuda engel çıkartır ve kimin dost kimin düşman olduğunu anlamak zordur. Bölgenin tam anlamıyla temizlenebilmesi için sokak sokak, bina bina ilerlemeniz gerekir. Bu, son derece uzun zaman alan ve kaybı çok olacak bir muharebe şeklidir” dedi. Dar sokaklar ve görüşü azaltan binaların bulunması sebebiyle meskun mahalde zırhlı birliklerle operasyon yapılmasının oldukça zor olduğunu vurgulayan Murat Kaymakçılar, “Bu tür operasyonlar zırhlı birliklerin topyekün kullanımına uygun değil. Şehir yapısı içerisinde binalar, tanksavar silahlarının vur-kaç taktiği ile kullanılmasına elverişli. Bu, tanklar için kabus olabilir. Tank mürettebatının tanktan dışarıya çıkmış olması durumunda keskin nişancı tehdidiyle karşı karşıya kalması muhtemeldir” yorumunu yaptı.

"Bu kural ve şartların büyük bölümü, uluslararası savaş kurallarına uyan orduları için bir kısıtlama ifade ediyor. İsrail’in maalesef bu konularda bir hassasiyet göstermediğini görüyoruz. Binalarda sivil insanlar olabileceği hassasiyeti olmazsa, topçu ateşi, uçak ve helikopterlerle topyekün bir imhaya girişilirse bu durumda yapılacak çok şey kalmayabilir. Yine de en güçlü silah ölümü göze almış insandır. Bu da böyle bir savaş ortamını, kendi askerlerinin kaybı konusunda hassasiyetleri olan İsrail ordusu ve toplumu için bir kabusa dönüştürmek için yeterli."

Gazzede İsraili ne bekliyor Tanklar için kabus olur


İSRAİL ORDUSU HAZIR MI?

“Hiçbir ordu, bizzat icra edilmedikçe meskun mahal çatışmalarına tam olarak hazır olduğunu söyleyemez. Bu konunun eğitimi bazı temel tehditleri karşılamaya yardımcı olsa da, asıl eğitim çatışmalarda karşı karşıya kalınan tehditle başa çıkma esnasında elde edilebilir” diyen Kaymakçılar, Hamas’ın drone sistemleri kullanmak gibi yeni yöntemlere de başvurduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Mesela İsrail’in halihazırda kullandığı Merkava tankları, İsrail’in daha önce yaptığı savaşlarda İngiliz ve ABD tanklarını kullanırken aldığı dersler üzerine geliştirildi. Personel kaybını önlemek adına bu tanklarda motor öne yerleştirildi ve tankın içi ilave personel alabilecek şekilde tasarlandı. Zırhı ve aktif koruma sistemi de tankın bekasına katkı sağlar. Bu koruma, tank mürettebatı için çok değerli olsa da, yakın zamanda şahit olduğumuz Azerbaycan-Ermenistan ve Ukrayna-Rusya savaşlarında öne çıkan dron tehdidi sebebiyle çok basit olarak üretilmiş/satın alınmış ticari drone sistemlerinin dahi, genellikle üst kısımlarında çok ince bir zırh barındıran tanklara karşı özel tekniklerle zayiat verdirdiği gördük. Hamas saldırılarından gelen görüntülerde bu tekniğin İsrail ordusuna karşı da kullanıldığı ve en az 2 Merkava tankının bu şekilde imha edildiği görülüyor. Aynı tehdit bu alanda da söz konusu olacaktır."

Gazzede İsraili ne bekliyor Tanklar için kabus olur

‘BÜYÜK KAYIPLAR SÖZ KONUSU OLABİLİR’

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde İsrail ordusuna ait tankların Hizbullah ve Hamas tarafından vurulduğu anlara dikkat çeken Kaymakçılar, “Ben görüntülerde yer alan tankların çalışmadığı veya çalışmak üzere hazırlık esnasında bu imhaların gerçekleştiğini değerlendiriyorum. Aktif koruma sistemleri çalıştığı durumda, tanka yönelen birçok tanksavar silahının etkisiz kılınması mümkündür. İsrail’in Trophy Aktif Koruma sistemi dünyanın en etkin sistemi olarak ün salmıştır. Yine de aktif koruma sistemlerinin de açık tarafları her zaman vardır. Aktif koruma sistemi radarını karıştırabilecek karşı sistemler, etkinliğin düşmesine sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gazze sınırında sevk edilmiş olan tankların kule kısımlarının üstüne kaplamalar yapıldığına dair görüntüler olduğuna dikkat çeken Kaymakçılar, Ukrayna- Rusya savaşında da tarafların benzer önlemlere başvurduğuna dikkat çekerek, “Bu önlemi yukarıdan atılacak basit el bombası gibi tehditlere karşı bir ölçüde etkili olabilecek bir karşı tedbir olarak görüyorum. Servis edilen görüntülerde tankın üst kısmına perde olacak şekilde bir kaplama yapıldığı görülüyor. Bunun hangi maddeden yapıldığını bilmek önemli. Yumuşak, perde benzeri bir kaplama el bombasının içeriye düşmesini önleyebileceği düşünülürse de, düştüğü yerde patlaması dahi sınırlanmış bir etki sağlayabilir. Diğer taraftan kafesler, aynı zamanda kullanılan bazı RPG mermilerine karşı bir tedbirdir. Drone sistemlerinden atılacak mühimmat da buna dahildir. Kafesin yapıldığı malzeme ve aralıkları önemlidir. Bunlar sağlanmışsa, bir ölçüde koruma sağlayabilir” dedi.

Gazzede İsraili ne bekliyor Tanklar için kabus olur

"En etkili silah olan ölmeyi göze almış insan profili, elindeki basit silahlarla bu açıkları bulup kullandığında İsrail için büyük kayıplar söz konusu olabilecektir. Bunu öngördükleri için, İsrail ordusunun tankları meskun mahalde dikkatle ve her zaman uçak, silahlı drone ve helikopterlerle birlikte kullanacağını düşünüyorum. Netenyahu hükümetinin iç kamuoyundan gelecek tepkilere tahammülü olmadığı bir zamandayız. Bu yüzden mutlaka bu konuyu sağlama almaya çalışacaklarını düşünüyorum. Ancak İsrail toplumunda son iki yılda ortaya çıkan ayrılık işaretleri ve oluşan güçlü muhalefet rüzgarının İsrail ordusuna da sirayet ettiğine dair çıkan haberlerin gerçek olması durumunda, bu operasyonun zannedildiği kadar kısa sürmeyeceği beklenebilir." - Murat Kaymakçılar