Dünya Belçika'da PKK provokasyonuna Türk vatandaşlarından sert tepki! Yaralılar var

Belçika'da PKK provokasyonuna Türk vatandaşlarından sert tepki! Yaralılar var

25.03.2024 - 10:14 | Son Güncellenme:

Belçika’nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Türk ve PKK destekçileri arasında olaylar çıktı. Kısa sürede büyüyen gerilime polis müdahale etti.

Belçika’nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Türk vatandaşları ile terör örgütü PKK destekçisi gruplar arasında kavga çıktı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralandı. Bölgeye, hava destekli kalabalık bir polis gücü yönlendirildi.

Haberin Devamı

Belçika medyasına göre; Pazar günü Leuven kentinde düzenlenen Nevruz kutlamasından dönen PKK destekçileri Heusden-Zolder'de arabalarında terör örgütü bayrakları ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterleriyle Türklerin yoğunlukla yaşadığı caddeden sloganlar eşliğinde geçti. Bu duruma tepki gösteren Türklerle konvoydakiler arasında arbede yaşandı.

HLN gazetesine göre, Heusden Zolder ve Houthalen-Helchteren’deki bazı kişiler konvoydaki PKK bayraklarına tepki gösterdi. Bir Türk gencinin darp edildiği iddiasının yayılması sonrası ise olaylar büyüdü. Olaya karıştığı iddia edilen kişilerin bulunduğu düşünülen sokağa kalabalık bir Türk grubu sloganlar eşliğinde yöneldi. Polis, burayı kordon altına alarak, slogan atan grubun yaklaşmasına izin vermedi. Grupla polis arasında arbede yaşandı. Bazı araçların camları kırıldı. Polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Haberin Devamı

Houthalen-Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans, Belçika medyasına yaptığı açıklamada, “Elimizdeki bilgilere göre, araçlı konvoyun turu sırasında bir Türk genci tartaklanmış. Bu haber mahallelerde yangın gibi yayıldı.” şeklinde olayları anlattı. 

Farklı mahallelere yayılan olayları takip edebilmek için polis helikopterleri yönlendirildi. Heusden-Zolder belediyesinde bir kriz merkezi de oluşturuldu.

Belçikada PKK provokasyonuna Türk vatandaşlarından sert tepki Yaralılar var

YARALILAR VAR

Belçikalı yetkililerin açıklamasına göre, olaylar sırasında en az 6 kişi yaralandı ve bir kişinin durumu ağır. Sosyal medyada olaylara ilişkin çok sayıda görüntü paylaşılıyor. Heusden-Zolder'deki Sultan Ahmet Camii’nden, Pazar akşamı sükunet çağrısı yapıldı. Cami yönetiminin açıklamasında, “Maalesef provokasyon sonucunda kesinlikle istemediğimiz olaylar yaşandı. Polis artık durumu kontrol altına aldı ve herkesi sakin olmaya, evlerine dönmeye ve kimsenin oyununa alet olmamaya davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında huzura ve sükunete ihtiyacımız var. Sosyal medya paylaşımında, lütfen huzuru bozacak hiçbir adıma izin vermeyin” denildi.

Avrupa’daki PKK destekçileri, yaşanan olayları protesto etmek için Pazartesi günü saat 12:00’de Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde bir gösteri düzenleneceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Belçikada PKK provokasyonuna Türk vatandaşlarından sert tepki Yaralılar var

BÖLGENİN YAPISI NASIL?

Belçikalı yetkililerin açıklamasına göre, olaylar sırasında en az 6 kişi yaralandı ve bir kişinin durumu ağır. Sosyal medyada olaylara ilişkin çok sayıda görüntü paylaşılıyor.

Heusden-Zolder'deki Sultan Ahmet Camii’nden, Pazar akşamı sükunet çağrısı yapıldı. Cami yönetiminin açıklamasında, “Maalesef provokasyon sonucunda kesinlikle istemediğimiz olaylar yaşandı. Polis artık durumu kontrol altına aldı ve herkesi sakin olmaya, evlerine dönmeye ve kimsenin oyununa alet olmamaya davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında huzura ve sükunete ihtiyacımız var. Sosyal medya paylaşımında, lütfen huzuru bozacak hiçbir adıma izin vermeyin” dendi.

Avrupa’daki PKK destekçileri, yaşanan olayları protesto etmek için Pazartesi günü saat 12:00’de Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde bir gösteri düzenleneceğini duyurdu. Belçika’daki eski kömür madenlerine sahip olan 32 bin nüfuslu Heusden-Zolder, 1960’lı yıllarda Türkiye’den en fazla misafir işçinin geldiği bölge.

Haberin Devamı

Kent ve civarında, çoğunluğu Belçika vatandaşı olan yaklaşık 10 bin Türk yaşıyor. Kentteki Türk kökenli göçmenlerin çoğunluğu Kayseri, Yozgat, Çorum ve Ardahan’ın Posof ilçesi ile Karadeniz bölgesinden gelenlerden oluşuyor. Avrupa’daki ilk Türk futbol takımı olan F.C Anadol bu ilçede kuruldu. Yine Avrupa’nın ilk camisi olan Selimiye Camii de 1962 yılında Heusden-Zolder’da açıldı.