Dünya Ruang patladı, 1871 korkusu tetiklendi! Tüyleri diken diken eden tsunami senaryosu

Ruang patladı, 1871 korkusu tetiklendi! Tüyleri diken diken eden tsunami senaryosu

18.04.2024 - 11:17 | Son Güncellenme:

Ruang Yanardağı defalarca patladı, yüzlerce kişi bölgeden tahliye edildi. Yetkililer 1871'de yaşananların tekrarlanmasından korkuyor.

Derleyen: Ayşe Kısakürek Endonezya'daki yetkililer, Kuzey Sulawesi eyaletinde defalarca patlayan ve gökyüzüne bir buçuk kilometreden fazla yüksekliğe dumanlar yükselmesine sebep olan ayrıca yüzlerce insanın evlerinden tahliye edilmesine de yol açan yanardağ patlaması sonrası tsunami alarmı yayınladı.

Haberin Devamı

Takımadalardan oluşan geniş bir ülke olan Endonezya, Japonya'dan güneydoğu Asya'ya ve Pasifik havzası boyunca uzanan, tektonik plakaların çarpıştığı bir yay olan Pasifik Ateş Çemberi üzerindeki konumu sebebiyle sık sık sismik ve volkanik faaliyetlere sahne oluyor.

KORKULAN 1871 SENARYOSU

Ruang patladı, 1871 korkusu tetiklendi Tüyleri diken diken eden tsunami senaryosu

Endonezya Volkanoloji Dairesi, bir stratovolkan olan Ruang Dağı'nın önce Salı günü yerel saatle 21.45'te, ardından Çarşamba günü dört kez patladığını duyurdu.

Yetkililer, 1871'de olduğu gibi yanardağın bir kısmının denize çökerek tsunamiye sebep olabileceğinden endişe ediyor. Yanardağın kuzeydoğusundaki Tagulandang Adası yeniden risk altında ve sakinlerine tahliye etmeleri söylenen bölgeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

 ALARM DURUMU EN YÜKSEK SEVİYEDE, YASAK BÖLGE GENİŞLETİLDİ

Zirvesi deniz seviyesinden 725 metre yüksekte olan yanardağın alarm seviyesi, Çarşamba akşamı dört kademeli sistemdeki en yüksek seviye olan üçten dörde çıkarıldı. Endonezya Volkanoloji Dairesi Başkanı Hendra Gunawan yaptığı açıklamada, "Volkanik aktivitede artış olduğunu gösteren gözlemlerin sonuçlarına dayanarak, Ruang Dağı'nın seviyesi üçüncü seviyeden dördüncü seviyeye yükseltildi." dedi.

Yetkililer Çarşamba akşamı kraterin etrafındaki 4 km'lik yasak bölgesini 6 km'ye kadar genişletti. Devlet ajansı Antara'nın bildirdiği üzere, herhangi bir ölüm veya yaralanma haberi henüz gelmedi. Ancak 800'den fazla kişi Ruang Adası'ndaki iki köyden eyalet başkenti Manado'nun yaklaşık 96 km kuzeyinde bulunan Tagulandang Adası'na tahliye edildi.

Ruang patladı, 1871 korkusu tetiklendi Tüyleri diken diken eden tsunami senaryosu

Volkanoloji ajansı, Tagulandang sakinlerinin Çarşamba akşamına kadar 6 kilometrelik alanın dışına tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi. Endonezya Ulusal Afet Zararlarını Azaltma Kurumu, sakinlerin tekneyle altı saatlik bir yolculukla Sulawesi Adası'ndaki en yakın şehir olan Manado'ya taşınacağını açıkladı.

2018 yılında Endonezya'daki Anak Krakatau Yanardağı'nın patlaması, dağın bazı kısımlarının okyanusa düşmesi ve 430 kişinin ölümüne yol açmasının ardından Sumatra ve Java kıyılarında bir tsunamiye sebep olmuştu. Gunawan yaptığı açıklamada, insanlara 'volkan gövdesinin denize çökmesinden kaynaklanan potansiyel kaya fırlamaları, sıcak bulut deşarjları ve tsunamiye karşı dikkatli olmalarını' söyledi.

Haberin Devamı

Jeoloji Dairesi başkanı Muhammed Vafid ise, Ruang'ın Salı akşamı ilk patlamanın bir kül sütununu gökyüzüne yaklaşık üç buçuk km ittiğini, ikinci patlamanın ise dört km kadar yükseldiğini söyledi. Yanı sıra volkanoloji ajansı, son haftalarda meydana gelen iki depremin ardından Ruang'da volkanik aktivitenin arttığını kaydetti.