Dünya Pekin Maratonu: Afrikalı koşucular Çinli rakibin yarışı kazanmasına izin verdi; soruşturma açıldı

Pekin Maratonu: Afrikalı koşucular Çinli rakibin yarışı kazanmasına izin verdi; soruşturma açıldı

17.04.2024 - 12:53 | Son Güncellenme:

Pekin'deki bir yarı maraton yarışında üç Afrikalı koşucu, Çin'in en iyi uzun mesafe koşucusunun bitiş çizgisinden kısa bir süre önce önlerine geçmesine izin verdi.  Organizatörler, konuyu araştıracaklarını duyurdu.

Pekin Maratonu: Afrikalı koşucular Çinli rakibin yarışı kazanmasına izin verdi; soruşturma açıldı

Olay, pazar günü düzenlenen Mengniu Pekin Yarı Maratonu'nunda meydana geldi.  Yarışın, son anlarına ait video görüntülerinin internette yayılmasının ardından yarışla ilgili şüpheleri dile getiren bir kamuoyu tepkisi oluştu. Bunun üzerine yarışın organizatörleri bir açıklama yaparak sonuçları araştıracaklarını belirtti

Haberin Devamı

Soruşturma açıldı

Organizatörler, "Organizasyon komitesi, netizenler tarafından (yarışın) sonuçları hakkında gündeme getirilen konuya büyük önem vermektedir" dedi; 

"Soruşturma yürütmek üzere özel bir soruşturma ekibi kurulmuştur ve soruşturma sonuçları zamanında kamuoyuna açıklanacaktır."

Yarıştan sorumlu olan Pekin Spor Bürosu ise yorum yapmadı.

Asya Oyunları'nda maratonu kazanan ve bu dalda Çin ulusal rekorunu elinde bulunduran He Jie, bitiş çizgisine yaklaşırken Kenya ve Etiyopyalı üç koşucunun arkasından geliyordu. Koşuculardan biri diğerlerine yavaşlamalarını işaret ederken, He öne geçti ve bitiş çizgisine doğru depar attı.

Afrikalı koşuculardan biri Kenyalı Willy Mnangat BBC Sport Africa'ya yaptığı açıklamada He'nin kazanmasına izin verdiklerini ancak kendilerinin kalp pili görevi görmeleri için kiralandıklarını ve yarışı kazanmak için yarışmadıklarını söyledi. 

Haberin Devamı

'Yarışmak için orada değildim'

Ancak her üçü de yarışa kalp pili olarak değil resmi yarışmacı olarak katılmışlardı.

Mnangat'ın "Yarışmak için orada değildim," dediği aktarıldı. "Benim işim tempoyu ayarlamak ve onun kazanmasına yardımcı olmaktı ama ne yazık ki ulusal rekoru kırmak olan hedefe ulaşamadı."

Koşuyu 1 saat 3 dakika 44 saniyelik derecesiyle bitiren Mnangat, Çin yarı maraton rekorundan bir dakikadan fazla daha yavaş bir dereceye imza attı.

Kalp pili nedir?

Her bir kalp pili maraton veya yarı maraton koşmak için beklenen süreye göre seçilir: bu kişiler sayesinde amatör koşucular yönlerini bulabilir ve yarışlarını bitirmek için ne kadar süre beklediklerini bilebilirler.