Dünya Papa Françesko'dan çağrı! 'Kalbimiz Beytüllahim’de'

Papa Françesko'dan çağrı! 'Kalbimiz Beytüllahim’de'

26.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hristiyanların Noel bayramı, savaşların devam ettiği bölgelerde farklı biçimlerde kutlandı.

Papa Françeskodan çağrı Kalbimiz Beytüllahim’de

Katolik Kilisesi lideri Papa Françesko, Noel mesajında dünyanın birçok yerinde süren çatışmalara karşı silahsızlanma çağrısı yaptı. Papa, Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıyı da “iğrenç” olarak nitelendirdi ve Gazze’de halen tutulan yaklaşık 100 rehinenin serbest bırakılması yönünde bir kez daha çağrıda bulundu. Papa, Gazze’deki duruma dikkat çekerek “Askeri operasyonların sona ermesi için yalvarıyorum” dedi. Papa, aralarında Ukrayna, Suriye, Yemen, Lübnan, Ermenistan ve Azerbaycan’ın da bulunduğu yerlerde siyasi, sosyal ve askeri çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu ve dünyanın her yerindeki göçmenlerin hakkını savunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hz.İsa’nın doğum yeri olarak kabul edilen ve Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim kentinde geleneksel olarak gerçekleştirilen Noel kutlamaları bu yıl Gazze’deki savaş nedeniyle yapılmadı.

Papa Françeskodan çağrı Kalbimiz Beytüllahim’de

Ukrayna’da bir ilk

Noel’in ilk kez farklı şekilde kutlandığı bir diğer ülke ise, yine savaşın sürdüğü Ukrayna oldu. Daha önceden Noel’i Rusya gibi 7 Ocak’ta kutlayan Ukraynalılar, savaş sonrası alınan kararla ilk kez 25 Aralık’ta Noel kutladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Temmuz’da yasa değişikliği ile “Rus mirası Ocak’ta Noel kutlama” geleneğinden uzaklaşılacağını duyurmuştu. 2018 yılında kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi de resmi Noel günü olarak 25 Aralık’ı belirlemişti.

Öte yandan Noel’in kutlandığı gece ülkeye yoğun bir Rus saldırısı gözlemlendi. Rusya’nın Ukrayna’nın Herson kentine yaptığı topçu saldırısında aralarında apartmanı vurulan 87 yaşında bir adam ve 81 yaşında bir kadında bulunan toplamda 5 kişi hayatını kaybetti.