Dünya Norveç basını yazdı: Küresel siyaseti belirleyen güç!

Norveç basını yazdı: Küresel siyaseti belirleyen güç!

10.08.2023 - 13:50 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin son aylardaki dış politikadaki başarılarını derleyen Norveç basını, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, İsveç'in NATO'ya katılımı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konulardaki tutumu hakkında geniş bir analiz yayınladı.

Norveç basını yazdı: Küresel siyaseti belirleyen güç

Dünya ajanslarının 17 Temmuz günü 'Son dakika' koduyla geçtiği haberde Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldığı yazıldı. Türkiye'nin yoğun çabalarıyla dünyada olası bir gıda krizinin önüne geçen anlaşmada ilk gemi Ağustos 2022'de hareket etti. Daha önce 3 kez uzatılan anlaşma kapsamında Ukrayna'dan ayrılan tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı.
Anlaşmanın askıya alınması sonrası Rusya ile ve Ukrayna ile görüşen en kritik ülke yine Türkiye oldu. Sadece tahıl koridoru değil İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulü ve Ukrayna işgalindeki barış görüşmelerinde de Türkiye masadaydı.

Haberin Devamı

'BU ORTAK BİR ÇIKAR'

Geçtiğimiz hafta Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na dair Ukrayna basınına açıklamalarda bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’yı Karadeniz Tahıl Girişimi’ne döndürme çabalarını koordine ettiklerini belirten Kuleba, “Ukrayna, Putin’i Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri döndürmek için Erdoğan ile koordinasyon halinde. Erdoğan da bu konuda Zelenskiy ile koordinasyon içinde. Bu ortak bir çıkar” dedi. Kuleba, Putin’i tahıl anlaşmasına döndürebilecek tek kişinin Erdoğan olduğunu ifade etti.

Yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı savaşta “şantaj” olarak kullandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Norveç basını yazdı: Küresel siyaseti belirleyen güç

'ERDOĞAN'A İHTİYAÇLARI VAR'

Bu konuyu yakından takip eden Norveç basınından Dagbladet gazetesi son aylarda Türkiye'nin dış politikadaki başarılarını derleyen bir analiz yayınladı. 'Erdoğan her rüzgara göre pelerinini çevirebilir' diyen gazete, 'Dünya ülkelerinin isteklerini gerçekleştirmek için Erdoğan'a ihtiyaçları var' ifadesini kullandı.

'SORUNU TÜRKİYE'NİN ÇÖZMESİNİ İSTİYORLAR'

'Erdoğan'ın elinde o kadar iyi diplomatik kartlar var ki' diyen Dagbladet, Vladimir Putin için uluslararası alanda çıkartılan yakalama kararı sonrası Rus liderin sadece rahatça Türkiye'de gezebildiğini belirtti.

Batılı liderlerin çözemediği Rusya-Ukrayna sorununu Erdoğan'ın çözmesini istediğini hatırlatan Dangbladet, bir sonraki Erdoğan-Putin görüşmesindeki en kritik konunun anlaşmanın askıya alınması sonrası yüzde 20 artış gösteren tahıl konusu olduğunu bildirdi.

Norveç basını yazdı: Küresel siyaseti belirleyen güç

İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIMI

Dagbladet, Erdoğan'ın bir süredir Putin ile yakınlaştığını ancak Vilnius'ta F-16 uçakları için 'Putin'e tekme vurduğunu' belirtilen analizin devamında Avrupa Birliği müzakerelerinin İsveç'e 'Evet' dedikten sonra tekrar gündeme geldiğini belirtti ve 'Erdoğan'ın küresel siyaseti belirleyen bir güç' değerlendirmesinde bulundu.