Dünya Maliki’nin iktidar hırsı kendi sonunu hazırladı

Maliki’nin iktidar hırsı kendi sonunu hazırladı

12.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta üçüncü kez başbakanlığı isteyen Maliki’nin yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum’a çıkışı ters tepti. Şii siyasiler desteğini çekince Maliki ortada kaldı. Cumhurbaşkanı Masum hükümeti kurma görevini Maliki’nin partisinden Haydar el Abadi‘ye verdi

Maliki’nin iktidar hırsı kendi sonunu hazırladı

Adını ‘İslam Devleti’ olarak değiştiren IŞİD’in Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u almasının ardından başbakanlık görevini bırakması çağrılarına kulak tıkayan Nuri el Maliki, koltuğunu elinde tutmak için önceki gece süpriz bir hamlede bulundu. 30 Nisan’da yapılan seçimleri liderliğindeki Şii blokunun kazanmasına karşın; Sünnilerin, Kürtlerin, etkili Şii dini lider Ali Sistani dahil Şiilerin önemli bir bölümü ve ABD’nin desteklemediği Maliki, Bağdat’ı karıştıran çıkışına rağmen hükümeti kurma görevini alamazken kendi sonunu hızlandırdı.

‘Anayasaya karşı’
Maliki, önceki gece kendisine hükümet kurma görevi vermeyen Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Fuad Masum’a karşı çok sert çıktı. Devlet televizyonunda bir konuşma yapan Maliki, “Bugün olan biten anayasaya karşı bir darbedir, cumhurbaşkanı tarafından anayasanın kasti olarak ihlâl edilmesidir” dedi. Masum hakkında suç duyurusu yapacağını açıklayan Maliki, gövde gösterisi olarak geceyarısı başkent Bağdat’ın yoğun güvenlik önlemleriyle korunan merkezi Yeşil Bölge’nin kilit noktalarına kendisine sadık güvenlik güçlerini yerleştirdi. AFP ajansı konuşlandırılan güvenlik güçlerinin sayısının kalabalık olduğunu belirtirken dün sabah saatlerinde Federal Mahkeme’nin ‘Maliki’nin mecliste en fazla sandalyeye sahip koalisyonun lideri olduğu için başbakanlığa hakkı olduğu’ yönünde bir karar açıklaması tansiyonu artırdı. Bu sırada Maliki’nin Dava Partisi’nin de içinde bulunduğu Şii ‘Hukuk Devleti’ bloğu, yeni bir başbakan adayı açıklayacaklarını duyurdu. Şiilerin desteğini alenen yitiren Maliki’ye bir darbe de Mahkeme’den geldi. Federal Mahkeme, önceki iddiaları düzelterek, sadece 2010 tarihli eski bir kararı hatırlattığını açıkladı.

Maliki’nin danışmanıydı
Cumhurbaşkanı Masum ise dün öğle saatlerinde hükümeti kurma görevini Maliki’nin Dava Partisi’nden Şii siyasi Haydar el Abadi’ye verdi. Otuz gün süre tanınan Abadi’ye ABD anında destek verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’la ilgilenen en üst düzey görevlilerinden Brett McGurk, Abadi’yi tebrik etti. IŞİD’le mücadele ve Irak’ın birliğini sağlamak için kapsamlı bir hükümet kurma çalışması içine gireceği tahmin edilen Abadi’nin adı başbakan adayları arasında geçiyordu. Saddam Hüseyin dönemi boyunca gizli siyasi muhalefet içerisinde yer alan Abadi, İngiltere’de uzun yıllar sürgünde yaşadı. Saddam’ın Amerikan işgaliyle devrilmesinin ardından Abadi, İletişim Bakanı görevini üstlendi. Maliki’nin danışmanı olarak Irak siyasetinde etki kazanan Abadi sadece birkaç hafta önce Irak meclisinde başkan yardımcısı seçilmişti. Şii çevrelerin dışında diğer dini ve etnik gruplara ulaşmayı deneyecek Abadi için adını vermeyen bir Kürt politikacı “Maliki dışında herkesin kabul edilebileceği bir durumdayız” dedi. Abadi geçtiğimiz aylarda verdiği söyleşilerde “Şii’nin Sünni’ye, Sünni’nin Şii’ye saldırdığı bir iç savaştan uzak durmalıyız” demişti. Abadi, özek Kürt bölgesinin petrol ihracatı ısrarını ‘Irak’ı bölmek’ olarak değerlendirmişti.