Dünya Savaşta son dakika... İsrail'de halk polisle çatıştı! CNN Türk o anları canlı yayında verdi

Savaşta son dakika... İsrail'de halk polisle çatıştı! CNN Türk o anları canlı yayında verdi

29.04.2024 - 12:45 | Son Güncellenme:

Kassam Tugayları İsrail'e bir başka ülkeden sürpriz yaptı, savaşta ilk kez Elmas güdümlü füzeleri kullanıldı. Hamas'ın yanıtı konuşulurken ABD medyası ilk kez masaya getirilen başlığı yazdı. İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ise geçirdiği kaza sonucu ayağını kırdı. Tel Aviv'de devam eden protesto gösterilerine polis sert müdahalede bulundu.

Birçok Orta Doğu ülkesine yayılan çatışmaları ABD ve dünya genelindeki üniversiteleri sarsan protestolar takip ediyor. Gazze'deki savaşa dair bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL KARIŞTI POLİS MÜDAHALE ETTİ

İsrail'in başkenti Tev Aviv'de İsrail polisi, Netanyahu hükümetini istifaya çağıran göstericilere sert müdahalede bulundu.

Polislerin göstericilere biber gazıyla ve TOMA ile müdahalede bulunduğu anlarda bazı İsrailliler de polis tarafından gözaltına alındı. Polisle göstericiler arasında yaşanan arbedeyi CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er aktardı.

Canlı yayında gözaltına alınma anları kaydedildi.

Öte yandan İsrail polisi, Serdar Er'in yayınına da müdahalede bulundu. Müdahale sırasında göstericiler Serdar Er'e resmen siper oldu.



BLINKEN, SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ SALMAN İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Blinken’ın görüşmede Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımların artırılması, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak acil bir ateşkese varılmasının ve çatışmanın daha fazla yayılmasının önlenmesinin önemini vurguladığı aktarıldı. Açıklamada, “Bakan ve Veliaht Prens, bölge ülkeleri arasında daha fazla entegrasyon ve ABD ile Suudi Arabistan arasında ikili işbirliğinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere kalıcı bölgesel barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik devam eden çabaları ele aldılar” denildi.

Açıklamada, ayrıca Blinken ve Salman’ın Kızıldeniz'deki saldırıları da ele aldıkları belirtildi.

'HAMAS'A 40 GÜNLÜK ATEŞKES TEKLİF EDİLDİ'

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda İsrail ve Hamas arasında devam eden ateşkes müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Cameron, esirlerin serbest bırakılması karşılığında Hamas’a 40 günlük ateşkes teklif edildiğini belirterek, bunun "cömert" bir teklif olduğunu söyledi. Cameron, "Hamas'ın önündeki mevcut teklif potansiyel olarak binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını içeriyor. Umarım Hamas önlerindeki teklifi kabul eder" ifadelerini kullanarak, tüm esirler serbest bırakılmadan savaşın sona ermeyeceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı
SAVAŞ KABİNESİ ÜYESİ HASTANELİK OLDU

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’i taşıyan resmi araç, Ramle kentinde 26 Nisan’da kırmızı ışıkta geçerek kaza yapmıştı. Başka bir araçla çarpışarak takla atan araçta bulunan İsrailli bakanın durumuna ilişkin açıklama geldi. Hadassah Hastanesine kaldırılan Ben-Gvir’in durumunun iyi olduğu açıklandı. Hastane tarafından yapılan açıklamada, Bakanın geçirdiği kaza sonucu kaburgalarının kırıldığı kaydedildi. Vücudunda morluklar oluşan Bakan Ben-Gvir’in tedbir amacıyla bir gece daha hastanede kalacağı bildirilen açıklamada, kazada yaralanan kızlarından birinin ise taburcu edildiği aktarıldı.


KIRMIZI IŞIKTA GEÇTİ

Kırmızı ışık durmayan Ben-Gvir’i taşıyan resmi aracın başka bir araca çarptıktan sonra takla attığı kazada 3 kişi yaralandı. İsrail medyası, Ben Gvir'in makam aracının son aylarda çok sayıda trafik ihlali yaptığına dair raporların olduğunu yazdı.

Ben Gvir, geçtiğimiz yıl da aracının kırmızı ışıkta geçmesi sonucu başka bir kazaya daha karışmıştı. İsrail medyası da Gvir'in şoförüne trafik kurallarına uymaması yönünde talimat verdiğini bildirmişti.

GANTZ AYAĞINI KIRDI

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın bisiklet kullanırken ayağını kırdığı bildirdi. Tel HaShomer Hastanesi'ne kaldırılan Gantz'ın, muayene sonrası ayağının kırıldığı anlaşıldı. Gantz'ın, yapılan tetkiklerin ardından gün içinde hastaneden taburcu edilmesi bekleniyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise Gantz'ın kaza olduğu esnada motosiklete bindiğini ifade etti.

 

BLINKEN: HENÜZ REFAH'TA SİVİLLERİ KORUYACAK BİR PLAN GÖRMEDİK

Haftalardır İsrail'i Gazze'nin güneyindeki Refah'a karadan saldırmaması için uyaran ABD, henüz sivilleri koruyacak bir işgal planının kendilerine sunulmadığını açıkladı.

Savaşın başından beri yedinci kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, söz konusu açıklamayı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptı.

Blinken, Washington'ın Refah işgaline karşı olan pozisyonunu yinelerken, "Sivillerin etkili şekilde korunabileceğine ilişkin bize güven veren bir planı henüz görmedik" dedi.

ABD ÜNİVERSİTELERİNDE YÜZLERCE GÖZALTI



ABD'nin dört bir yanındaki üniversitelere dalga dalga yayılan Filistin gösterilerinde gözaltına alınan öğrencilerin sayısı artıyor.

Polis, hafta sonu dört üniversitede gözyaşartıcı gaz ve şok tabancaları kullandı. Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde 100, St. Louis'teki Washington Üniversitesi'nde 80, Arizona State Üniversitesi'nde 72 ve Indiana Üniversitesi'nde 23 gösterici gözaltına alındı. Yale Üniversitesi'nde ise Filistinlilere destek için kurulan protesto çadırlarının polis tarafından dağıtılmasının ardından, kampın Pazar günü yeniden kurulduğu bildirildi.

Polisin göstericilere yönelik tutumu eleştirilerin odağında. Washington Üniversitesi'ndeki eylemler sırasında gözaltına alınan Yeşiller Partisi'nin başkan adayı Jill Stein, polisi saldırgan taktikler uygulamak ve provokasyon yapmakla suçladı. Gözaltına alınmadan önce CNN'e konuşan Stein, burada çok kritik bir mesele olan ifade özgürlüğünün söz konusu olduğunu ancak gönderilen çevik kuvvetin 'sadece kargaşa yarattığını' söyledi.

New York Times'ın haberine göre üniversitelerdeki gösterilerde 18 Nisan'dan bu yana 800'den fazla kişi gözaltına alındı. Birçok kişinin kısa bir süre sonra yeniden serbest bırakıldığı ancak bazı göstericilerin daha sonra derslere veya kampüse girmelerine izin verilmediği belirtiliyor.

New York'taki Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin gösterileri, bir haftada en batıdaki California'ya kadar ulaştı. Göstericiler, Gazze'deki işgalde ateşkes sağlanmasının yanı sıra üniversitelerinin İsrail ile mali bağlantılarını kesmesini ve savaşı finanse eden şirketlerle ilişkileri sona erdirmesini talep ediyor. Öğrencilerin yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı eylemlerde göstericiler, ana müttefiki İsrail'e askeri yardım yapan ABD hükümetinin soykırıma destek verdiğini söylüyor.

BEYAZ SARAY'DAN ÇAĞRI

Beyaz Saray ise, protestoların barışçıl kalması çağrısında bulundu. Protestoların önemini anladıklarını belirten Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ancak gösterilerin barışçıl kalması gerektiğini vurguladı. Amerikan ABC televizyonuna konuşan Kirby, Beyaz Saray'ın protestolara yönelik tutum konusundaki kararı yerel yetkililere bıraktığını belirtip "Barışçıl protesto hakkına kesinlikle saygı duyuyoruz. Ancak son günlerde duyduğumuz antisemitist dili ve nefret söylemi ile şiddet tehditlerini kesinlikle kınıyoruz" dedi.

Haberin Devamı
DEV SİLAH ABD'Yİ BİLE SARSTI: ASKER BİNDİRİP DUYURDULAR

ABD'li gözlemcileri bile şaşırtan insansız denizaltıyı duyuran Avustralya'nın 'Hayalet Köpekbalığı' uluslararası medyada da ses getirdi. Cihazın teknik özellikleri ve rakipleriyle kıyasını ise Telegraph gazetesi yazdı.

MUHA AÇIKLARINDA YENİ SALDIRI

Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki şehri Muha'nın yaklaşık 90 kilometre açıklarında yeni bir saldırı var.

İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Muha'nın 54 mil kuzeybatısında bir 'olay' gerçekleştiğini duyurdu.

Yetkililer söz konusu olayı soruturuyor, bölgede ilerleyen gemilere ise dikkatli olmaları konusunda uyarılar var.

Yemenli Husiler aylardır Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresinde saldırılar düzenliyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun yanı sıra Avrupa Birliği'nin kendi görev gücü, Husi saldırılarını durdurmaya yetmedi.

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 13'üne ev sahipliği yapan Kızıldeniz, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota. İran destekli Husilerin saldırııları nedeniyle birçok enerji devi ve kargo şirketi Kızıldeniz rotasını terk etti.

Husiler, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'ni terk etmesini istiyor.

GAZZE'DE CAN KAYBI 34 BİN 488

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 34 Filistinli daha can verdi, Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 488'e çıktı.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN İSRAİL'İN TEKLİFİNE İLK YANIT!



Savaşın yedinci ayının dolmasına birkaç gün kala hem yeni bir işgal korkusu hem de silahların susması umudu var. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde işgal etmediği tek nokta olan Refah'a saldırı için hazırlık yapıyor. Mısır sınırındaki kentin çevresine kurulan çadır kentler uydudan görülürken, hafta sonu Rus televizyonu Refah etrafındaki İsrail askeri yığınağını ekrana getirdi.

Diğer yandan, 206 gündür savaşan Hamas ve İsrail bugün bir kez daha masaya oturuyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Stefanie Dekker, Kahire'ye ulaşan tarafların yüz yüze görüşmeyeceğini belirtip özellikle Mısır'ın yaklaşan Refah saldırısı öncesi bir anlaşma için baskı yaptığını aktardı.

Mısır sınırındaki Refah şehrinde savaştan önce yalnızca 275 bin Filistinli yaşıyordu. Şimdi ise yüzbinlerce insanın İsrail katliamından kaçıp güneye doğru gelmesiyle Refah'ın nüfusu 1,5 milyonu aşmış durumda.

Stefaine Dekker, Hamas'ın elindeki 33 rehineyi serbest bırakmasının müzakere masasında olduğunu, söz konusu rehinelerin kadınlar, hastalar, yaşlıları kapsadığını yazdı.

Buna karşılık İsrail de hapishanelerinde tuttuğu yüzlerce Filistinli tutukluyu serbest bırakacak. İsrail medyası, hapishaneden çıkacak isimler arasında saldırılara karışmış ve uzun cezalara çarptırılmış Filistinlilerin de olduğunu bildirdi.

Anlaşmanın diğer şartları arasında Gazze Şeridi'ndeki İsrail birliklerinin belirli mevzilerden çekilmesi ve Filistinlilerin Akdeniz kıyı şeridinin kuzeyine doğru biraz hareket etmesi de bulunuyor.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi ise, bugünkü görüşmede İsrail'in Cumartesi günü sunduğu ateşkes teklifinin ele alınacağını belirtti.

AFP'ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, İsrail'in metninde 'büyük bir sorun' tespit edilmediğini belirterek, Tel Aviv yönetiminin yeni engeller getirmediği sürece olumlu bir atmosferin hakim olduğunu söyledi.

Müzakerelere ev sahipliği yapan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Semih Şükri, "Umutluyuz" dedi.

Kahire'deki görüşmelerde, Hamas'ın İsrail'in ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki teklifine vereceği yanıtı sunması bekleniyor.

Hamas heyetinin başında Siyasi Büro üyesi Halil el Hayya var. Hayya, geçen hafta Hamas'ın silah bırakma şartlarını İstanbul'da AP haber ajansına verdiği röportajda açıklayarak büyük ses getirmişti.

Bugünkü müzakerelerden bir sonuç çıkması halinde, İsrail'in Refah'a kara saldırısını ertelemeyi önerdiği de gelen bilgiler arasında.

ABD merkezli haber portalı Axios da, İsrail'in mevcut tabloda kalıcı ateşkesi tartışmaya hazırlandığını yazdı. Axios'un haberinde, İsrail hükümet temsilcilerinin ilk kez Gazze'deki savaşın sona ermesi konusunda olası görüşmelerden söz ettiğine dikkat çekildi.

BLINKEN SUUDİ ARABİSTAN'DA



Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başlayan Dünya Ekonomik Forumu'na bugün Gazze gündemi damgasını vuracak.

Yeni bir Orta Doğu turuna daha çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu sabah Suudi Arabistan'a indi.

 ABD, diğer ara bulucular Mısır ve Katar'la birlikte aylardır Gazze Şeridi'nde bir ateşkes ilan edilmesi için müzakerelerde yer alıyor.

ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken, Riyad'da Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla bir araya gelecek ve Gazze ele alınacak.

Antony Blinken'ın Riyad'dan sonraki durakları ise Ürdün'ün başkenti Amman ve İsrail'in başkenti Tel Aviv olacak.

KAHİRE'YE DAVET EDİLDİLER

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta bu hafta içinde yedinci ay dolacak, beklenen Refah saldırısı öncesinde ateşkes için son çabalar sarf ediliyor.

Katar merkezli El Arabi el Cedid gazetesi, İsrail heyetinin ateşkes ve rehine takası müzakereleri için Mısır'ın başkenti Kahire'ye davet edildiğini yazdı.

Yaklaşık 1,5 milyonun sığındığı Gazze şehri Refah, Mısır sınırında ve Kahire yönetimi muhtemel bir kara işgaline şiddetle karşı çıkıyor.

El Arabi El Cedid, Kahire'deki ateşkes müzakerelerine Hamas'ın da katılmasının beklendiğini bildirdi.

Gazetedeki haberde İsrail heyetinin karar verme yetkisi bulunmasa da Hamas'ın sorularına yanıt verme yetkisinin olabileceği aktarıldı.

Savaşta şimdiye kadar geçen yıl Kasım ayının sonunda bir haftalık bir ateşkes ilan edilebildi. Arabulucular ABD, Katar ve Mısır aylardır silahların yeniden susması için Hamas ve İsrail'le görüşmeler yapıyor.

Haberin Devamı
AYNI AİLEDEN DOKUZ CAN KAYBI, YALNIZCA KÜÇÜK BİR KIZ ÇOCUĞU KURTULDU

İsrail'in çevresine çadır kentler inşa edip bir ordu yığdığı Refah kenti, gece boyu havadan bombardımana tutuldu. Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'taki İsrail saldırıları üç evi yerle bir etti.

İlk bilgilere göre, en az 20 Filistinli saldırılarda yaşamını yitirdi. Onlarca yaralı ise binaların enkazından çıkarıldı.

Al Jazeera Ebu Taha ailesinden dokuz kişinin hayatını kaybettiğini, yalnızca küçük bir kız çocuğunun saldırıdan yaralı olarak kurtarılabildiğini duyurdu.

ELMAS İLK KEZ ATEŞLENDİ, GÖZÜ KAPALI VURDULAR



Doğu Akdeniz kıyısındaki Lübnan ve İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana çatışmalar devam ediyor. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar çoğunlukla sınır hattının dışına çıkmadı ancak İsrail jetleri birkaç kez 100 kilometre içerideki Bekaa Vadisi'ni bile hedef aldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne hafta sonu Beyrut'taydı, Paris yönetimi sınır hattındaki gerilimin düşürülmesi için çaba gösteriyor. Fransız bakan, bu hafta içinde de İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret edecek.

Geçen hafta saha komutanlarından biri daha İsrail'in silahlı insansız hava aracı saldırısıyla öldürülen Hizbullah ise, gerçekleştirdiği misillemenin görüntülerini yayınladı.

Lübnan medyasının 'Doğrudan kayıplar' başlığıyla sunduğu haberde, Hizbullah'ın Şebaa Çiftlikleri'ndeki Rüveyset El Alam ile Samaka'yı füzelerle vurduğu bildirildi, yanı sıra İsrail ordusunun komuta karargahını hedef alan saldırıya dair detaylar verildi.

Yerel medya, saldırılarda ilk kez Elmas güdümlü füzelerinin kullanıldığını yazdı.

İsrail jetleri bu gece yarısı Lübnan'ın güneyindeki Cebel Balat'ta hava saldırısı gerçekleştirdi. Resmi açıklamada, Hizbullah'a ait tesisler ve askeri binaların vurulduğu belirtildi.

Bu sabah ise İsrail'in kuzeyi roket yağmuruna tutuldu. Yukarı Celile'deki Metula ve Kiryat Shmona'da sirenler çalarken, İsrail medyası Hizbullah'ın 30 roket ateşlediğini bildirdi. Roket saldırısını beklendiği gibi Hizbullah değil, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları üstlendi.


ÇATIŞMANIN HARİTASI

Al Jazeera ise, 8 Ekim tarihinden bu yana 120 kilometre uzunluğundaki sınır hattında süren çatışmaların haritasını yayınladı.

Sınırı yakından izleyen kuruluşlara göre İsrail ve Hizbullah yalnızca 15 Mart tarihine kadar 4 bin 700'den fazla karşılıklı saldırı gerçekleştirdi.

ABD ORDUSU 5 KAMİKAZE DRONE DÜŞÜRDÜ

Kızıldeniz'deki operasyonlara dair açıklama yapan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran destekli Yemenli Husilerin ateşlediği kamikaze silahlı insansız hava araçlarının havada imha edildiğini duyurdu.

Husiler Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen İsrailli bağlantıları füzeler ve kamikaze drone'larla hedef alıyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyona Avrupa Birliği'nin deniz gücü de eklendi ancak Husiler geri adım atmadı.

Yemenli grup, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor.

CENTCOM, ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürütüyor.

Haberin Devamı