Dünya Kameralar önünde yumruk! Ermenistan karıştı

Kameralar önünde yumruk! Ermenistan karıştı

21.09.2023 - 11:37 | Son Güncellenme:

Azerbaycan yetkilileri ile Karabağ'daki Ermeni sakinlerin temsilcileri Yevlah'ta müzakere masasına oturdu, Aliyev bölgenin cennete döneceğini söyledi. Silah bırakılmasıyla sarsılan Ermenistan'da ise bu sabah Paşinyan'ın milletvekilleri saldırıya uğradı.

2020 yılındaki İkinci Karabağ Savaşı'yla işgal altındaki topraklarının büyük bölümünü kurtaran Azerbaycan, 19 Eylül tarihinde başlattığı operasyonla ayrılıkçı Ermenilere diz çöktürdü. Karabağ'daki silahlı Ermeni unsurlar teslim olurken, 24 saat geçmeden elde edilen zaferle Azerbaycan yaklaşık 30 yılın sonra topraklarının tümünü kontrol altına alıyor.

Haberin Devamı

Bakü yönetimi ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri bugün Yevlah kentinde bir araya geldi. Azerbaycan’ın Ramin Memmedov, Beşir Hacıyev ve İlkin Sultanov'la katıldığı görüşmede, Karabağ'ın Ermeni sakinleri Sergey Martirosyan ve David Melkumyan tarafından edildi.

Randevuda, bölgedeki Rus barış gücünden de bir temsilci bulundu.

Kameralar önünde yumruk Ermenistan karıştı

Taraflar, Azerbaycan toprağında yaşayacak Ermenilerin entegrasyonunu masaya yatırdı.

ALİYEV GÜVENCE VERDİ

Nitekim, televizyona çıkan Azerbaycan lideri İlham Aliyev ateşkesi değerlendirdi, "Karabağ'daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek" deyip ekledi:

"Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yakında daha iyiye doğru bir değişim göreceğinden eminim. Çünkü niyetimiz barışa, karşılıklı anlayışa ve saygıya dayalı bir yaşamı birlikte inşa etmektir."

Azerbaycan lideri Aliyev ayrıca geride kalan 30 yıllık süreçte Bakü yönetiminin hiçbir zaman Ermeni halkı suçlamadığını, cunta rejiminin başındakileri suçladığını belirtti. Karabağ'ı cennete dönüştüreceklerini kaydeden İlham Aliyev, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Karabağ Ermenilerinin eğitim, kültürel, dini, belediye seçimi gibi tüm hakları güvence altına alınacak. Azerbaycan'da dini ve milli ayrımcılık yoktur ve olmayacaktır. Çeşitli sosyal programları uygulamaya hazırız.... Karabağ'da yaşayan sade Ermeni vatandaşlar için yeni şans doğdu. Bu şansı kaçırmasınlar."

PUTİN'DEN ÇAĞRI

İlham Aliyev'in diplomatik temasları ise hız kesmeden devam ediyor. Azerbaycan Devlet Başkanı, bugün bir kez daha Rusya lideri Vladimir Putin'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

putin, konuşmada Bakü yönetimine Karabağ'daki Ermenilerin güvenliğini sağlama çağrısı yaptı. Kremlin'in resmi açıklamasına göre, Rus lider Karabağ'daki Ermeni nüfusun hakları ve güvenliğinin önemine vurgu yaptı.

PAŞİNYAN'IN MİLLETVEKİLLERİ DÖVÜLDÜ

Karabağ'daki Ermeni silahlı unsurlarının teslim olması, beklendiği gibi Ermenistan'ı sarstı. Barış istemeyenler Çarşamba akşamı da hükümet binaları önünde toplandı, polisle çatışıp Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istedi.

Kameralar önünde yumruk Ermenistan karıştı

Bir hükümet binasının taşlandığı protestolarda bir hükümet binası taşlanırken, olaylar Perşembe sabahı da devam etti.

Yerel medya, sabah saatlerinde Yerablur askeri anıtına polis eskortu eşliğinde girmeye çalışan siyasetçilerin 2020'deki Karabağ savaşında ölen askerlerin aileleri tarafından engellendiğini bildiriyor.

Paşinyan'ın partisi Sivil Sözleşme milletvekilleri Hovik Aghazaryan ve Hakob Aslanyan'la asker aileleri arasındaki tartışma hızla kavgaya dönüştü, siyasetçilerden birine kameralar önünde yumruk atıldı.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bugün akşam saatlerinde de yine gösterilerin olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kameralar önünde yumruk Ermenistan karıştı

Uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınan Dağlık Karabağ bölgesinde yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bölgeyi işgal eden Ermenilerin kağıt üstünde ilan ettikleri 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' hiçbir ülke tarafından tanınmadı.

2020'de ikinci kez savaş çıktı, Azerbaycan ordusu yalnızca 44 günde Ermenistan'ı bozguna uğrattı. Yitirilen toprakların önemli bir bölümünü geri kazanan Azerbaycan, yaklaşık üç yıl sonra bu kez bir günde zafere uzandı. Mevcut tabloda Karabağ'da yeni bir sayfa açıldı.