Dünya Japonya 7,6 ile sarsıldı!

Japonya 7,6 ile sarsıldı!

02.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya yeni yılın ilk gününde 7,6 büyüklüğündeki büyük bir depremle sarsıldı. Acil tsunami uyarısı yapılırken, Ishikawa eyaletinde yaklaşık 30 binanın çöktüğü ve bazı noktalarda yangınlar çıktığı açıklandı. İlk bilgilere göre 4 kişi hayatını kaybetti.

Japonya 7,6  ile sarsıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Japonya yeni yıla deprem ve tsunami korkusuyla girdi. Japonya’nın Ishikawa eyaletinde meydana gelen depremin büyüklüğü 7.6 olarak açıklandı. Japonya Meteoroloji Ajansı’nın (JMA) verilerine göre ilk sarsıntı 5,7 büyüklüğünde ve yerel saatle 16.06’da (TSİ 10.06) kaydedildi. İkinci ve 7,6 büyüklüğündeki deprem ise yerel saatle 16.10’da Ishikawa eyaletinde meydana geldi. Depremin yüzeye oldukça yakın, yaklaşık 10 km derinlikte meydana gelmesi endişeleri artırdı.

Haberin Devamı

Başkent Tokyo ve çevresinde de hissedilen depremin ardından Japonya’nın tüm batı kıyıları için tsunami uyarısı yapıldı. Tsunaminin boyu 5 metreyi aşan dalgalara neden olabileceğini açıklayan JMA, kıyı bölgelerde yaşayan sakinlere acil olarak yüksek bölgelere ve binaların üst katlarına sığınma çağrısı yaptı. Bu ülkede Mart 2011’den bu yana yayınlanan en büyük tsunami uyarısı oldu. Rusya’nın doğu kıyıları ve Güney Kore için de tsunami uyarısı yapılırken, korkulan olmadı ve bazı bölgelerde yüksekliği 1.2 metreyi bulan dalgaların gözlendiği bildirildi. 

Japonya 7,6  ile sarsıldı

Enkaz altında kalan var

Depremin ardından, büyüklükleri değişen 60 artçı sarsıntı meydana geldi. Ishikawa, Toyama, Niigata, Fukui ve Gifu eyaletlerindeki bazı yol ve yapılarda maddi hasar meydana gelirken, bölgeden birçok yaralanma vakası bildirildi. Bazı kişilerin evlerin enkazında kaldığı ifade ediliyor. Ishikawa eyaletindeki Wajima şehrinde bulunan bazı evlerde deprem sonrasında yangın çıktığını açıklayan yetkililer, toplam 32 bin 500 hanede ise elektrik kesintisi yaşandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Depremde bazı konutların çöktüğü ve enkaz altında kalanların olduğu açıklandı. Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshimasa Hayashi, enkaz altında en az 6 kişinin olduğunu açıklarken 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Hayashi nükleer santrallerde ise herhangi bir hasar tespit edilmediğini açıkladı. Japonya Başbakanı Fumio Kişida, acil durum müdahale birimlerinin bölgeye gittiğini, hasar tespit ve kurtarma çalışmalarına başladığını duyurdu. Ayrıca 1000 asker bölgeye gönderildi.

Japon deprem uzmanları, önümüzdeki 2-3 gün içinde büyüklüğü 7’nin üzerinde güçlü depremlerin tekrarlanabileceği konusunda uyarıda bulundu. 2011 yılında Japonya’da 9,0 büyüklüğünde bir depremin ardından kuzeydoğu kıyılarını vuran tsunamide yaklaşık 18 bin kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi yerinden edilmişti. Tsunami, Fukuşima enerji santralinde Çernobil’den bu yana en ciddi nükleer kazanın yaşanmasına neden olmuştu. 2022’de de Fukişima açıklarında 7,3 büyüklüğünde deprem olmuştu.