Dünya Hayat durdu ama onlar durmadı... Instagram'ı podyuma dönüştürdüler!

Hayat durdu ama onlar durmadı... Instagram'ı podyuma dönüştürdüler!

13.09.2021 - 09:37 | Son Güncellenme:

Işıltılı hayatları, lüks tatilleri, gösterişli kıyafetleri ve herkesi imrendiren güzellikleriyle modeller belki de pek çoklarının hayalini kurduğu yaşantıyı sürüyor. Ancak koronavirüs pandemisi dünyanın dört bir yanını ele geçirirken moda haftaları ve çekimler de iptal edildi. Hal böyle olunca imrendiren hayatlar rafa kalktı ve modeller da herkes gibi eve kaldı. Ama bazıları vardı ki krizi avantaja çevirmeyi başardı. BBC'den Susan Hornik bu isimlerle görüştü.

Hayat durdu ama onlar durmadı... Instagramı podyuma dönüştürdüler

Çeviri - Nazlı Erdol Akar

Süper model olmayı kim istemez ki? Muhteşem kıyafetler, birinci sınıf seyahatler ve diğer güzel insanlardan oluşan, görünüşte göz alıcı bir dünyada yaşıyorlar ve milyonlarca dolar kazanıyorlar. Yine de, sıradan insanlar gibi, onlar da salgından büyük ölçüde etkilendiler.

Haberin Devamı

Koronavirüs dünyanın her yerini sarıp hayatı tam anlamıyla felç ederken, havayolları uçuşlarını durdurdu, büyük toplantılar, moda haftaları ve çekimler iptal edildi. Böylece dünyanın en iyi mankenleri de herkes gibi evde kaldı.

Virüsün ortaya çıkmasından bu yana ilk kez, geçtiğimiz hafta New York Moda Haftası büyük ölçüde kanlı canlı gerçekleşti, moda endüstrisi için podyuma ve normal işler için geçici de olsa bir dönüş yaşandı.

Joy Corrigan
Pandeminin durduramadığı önde gelen dört model, son 18 aydaki deneyimlerini ve sosyal medyanın, özellikle de Instagram'ın neden her zamankinden daha önemli hale geldiğini anlattı.

Çoğunlukla iç giyim markası Victoria's Secret ile yaptığı çalışmalarla tanınan Joy Corrigan, aynı zamanda Guess, Urban Decay, Jimmy Choo ve Vivienne Westwood gibi isimler için modellik yaptı.

Haberin Devamı

Hayat durdu ama onlar durmadı... Instagramı podyuma dönüştürdüler

Corrigan, koronavirüs salgınının başlangıcında, tüm fotoğraf çekimlerinin tamamen durduğunu söylüyor. 26 yaşındaki model "Zaman geçtikçe müşteriler bazı modellerden kendi içeriklerini evde çekmelerini istedi" diyor.

"Bazı markaların bana çekim yapmam için kıyafetlerini göndermelerini sağladım. Kıyafetleri giydim, fotoğraflarımı çekmek için kamerama bir otomatik zamanlayıcı kurdum ve ardından görüntüleri kullanmaları için onlara gönderdim.

"Bu zorlayıcıydı ama uyum sağlamam gerekiyordu. Zaman geçtikçe, sette sınırlı sayıda insanla mankenlik çekimleri yeniden yapılmaya başlandı."

Ancak Corrigan, kazancının bir darbe aldığını itiraf ediyor ve "Maaş çeklerinin muazzam bir şekilde yavaşladığı aylar oldu." diye de ekliyor. Sonuç olarak, sabit bir gelir getiren kendi online moda markası Naked Species'e sahip olduğu için minnettar olduğunu söylüyor.

Sonuç olarak moda dergileri için daha az çalıştığını söyleyen Corrigan, markalarla Instagram işbirliklerine daha fazla odaklandı ve sosyal medya platformunda kıyafetlerini giydiği selfie fotoğraflarını yayınladı.

"Artık modellerin marka işbirliklerinden ve sosyal medya anlaşmalarından yararlandığını her zamankinden daha fazla görebilirsiniz. Model arkadaşlarımın çoğu ve ben, markaları cezbetmek ve takipçilerimizi etkilemek için sürekli olarak günlük hayatımızın resimlerini ve videolarını yayınlıyoruz." diyen Corrigan, "Bu, endüstrimiz için işler büyük ölçüde değişirken ekstra para kazanmanın harika bir yolu." diye ekliyor.

Haberin Devamı

Corrigan, yakın zamanda Miami Moda Haftası'nda modellik yaptığı yüz yüze etkinlikler artık geri dönmeye başlasa da, işlerin "biraz zorlu" olmaya devam ettiğini ifade ediyor.

"Çoğu çekim yerel kalıyor ve modeller eskisi kadar sık seyahat etmiyor. Ancak sektör kesinlikle yeniden yükselişe geçti ve işler olumlu yönde ilerliyor gibi görünüyor."

Kariyerine 14 yaşında başlayan 26 yaşındaki ABD'li model, Kovid'siz kalma mücadelesinin hala sürdüğünü ekliyor.

Mariama Diallo

Aslen Batı Afrika'da bulunan Gineli olan Mariama Diallo, 10 yaşına geldiğinde ailesiyle birlikte ABD'ye taşındı. 2012 yılında mankenlik kariyerine başlayan Diallı, şu anda 27 yaşında.

Hayat durdu ama onlar durmadı... Instagramı podyuma dönüştürdüler

Diallo, Savage X Fenty, KKW Beauty, Pretty Little Thing ve Skims gibi markalar için çalıştığını, yüz yüze çekimlerden sanal çekimlere geçmenin biraz ayarlama gerektirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

"İş unvanım sdece bir model olmaktan çıktı, modelliğin yanı sıra stilist, makyaj sanatçısı ve fotoğrafçı olmaya da dönüştü" diyerek durumun nasıl değiştiğini anlatıyor.

"Bu zorlu olsa da, süreçten çok şey öğrendim; büyümeme ve kendi giyim markamı başlatmama yardımcı oldu" diyerek pandeminin, Instagram ve diğer sosyal medya sitelerini her zamankinden daha önemli hale getirdiğini kabul ediyor.

Sosyal medya, reklamcılığın önde gelen biçimlerinden biri haline geldiğini vurgulayan model, "Kendinizi markalaştırdığınız, kariyerinizde büyük rol oynuyor." diye de ekliyor.

Moda endüstrisinin toparlanacağından "çok umutlu" olduğunu söyleyen Diallo, mevcut durumun bir buçuk yıl daha sürebileceğini düşündüğünü söyleyek ekliyor: "Kim bilebilri ki..."

Kariyerini moda endüstrisiyle sınırlı tutmayan Diallo, oyunculuk da yapıyor. HBO'nun yaklaşan LA Lakers dizisinde rol alan Gineli Mariama, 90'ların ikonik süper modeli Iman'ı canlandırıyor.

Haberin Devamı

Tyra Banks

Banks, kariyerine 15 yaşında başladı ve siyahi kadın modellerin öncülerinden biri oldu. Hem GQ hem de Sports Illustrated dergilerinin yıllık mayo sayısının kapağında yer alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın oldu.

Banks, aradan geçen yıllarda tahmini net değeri 90 milyon dolar olan bir TV sunucusu, yazar, iş kadını ve televizyon ve film yapımcısı olmaya devam etti.

Hayat durdu ama onlar durmadı... Instagramı podyuma dönüştürdüler

47 yaşında olan Banks, sosyal medyanın artık genç modeller için anahtar olduğunu söylüyor. "Günümüzün modelleri, dinamizm ihtiyacını anlıyor ve sosyal medya ile anında geri bildirim alıyor, bu da onlara biraz avantaj sağlıyor."

Banks, "modellik endüstrisinin sporculara çok benzediğini" de ekliyor ve modelliğin de sporculuk gibi fiziğe dayandığını vurguluyor ve "Her şey bedeninize dayanıyor, başarılı da olsanız elbet kariyerinizin biteceği bir zaman gelecek" diyor.

Annesinin sözlerini hatırlatan Banks, "Annem her zaman 'başlangıçta sonunu planla, sonsuza kadar sürmeyecek' derdi." ifadelerini kullanıyor. Banks'in şu anki odak noktaları arasında yeni dondurma şirketi Smize ve ABD'de son derece popüler olan televizyon şovu Dancing With the Stars'ın baş yapımcısı ve sunucusu olmak yer alıyor.

Tyson Beckford

Beckford 1992'den beri modellik yapıyor ve en çok Ralph Lauren ile yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Moda endüstrisinde modeller her ne kadar gösterişli ve ışıltılı dünyalarıyla ve güzellikleriyle ön plana çıksa da Beckford, modellerin sağlıklarını ilk sıraya koymasını şiddetle savunuyor.

Beckford, "Modellerin şu anda karşılaştığı en büyük zorluk, pandeminin getirdiği güvenlik protokolleriyle uğraşmak ve aşı olmayanların yakınında olmak zorunda kalmak. Çekimler sırasında maske takmayanlar onlar."

Şimdi 50 yaşında olan tecrübeli isim Beckford'un, uzun bir kariyere sahip olmak isteyen genç modellere tavsiyesi, kendilerini bir marka olarak görmeleri ve öne çıkmanın yollarını bulmaları.

"Kariyerim boyunca şirketlerle uğraştım ve kendi adımın bir marka olmasının ne kadar önemli olduğunu sonraki yıllarda gördüm" diyor ve ekliyor: "Bu, uzun ömür sağlar ve kariyerinize zaman içinde yükselmek için daha fazla potansiyel verebilir."

Kovid karantinaları sırasında Beckford, kendi cilt bakımı ve güneş gözlüğü ürünleri üzerinde çalışmakla meşgul olduğunu söylüyor. Ayrıca Throttle adlı bir aksiyon drama dizisi üzerinde çalışıyor, bir anı kitabı kaleme alıyor, modellik üzerine iki belgeselde anlatıcı olarak görev yapıyor ve ABC'nin televizyon şovu Celebrity Dating Game'in bir bölümünde yer alıyor.

Beckford da Banks'in modellik kariyerlerinin sonsuza kadar sürmediği ve modellerin sektör dışındaki geleceklerini düşünmeleri gerektiği yönündeki değerlendirmesine katılıyor.

"Birçok model kazançlarını cömertçe harcıyor ve lüks içinde yaşıyor ancak sonra telefon çalmamaya başlıyor ve her şey bitiyor." diyen Beckford'un gençlere tavsiyesi ise şöyle: "Modellikten sonra da bir hayat var, umarım paranızı biriktiriyorsunuzdur ve boşa harcamamışsınızdır."