Dünya Esad'a ağır eleştiri

Esad'a ağır eleştiri

25.03.2011 - 16:33 | Son Güncellenme:

.

Esada ağır eleştiri

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Suriye yönetiminin, ülkedeki göstericilere karşı uyguladığı şiddeti sert bir dille kınayarak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın bir an önce istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Roth, yaptığı yazılı açıklamada, demokrasi hareketinin Suriye’ye de ulaştığını, ancak Esad rejiminin göstericilere karşı şiddet kullandığını kaydederek, "Esad’ın ve işkenceci kölelerinin dönemi sona erdi. Daha fazla masum insanın kanı akmadan bu rejim görevden ayrılmalıdır. Demokrasi ve vatandaşların hakları için mücadele eden tutuklular bir an önce serbest bırakılmalıdır.

Suriye’nin köklü demokratik reformlara ve insan haklarına saygı duyulmasına ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

Batılı devletlerin Suriye istihbarat birimleriyle işbirliğine son vermesi, Alman hükümetinin de şiddetin durdurulması için çaba harcaması ve demokrasi hareketini desteklemesi gerektiğini belirten Roth, Suriye’deki rejimin en eski ve en baskıcı diktatörlüklerden biri olduğunu, azınlıkların durumunun içler acısı olduğunu kaydetti.

Suriye’deki Kürtlerin haklarının çiğnendiğini, birçok insan hakları savunucusunun tutuklu olduğunu vurgulayan Roth, Esad’ın her zaman Golan tepelerinin işgali konusunu gündeme getirerek, dikkatleri kendisinden uzaklaştırmaya çalıştığını, bunda başarılı olmaması gerektiğini ifade etti. Roth, bu nedenle de Ortadoğu barış çabalarının önemli ve gerekli olduğunu kaydetti.

Yazarlar