Dünya Çin’den ‘tepki’ tatbikatı

Çin’den ‘tepki’ tatbikatı

09.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çin, Tayvan liderinin ABD’deki temaslarına tepki olarak, bu ülkenin çevresinde “savaşa hazırlık tatbikatı” başlattı. Çin’e ait 42 savaş uçağı Tayvan Boğazı’ndaki orta çizgiyi geçti...

Çin’den ‘tepki’ tatbikatı

DIŞ HABERLER - Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ABD ziyaretine sert tepki gösteren Pekin, bunu, Tayvan çevresinde başlattığı üç günlük askeri tatbikatla da gösterdi. Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’e ait 42 savaş uçağının ve 8 geminin Tayvan Boğazı’ndaki orta çizgiyi geçtiğini açıklarken, Çin’in, askeri tatbikatlar yapmak için Tsai’nin ABD ziyaretini “bahane olarak” kullandığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı (PLA) Doğu Cephe Komutanlığı Sözcüsü Shi Yi, Tayvan’ın kuzey, güney ve doğusunda savaşa hazırlık devriyesi ile askeri tatbikat başlatıldığını duyurdu.

Shi, “Tatbikatlar, Tayvan’ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve dış güçlerin provokasyonlarına karşı ciddi bir uyarı, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması için gerekli bir eylemdir” ifadelerini kullandı. Tayvan çevresinde başlayan tatbikat, pazartesi gününe kadar devam edecek.

Tayvan Savunma Bakanlığı da, Çin’e ait 42 savaş uçağı ve 8 geminin, Tayvan Boğazı’ndaki orta çizgiyi geçtiğini bildirdi. Çin’in bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ciddi şekilde zarar veren askeri tatbikatlar yapmak için Tsai’nin ABD ziyaretini “bahane ettiği” kullandığı ifade edilirken, “Ordu, sakin, akılcı ve ciddi bir tavırla karşılık verecek, ulusal egemenliği ve ulusal güvenliği savunmak için ilkelerine uygun olarak durumu izleyecektir” denildi.

Haberin Devamı

Çin’den ‘tepki’ tatbikatı

‘İş birliğimiz sürecek’

ABD ziyaretinin bitirip ülkesine dönen Tayvan Devlet Başkanı Tsai de, Çin’in tatbikat açıklaması üzerine, Washington ile iş birliğine vurgu yaptı. Başkent Taipei’de, ABD Kongresi’nin önde gelen temsilcileriyle bir araya gelen Tsai Ing-wen, “Özgürlük ve demokrasi gibi değerlerin savunulması adına, ABD ve benzer zihniyetteki ülkelerle iş birliği içinde olmaya devam edeceklerini” dile getirdi.

Taipei’de bulunan ve aynı zamanda Amerikan silahlarının dış ülkelere satışından sorumlu Kongre üyesi de olan Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael McCaul ise, Tayvan’ın “kendini savunabilmesi adına ihtiyacı olan silahlara erişimini hızlandırmak için” elinden geleni yapacağını bildirdi. Ülkesinin, Tayvan ordusunu eğiteceğini de belirten McCaul, “Bunun savaş için değil, barış için yapılacağını” ifade etti.