Dünya Çin düğmeye bastı, ilk füze ateşlendi! En yakın noktada savaş sesleri

Çin düğmeye bastı, ilk füze ateşlendi! En yakın noktada savaş sesleri

09.04.2023 - 11:43 | Son Güncellenme:

'Keskin Kılıç' tatbikatı kapsamında Çin ordusu onlarca jet ve uçak kaldırdı. Çin donanmasından bir gemiden ise Tayvan-Çin arasındaki en yakın mesafede füze ateşlendi.

Çin düğmeye bastı, ilk füze ateşlendi En yakın noktada savaş sesleri

Yüklesen süper güç Çin'in son yıllardaki en büyük sorunu Tayvan. Bölgede artan gerilim nedeniyle Çin, sık sık bir başka süper güç olan ABD ile burun buruna geliyor. Perşembe günü, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüştü.

Haberin Devamı

Görüşmeye sessiz kalmayan Çin askeri tatbikat başlattı ve Tayvan açıklarına uçak gemisi gönderdi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Çin uçaklarının Tayvan'a 370 KM uzakta uçtuğu belirtildi.

TAYVAN YAKINLARINDA TATBİKAT

Çin resmi medyası ise dün ordu birliklerinin 'Keskin Kılıç' tatbikatı kapsamında Tayvan üzerinde kuşatma provası yaptığını bildirdi. Ülkenin resmi televizyonu jetler ve savaş gemilerinin görev aldığı gösterinin Tayvan etrafında çok yönlü bir kuşatmayı hayata geçireceğini kayda aldı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Cumartesi günü sabah 06.00'dan itibaren 71 Çin jetinin uçtuğunu söyledi. Tayvan ayrıca 45 savaş uçağının Tayvan ve Çin topraklarını ayıran resmi olmayan Tayvan Boğazı'nı geçtiğini belirtti. Bölgede ayrıca Dokuz Çin gemisi de tespit edildi.

Haberin Devamı

Çin düğmeye bastı, ilk füze ateşlendi En yakın noktada savaş sesleri

EN YAKIN NOKTADA FÜZEYİ ATEŞLEDİLER

Tatbikatın ilk gününde Çin gemilerinden biri, Çin'in Tayvan'a en yakın noktası olan Pingtan adası  yakınlarında seyrederken bir füze ateşledi. Sahil Güvenliği yöneten Tayvan'ın Okyanus İşleri Konseyi ise söz konusu geminin uyarıldığı anları paylaştı.

Görüntülerde bir denizcinin telsizle Çin gemisine "Bölge barışına, istikrarına ve güvenliğine ciddi zarar veriyorsunuz. Lütfen hemen arkanızı dönüp gidin. Devam ederseniz sınır dışı etme önlemleri alacağız" dediği duyuldu.

Çin düğmeye bastı, ilk füze ateşlendi En yakın noktada savaş sesleri

PAZARTESİNE KADAR SÜRECEK

BBC'nin aktardığına göre Çin tatbikatları Cumartesi akşamı gün batımında sona ererken, Taipei'deki savunma yetkilileri, savaş uçağı sortilerinin Pazar sabahı erken saatlerde yeniden başladığını söyledi. Çinli yetkililer ise tatbikatın Pazartesi akşamına kadar devam edeceğini aktardı.

2 BÜYÜK GÖRÜŞME

Çin geçtiğimiz hafta diplomasi alanında önemli işler kaydetti. İlk olarak 2016 yılından beri resmi olarak görüşme yapmayan İran ve Suudi Arabistan Pekin'de uzlaşıya vardı. Tarihi görüşme sonrası 3 ülkenin lideri ortak bir poz verip fotoğraf da paylaştı.

Çin düğmeye bastı, ilk füze ateşlendi En yakın noktada savaş sesleri

Bu gelişmeden saatler sonra ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i ağırladı.