Dünya Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar! FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır

Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar! FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır

27.04.2023 - 07:02 | Son Güncellenme:

Sıcak bir haziran gününde, takvimler 1999 yılını gösterirken mısır tarlasında genç adamın ölüsü bulundu. 1.60 boylarında, 41 yaşındaki birine ait cesedin cebinden çıkan notlar ise ardında ne olduğunu FBI'ın bile çözemediği büyük bir gizem bıraktı.

Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Ricky McCormick 1.60 boylarında cılız bir adamdı. Lise terk, okuma yazma bilmeyen bu adam bir müddet hapishanede yatmıştı. Kanuna karşı gelen eylemlerin yanı sıra bazı yasadışı madde işleriyle de uğraştı. Ancak hiçbir arkadaşı veya ailesi onu bir bağımlı olarak tanımlamadı.

Haberin Devamı

Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır

FBI’IN DAHİ ÇÖZEMEDİĞİ KOD

McCormick 1999 yılının haziran ayında bir mısır tarlasında ölü bulundu. Kayıp olduğu bile bildirilmemişti. Polis ilk başta cinayet olarak bile sınıflandırılmayan ölümü soruşturmuş ancak herhangi bir ipucu bulamamıştı. Üzerinden 10 yıl geçtiği halde hâlâ Ricky'e ne olduğu bulunamıyordu. Dava gün geçtikçe soğuyordu. Ancak cesedin bulunmasından tam 12 yıl sonra FBI, davanın yalnızca bir cinayet olmadığını söyledi. FBI, McCormick'in ceplerinde şifreli notlar bulduklarını söylüyordu ve kodu kıramadıklarını da ortaya çıkaran bilgiler yayınlamışlardı. FBI açıkça halktan yardım istiyordu. Çünkü bugüne kadar yazılan o kodların hiçbiri kırılamadı ve içinde ne yazdığı bilinmiyordu. Bu gizemli notlardan geriye birçok soru işareti ve teori kaldı. Eğer McCormick okuma yazma bilmiyorsa FBI analistlerinin bile çözemeyeceği bir kodu nasıl oluşturabildi? Bu notlar onun muydu yoksa başka biri mi koymuştu?

Haberin Devamı

OKUMA YAZMAYI HİÇBİR ZAMAN ÖĞRENEMEDİ

Kaynaklara göre McCormick, okuma yazma bilmeyen liseyi yarıda bırakmış, geleceği çok da parlak olmayan bir çocuktu. Çocukken, diğer çocuklarla etkileşime pek girmedi ve teneffüslerde genellikle kendi başına durdu. Liseden ayrıldı ve hayatının hiçbir döneminde etkili bir şekilde okumayı veya yazmayı asla öğrenemedi. Bazıları onun tedavi edilmemiş şizofreni veya bipolar bozukluk olduğundan şüpheleniyordu.

McCormick öldüğünde sırada 41 yaşındaydı ve ABD'nin Missouri eyâletinde St. Louis bölgesinde annesiyle yaşıyordu. Bir benzin istasyonunda yarı zamanlı çalışan McCormick'in hayatta bazı ciddi mücadeleleri olduğu açıktı ancak bilinen bir düşmanı da yoktu. Bazı yasadışı maddelerle uğraşmış olsa da, çok sayıda düşmanı olan üst düzey bir satıcı değil, en fazla sıradan bir kullanıcıydı. Peki, McCormick neden öldürülmüştü?

Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır
McCormick'in çalıştığı benzinlik

KAYIP OLDUĞU BİLDİRİLMEMİŞTİ

McCormick'in kız arkadaşına göre 15 Haziran 1999'da McCormick, Greyhound otobüsüne bindi. Yolculuktan döndükten sonra korkmuş ve biraz paranoyaklaşmıştı. McCormick'in mahallesinde üst düzey bir uyuşturucu satıcısı çalıştığı için endişelendiğinden ve satıcıyı kızdırmaktan veya üzmekten endişe ettiğinden şüpheleniliyordu. Yaklaşık bir hafta sonra 22 Haziran'da McCormick, St. Louis'deki acil Barnes-Jewish Hastanesi’ne gitti. Hastaneden çıktıktan sonra 26 Haziran'da kız arkadaşıyla telefonda konuştu. Bu, onunla en son iletişim kurduğu zamandı.

Haberin Devamı

Ertesi gün McCormick iş yerinde görüldü. Orada haftada yaklaşık üç gün yarı zamanlı çalıştı. 30 Haziran 1999'da da cesedi bulunmuştu. Çürüme durumu nedeniyle ilk olarak kimliği teşhis edilemedi. Hiç kimse McCormick'in kayıp olduğunu bildirmemişti ancak sonunda cesedin Ricky McCormick'e ait olduğu doğrulandı. Nihayetinde ise ölüm şeklinin belirsiz olduğuna karar verildi. McCormick'in öldürülüp öldürülmediği veya sayısız sağlık durumundan birine yenik düşüp düşmediği belli değildi.

CİNAYETTEKİ İKİ ŞÜPHELİ

Yetkililer, McCormick'in cesedinin yakınında çok fazla ipucu bulamadılar veya buldularsa da bu bilgiyi halktan sakladılar. Bir polis muhbirine göre, bir uyuşturucu satıcısı olan Gregory Knox, öldürdüğü siyahi bir adamın cesedini McCormick'in cesedinin bulunduğu bölgenin yakınına attığını iddia etti. Gizli bir muhbir ayrıca polise Chouteau Bulvarı'ndaki benzin istasyonunda çalışan ve cesedi West Alton yakınlarına atılan siyahi bir adamın öldürülmesinden Knox'un sorumlu olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

McCormick'in olası cinayetindeki bir başka şüpheli de patronu Baha ‘Bob’ Hamdallah'tı. Gerçekten de Hamdallah'ın 1997'de bir adamı vurduğu, ancak bu suçtan hiçbir zaman yargılanmadığı biliniyordu. 1998 yılında da ağabeylerinden birini vurarak yaraladığı iddia edildi. Pek çok kişi cinayetin arkasında Hamdallah'ın olduğundan şüpheleniliyordu. Sonunda Hamdallah, bir müşteriyi öldürdüğü başka bir olay nedeniyle 2002 yılında birinci derece cinayetten suçlu bulundu. Bununla birlikte McCormick'in davası on yıldan fazla bir süre açık ve çözülmeden böyle kaldı, ta ki FBI daha fazla bilgi yayınlayana kadar...

Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır

12 YIL SONRA ORTAYA ÇIKAN GİZEMLİ NOT

Kolluk kuvvetlerinin ortaya çıkıp bu davada başka bir delili ortaya çıkarması tam 12 yıl sürmüştü. Bunlara ek olarak, FBI davayı resmi olarak bir cinayet olarak sınıflandırdı. Cesedi bulunduğunda McCormick'in ceplerinde iki şifreli not bulunmuştu, ancak bu bilgi halktan saklanmıştı. Notların ne için olduğu, ne anlama geldiği ve hatta McCormick'in bunları kendisinin yazıp yazmadığı bile belli değildi. Notlar, bazı parantezlerle birlikte çeşitli harfler ve rakamlar içeriyordu ancak bunların ne anlama geldiği anlaşılamadı. FBI'ın Kriptanaliz Birimi (CRRU), uzmanlarından hiçbiri kodu kıramadığı için birisinin kodu çözebileceği umuduyla notları halka açıkladı.

Haberin Devamı

Bazı kriptograflar, McCormick'in notları kendisinin yazdığına inanırken diğerleri o kadar emin değildi. CRRU şefi Dan Olson, notları McCormick'in yazdığına inanarak şu ifadeleri kullandı:  

"Notları Ricky'nin yazdığına güvenim tam. Bu tür kodlar bir başkasına yazılan bir şeyden çok kişinin kendisine yazdığı bir formatta yapılırlar. Bu bir anlam ifade ediyor. Bir klavyede anlamsız, keyfi vuruşlar olan birçok şeye bakıyoruz. Fakat bu çok farklı durum bu değil."

'UZAYLILAR YAZMIŞ OLABİLİR'

Ancak diğer uzmanlar bu kodların rastgele yazılmamış kodlar olmadığından o kadar da emin değil. Uzman bir amatör kriptograf olan Elonka Dunin, notları McCormick'in kendisinin yazdığını düşünmüyor:

"Bu notları McCormick'in yazdığını düşünmüyorum. Belki de bir kuryeydi. Notları başka birinin yazması ve McCormick'in sadece teslimatçı olması makul, ancak muhtemelen hiçbir zaman kesin olarak bilemeyeceğiz. "

Cesedin cebinden çıkan beyin yakıcı notlar FBI bile devreye girdi ama elde var sıfır

Bazıları notları anlamsız sözler veya okuma yazma bilmeyen bir adamın karalamaları olarak nitelendirirken, birçok uzman aynı fikirde değil. Kodların çözülemiyor olması, uzaylıların yazmış olduğuna kadar varan teorileri de peşinde getirdi.  Ancak bu davada hâkim olan teorilerden biri, McCormick'in cesedi 1999'da ilk bulunduğunda gizli polis muhbirinin yetkililere söylediği gibi Knox'un McCormick'i öldürdüğü ihtimaliydi.

SIRRI HÂLÂ ÇÖZÜLEMİYOR

Haber makalelerinde ve polis yayınlarında adı geçmeyen McCormick'i başka birinin öldürmüş olması da mümkün. Ancak şüphelileri sınırlandırmak veya ağı fazladan şüpheli bilgilerle genişletmek için yeterli bilgi yok. Üstelik McCormick'in katilini yakalayabilecek tanık, güvenlik kamerası kaydı ve trafik kamerası yoktu.

Bu davanın en tuhaf yanı ise McCormick'in ceplerinde bulunan en az iki deşifre edilmemiş notun varlığıydı. Onları kim yazdı? Ne demek istedi? Bunlar gerçekten okuma yazma bilmeyen bir adamın saçmalıkları mıydı yoksa usta bir kriptografın çözülemez şifreleri mi? Bu durum hâlâ sırrını korumaya devam ediyor.