Dünya Çernobil'e 48 saat kaldı

Çernobil'e 48 saat kaldı

17.03.2011 - 09:31 | Son Güncellenme:

Japonya’daki Fukuşima santralinde radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik 48 saate girildiği belirtildi.

Çernobile 48 saat kaldı

Daily Telegraph, Japonya'da Fukuşima nükleer santralından radyasyon sızıntısını önlemeye yönelik çabaların kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekiyor ve Fransız nükleer uzmanlara dayanarak Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zamanın kaldığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Gazete dün kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığını kaydediyor.

Bazı ülkelerin vatandaşlarına Tokyo'yu terk etme çağrısı yaptığını anımsatan Daily Telegraph, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerden Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon incelemesi yapmasını istediğini belirtiyor.

Japonya uyarılmış

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Wikileaks’in sızdırdığı gizli Amerikan Dışişleri Bakanlığı belgelerine dayanarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) iki yıl önce nükleer santralların şiddetli depremlere dayanamayabileceği konusunda Japonya’yı uyardığını yazdı.Belgelere göre, UAEK’den bir yetkili, Aralık 2008’de Japon hükümetine, nükleer santrallardaki güvenlik standartlarının çağın gerisinde kaldığı ve şiddetli bir depremde ciddi sorunlar yaşanabileceğini söyledi.Gazete bunun üzerine, Japon hükümetinin, standartları yükseltme sözü verdiğini ancak yeterli önlemleri alıp almadığının şu anda sorgulandığını kaydetti.Wikileaks’in elde ettiği ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasına göre, ismi belirtilmeyen bir UAEK yetkilisi, Japonya’da nükleer santralların depreme dayanıklığının geçen 35 yılda sadece üç kez kontrol edildiğini söylemiş.Belgelerde ayrıca, ülkenin batısındaki bir nükleer santralın güçlü depremlere dayanıklı olmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından kapatılma kararına Japonya hükümetinin karşı çıktığının ortaya çıktığı belirtildi.Daily Telegraph, belgelerin, 1971’de hizmete giren Fukuşima nükleer santralındaki kriz konusunda kararlı bir tutum sergileyememekle suçlanan Başbakan Naoto Kan üzerindeki baskıyı artıracağı yorumunu da yaptı.

Haberin Devamı

Ölü sayısı 5 binden fazla

Japonya’nın kuzeydoğusunu 11 mart tarihinde vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Polisin bugün açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya’da, 5 bin 178 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 606 kişi kayıp ve 2 bin 285 kişi de yaralı. Bilanço, 88 binden fazla ev ve binanın tamamiyle yıkıldığını ya da kısmen harab olduğunu gösteriyor.

Daha önce önceki bilançoda, 4 bin 314 kişinin öldüğü, 2 bin 282 kişinin yaralandığı ve 8 bin 606 kişinin de kaybolduğu belirtilmişti.

Yetkililer, felaketin bilançosunun daha da ağırlaşabileceğini ifade ediyorlar.

Haberin Devamı

3 yolcuda radyasyon izi

Japonya’dan uçakla Güney Kore’ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandığı bildirildi.

Yonhap ajansının, Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, bugün Japonya’dan gelen yolculara Incheon havaalanında ilk kez yapılan testlerde, üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandığı belirtildi.

Yolculardan 50’li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı, bu yolcunun Fukuşima’da yaşadığınını sanıldığı kaydedildi.

YTN televizyonu da yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını duyurdu.

Reuters muhabiri, havaalanındaki radyasyon kontrollerinin gönüllülere yapıldığını söyledi.

Güney Kore Bilim Bakan Yardımcısı Kim Çang-Kyun, yakında, ülkenin güneyindeki Busan limanında, Japonya’dan feribotla gelen yolcuları benzer testlerden geçireceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

FELAKETTEN KARELER İÇİN TIKLAYINIZ