Dünya Altı katlı süper yat, 58 uçak ve daha neler neler! Hepsi Putin'in mi?

Altı katlı süper yat, 58 uçak ve daha neler neler! Hepsi Putin'in mi?

26.03.2022 - 07:06 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dünyanın en zengin adamı olduğuna inanılıyor. Öyle ki bir servet yönetimi şirketinin CEO'su, Putin'in kişisel servetinin 200 milyar dolar olduğunu iddia etti. Rus liderin Karadeniz'e bakan bir uçurumun tepesindeki konağı, milyon dolarlık lüks saatleri ve ünlü tasarımcıların imzasını taşıyan takım elbiseleri de cabası...

Derleyen: Nazlı Erdol / Milliyet.com.tr - Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dünyayı şok etti ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden birine yol açtı. Uluslararası siyasetin en etkili isimlerinden biri olan Vladimir Putin'i de merkeze aldı.

Haberin Devamı

O, Batı'nın her zaman dikkatle izlediği Rusya'da, on yıllardır işlerin başındaydı. Ancak 21. yüzyılda Ukrayna'da bir savaş başlatma kararı, bazı deneyimli diplomatları ve politikacıları bile şaşırttı. Kişiliği ve bir KGB subayı olarak geçmişiyle her zaman dünyanın ilgisini çekmiş olan Putin'in gözterişli yaşam tarzı da mercek altına alındı. Fortune'a göre Kremlin, resmi olarak Putin'in yıllık 140 bin dolar maaş aldığını belirtti. Raporda ayrıca, kamuya açıklanmış varlıkları arasında 800 metrekarelik bir daire, bir treyler ve üç araba olduğu belirtildi.

SERVETİ 200 MİLYAR DOLAR

Ancak genellikle dünyanın en zengin adamı olduğuna inanılıyor. Yatırım ve varlık yönetimi şirketi Hermitage Capital Management, 2017'de Putin'in kişisel servetinin 200 milyar dolar olduğunu iddia etti. İddia, şirketin CEO'su Bill Browder tarafından ABD Senatosu Yargı Komitesi önünde yapıldı. Browder 1990'larda Rusya'da önemli bir yatırımcı olduğu için Putin ve Rusya hakkındaki yorumları ciddiye alınıyor.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı'nın akıllara zarar miktardaki servetiyle ilgili iddialar, ultra lüks yaşam tarzı nedeniyle ortalıkta dolaşıyor. Fortune'a göre Putin, Patek Philippe'in 60.000 dolar değerindeki Perpetual Calendar ve 500.000 dolarlık A Lange & Sohne Toubograph gibi lüks saatler takıyor.

700 BİN DOLAR DEĞERİNDE SAATLER

Bundan yaklaşık 10 yıl önce ABC News, Rus muhalefet grubu Solidarity tarafından yayınlanan ve Putin'in resmi maaşının yaklaşık altı katı olan 700 bin dolar değerinde lüks saatlere sahip olduğunu söyleyen bir videoya dayanan bir haber yayınladı.

Altı katlı süper yat, 58 uçak ve daha neler neler Hepsi Putinin mi

Putin'in ayrıca Karadeniz'e bakan bir uçurumun tepesinde, 190 bin metrekarelik gösterişli bir konağın sahibi olduğuna inanılıyor. Birçok habere konu olan mülkün freskli tavanları, Yunan tanrılarının heykelleriyle kaplı mermer bir yüzme havuzu, kaplıcaları, amfitiyatrosu, son teknoloji bir buz hokeyi pisti, Vegas tarzı bir kumarhane ve gece kulübü olduğu söylüyor. "Bunlar yetmez" diyorsanız, konakta ayrıca yüzlerce dolar değerinde şarap ve alkollü içeceklerin sergilendiği bir bar odası da bulunuyor.

Haberin Devamı

"PUTİN'İN KIR KULÜBESİ"

Gösterişli malikanenin fotoğrafları, geçmişte ona "Putin'in Kır Kulübesi" adını veren Rus muhalefet liderleri tarafından yayınlanmıştı. Fotoğraflar, 500 bin dolarlık yemek odası mobilyası, 54 bin dolarlık bir bar masası, 850 dolarlık lüks İtalyan tuvalet fırçaları ve bin 250 dolarlık tuvalet kağıdı tutucuları ile döşenmiş banyoları gözler önüne seriyor. Ancak bu yılın ocak ayında Rus oligark Arkady Rotenberg, BBC'ye göre konağın Putin değil kendisinin olduğunu söyledi.

69 yaşındaki Rusya Devlet Başkanı'nın Karadeniz konağıyla ilgili haberlerin yanı sıra 19 ev, 700 araba, 58 uçak ve helikopterin de sahibi olduğu konuşuldu. Bu uçaklardan biri, "Uçan Kremlin" olarak anılıyor, 716 milyon dolara mal oldu ve altından yapılmış bir tuvaleti var.

Altı katlı süper yat, 58 uçak ve daha neler neler Hepsi Putinin mi

Salı günü The Guardian, İtalya'da yine Putin'e ait olduğuna inanılan 140 metre uzunluğunda, altı katlı bir süper yatın fotoğrafının bulunduğu bir makale yayınladı. 700 milyon dolar değerinde olduğu söylenen Scheherazade, İtalya'nın Toskana kıyısındaki Marina di Carrara kasabasındaki bir tersanede demirli. Guardian'ın haberine göre gemide bir spa, yüzme havuzları, iki helikopter pisti, odunla yanan bir şömine ve dalgaların etkisini azaltmak için eğilecek şekilde tasarlanmış bir bilardo masası bulunuyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky Salı günü İtalyan Parlamentosu'na hitaben yaptığı konuşmada, İtalya'yı yata el koymaya çağırdı.

Haberin Devamı

MUAZZAM SERVETİNE RAĞMEN PUTİN'E YAPTIRIM YOK

Ukrayna işgalinin başlamasından günler sonra Batılı ülkeler Putin'e yakın olanlar da dahil olmak üzere Rusya'nın seçkinlerinin mal varlıklarını dondurdu ve onlara seyahat yasakları getirdi. Ancak Rusya Devlet Başkanı için herhangi bir yaptırım getirilmedi. The New York Times'a göre bu, Almanya gibi Rusya'nın üst düzey liderliğiyle iletişim kanallarının açık kalmasını isteyen Avrupa ülkelerinin ısrarı üzerine yapıldı. Ocak ayında yayınlanan bir haberde ise Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un, Putin'e yönelik kişisel yaptırımların "siyasi olarak yıkıcı" ve diplomatik ilişkileri kesmekten farksız olacağına dair açıklamaları yer almıştı.

Haberin Devamı

14 BİN DOLARLIK MONT TARTIŞMA YARATTI

Putin'in serveti bunlarla da sınırlı kalmıyor. Ruble hızla değer kaybeder ve büyük yabancı markalar ülkeyi bir bir terk ederken Vladimir Putin gösterişli ve lüks gardırobunu sergilemekten hiç çekinmiyor. Putin, geçen hafta savaşın neden başladığına dair iddialarını anlattığı mitinginde işgale destek toplamak amacıyla on binlerce Rus'a savaş alanındaki 'başarıları' anlattı. Putin’in etkinlikte giydiği mont tartışmalara yol açtı. Putin, yaptığı konuşma sırasında İtalyan lüks moda evi Loro Piana imzasını taşıyan 14 bin dolar değerinde bir mont giydi.

Altı katlı süper yat, 58 uçak ve daha neler neler Hepsi Putinin mi

Bu iddia üzerine İtalyan moda evinin sosyal medya hesaplarına tepki mesajları yağdı. Dünyanın dört bir yanında yayınlanan haberlerde Putin’in 14 bin dolar değerinde olduğu iddia edilen montunun Rusya’da ortalama yıllık maaşın 2 katına denk geldiğine de dikkat çekildi.

İTALYAN MARKALARINA BAYILIYOR

Putin, İtalyan markasının sıkı bir hayranı gibi görünüyor. Daha önce marka tarafından üretilen bin 425 dolarlık kaşmir ve ipek koşucu pantolonunda görüldü ve genel olarak İtalyan işçiliğini tercih ediyor gibi görünüyor. Rus lider, Kiton ve Brioni gibi lüks İtalyan markalarından giyinmeyi tercih ediyor. Her iki markada da takım elbiseler on binlerce dolar değerinde. Aksesuarlar söz konusu olduğunda ise Putin, sık sık Valentino kravatlar ve Ferragamo ayakkabılar tercih ediyor.

Altı katlı süper yat, 58 uçak ve daha neler neler Hepsi Putinin mi

Ayrıca yıllar içinde Patek Philippe, A. Lange & Sohne, Breguet ve Blancpain'den parçalar da dahil olmak üzere bir dizi nadir ve değerli saate sahip olduğu dikkat çekti. Putin'in 2017'de yalnızca VIP müşterilerinin davetiyle alınabilen Patek Philippe 5208P'yi 1,2 milyon dolara sattığı aktarılıyor. Rus liderin ayrıca lüks saatleri hediye olarak verdiği biliniyor. 2009 yılında Sibiryalı bir çocuğa yaklaşık 10 bin 500 dolar değerindeki saatini kendi kolundan çıkarıp hediye etmişti. Aynı yıl zorluklardan şikayet eden bir fabrika işçisine de benzer bir saat verdi.