Dünya Akademi’den kovulabilir

Akademi’den kovulabilir

30.03.2022 - 06:20 | Son Güncellenme:

Oscar Ödülleri töreninde eşi ile ilgili 'esprisi' üzerine sunucu Chris Rock'a tokat atan Will Smith, 'Çizgiyi aştım ve yanılmışım' diyerek özür diledi. Bu özrün inceleme başlatan Akademi için yeterli olmayacağı, aktöre disiplin cezası ve üyeliğini askıya alma gibi cezalar verilmesi gündemde.

Akademi’den kovulabilir

DIŞ HABERLER - Oscar Ödülleri olarak da bilinen ve sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 94. Akademi Ödülleri töreninde ABD’li aktör Will Smith, canlı yayınında  sunucu Chirs Rock’a attığı tokat için özür dileyerek, çizgiyi aştığını itiraf etti. Tokat olayı, Rock’ın sahnede Smith’in eşi Jada Pinkett’in “alopesi” nedeniyle dökülen saçlarıyla ilgili şaka yapmasının ardından yaşandı.

Haberin Devamı

‘Şiddete yer yok’

Oscar’ı veren Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin inceleme başlatmasının ardından pazar gece yaşanan olayla ilgili aktör Smith’ten özür geldi. Aktör, Instagram’da yayınladığı açıklamada davranışının “kabul edilemez” ve “affedilemez” olduğunu söyledi. Smith, Rock’tan, katılımcı ile seyircilerden ve tören organizatörlerinden özür diledi. Smith, “Senden herkesin önünde özür dilemek istiyorum, Chris. Çizgiyi aştım ve yanılmışım. Utandım ve davranışlarım olmak istediğim adamın göstergesi değildi. Sevgi ve nezaketin olduğu bir dünyada şiddete yer yoktur” dedi. Ünlü tenisçi kardeşler Serena ve Venus Williams’ın babaları Richard Williams ile ilişkilerinin anlatıldığı “Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar” filmindeki “baba Richard” rolüyle ilk kez En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan Smith, hikâyelerini “gölgelediği” için Williams ailesinden de özür diledi. Richard Williams ile oğlu Chavoita LeSane, yaşanan şiddet olayı nedeniyle aktörü kınarken, Rock ise konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Smith ve Rock’ın ortak arkadaşı rapçi Sean “Diddy” Combs, ikilinin sorunlarını “çözdüğünü” belirterek “Onlar kardeş” dedi. Diğer kaynaklarsa Smith ve Rock’ın henüz konuşmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Disiplin cezası

Tokat ile ilgili eleştirilen sürerken Akademi, aktörün eylemlerine ilişkin inceleme başlattığını açıkladı. Akademi’nin, sosyal medya üzerinden paylaşıtığı açıklamada, “Akademi, Smith’in törendeki eylemlerini kınıyor. Olay hakkında resmi bir inceleme başlattık ve tüzük, davranış Standartları ve Kaliforniya yasalarına uygun olarak daha fazla eylem ve sonuçları araştıracağız” ifadesine yer verdi. Smith’in disiplin cezası ve Akademi üyeliğinin askıya alınması riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Cinsel tacizle suçlanan film yapımcısı Harvey Weinstein, 2017’de Akademi’den kovulmuştu. 2004’te bir kadına uyuşturucu vermek ve cinsel tacizde bulunmaktan suçlu bulunan komedyen Bill Cosby ve 13 yaşındaki cinsel ilişkiye girdiğini itiraf eden yönetmen Roman Polanski’nin de Akademi üyeliği iptal edilmişti.

Haberin Devamı

‘Tokat’ oyuncağı

Arizona merkezli bir sanatçı olan Zach Pollard ise atılan “tokat”tan etkilenerek yeni bir figür yarattı. Pollard, “Herkes Chris’ten Nefret Ediyor” el yapımı oyuncak bebeğini “hands_of_doom_” adlı Instagram hesabından duyurarak lansmanını gerçekleştirdi. Figür 415 dolara alışveriş sitesi Ebay’da satışa çıkarıldı.

Akademi’den kovulabilir

5 milyondan fazla tweet

Akademi sessizliğini korurken olay Twitter’da Türkiye gündemine girerek ikinci sıraya oturdu. Atılan 5 milyon tweet’in yanı sıra TV programlarına da konu olmayı başaran “tokat” Datça Belediyesi tarafından bile kınandı. Oyuncu Gonca Vuslateri ise “Kız arkadaşını döven, saçından sürükleyen, parmağını kıran, çalıştığı tiyatroda kendinden küçük kadın oyuncuya Mobbing uygulayan, daha fazla para alan kadın oyuncuları karavanda kıstıran, sahnede ayağını sakatladığı oyuncuyu tehdit ettiren bütün oyuncular bugün Will’i yargıladı:)” sözleriyle tartışmaya yeni bir boyut kazandırırken pek çok eleştirinin de hedefi oldu. Ünlü kukla Muppets’in yönetmeni Frank Oz ise Oscar Töreni ile ilişkilendirilmekten utanç duyduğunu açıklarken bunun gerekçesini “tokat”a değil yapılan şovun sahtekârlığına bağladı. Ayrıca Oz, düzenlenen töreni “Daha fazla izleyici çekmek için umutsuz bir girişim” olarak tanımladı. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ