Dünya Afallatıcı an! Tek kare fotoğraf dünyada ses getirdi

Afallatıcı an! Tek kare fotoğraf dünyada ses getirdi

09.12.2022 - 15:10 | Son Güncellenme:

17 bin nüfuslu küçük bir Amerikan şehrindeki bir evin arka kapısına çıkan Rachel Gordon, "Bu çok özeldi ve fotoğrafını çekmem gerektiğini derhal anladım" diyor.

Afallatıcı an Tek kare fotoğraf dünyada ses getirdi

Anne ve babasının evindeydi, arka kapıdan çıkıp karşıya baktığında gözlerine inanamadı. Hemen telefonunu eline aldı, "Büyüleyici bir andı" diye tanımladığı kareyi çekti.

Haberin Devamı

BBC hava durumu sunucusu, ilk olarak Facebook sayfasında paylaşılan fotoğrafı, gördüğü en destansı ve baş döndürücü örneklerden biri olarak niteledi.

17 bin nüfuslu küçük bir şehri çevreleyen dağların üstündeki 'dalgalı fenomen'in iki ismi var.

ABD'nin orta kesiminde yer alan Wyoming eyaletinde ortaya çıkan olağanüstü bulutlar, uluslararası medya tarafından ilk sayfalara taşındı.

Wyoming'e bağlı küçük bir şehir olan Sheridan'da yaşayan Rachel Gordon, Salı günü Bighorn Dağları'na baktığında eşine az rastlanır bir manzara gördü. Sheridan sakini Gordon, "Bu çok özeldi ve fotoğrafını çekmem gerektiğini derhal anladım" diyor.

Facebook sayfasında bulutların fotoğrafını paylaşan Rachel Gordon, dünya medyasında yankı bulan kareyi ailesinin evindeki arka kapıdan çektiğini söyledi, "Büyüleyici bir andı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

BBC, 'dalgalı fenomen' ifadesiyle tanımladığı ufka bir okyanus sörfü gibi çarpan nadir bulutların gökyüzü gözlemcilerini sersemlettiğini belirtiyor.

Kelvin-Helmholtz kararsızlığı adıyla da bilinen şekiller, dünyadaki en emsalsiz bulutlar arasında sayılıyor. Fenomenin bir diğer adı, Fluctus bulutları.

Daha hızlı hareket eden bir hava akışının aşağıda yükselen havanın üstüne gelmesiyle oluşan 'dalgalı fenomen', BBC hava durumu sunucusu Matt Taylor tarafından şimdiye kadar gördüğü en destansı ve baş döndürücü örneklerden biri olarak nitelendi:

"Kelvin-Helmholtz bulutlarının güzelliklerinden biri, atmosferin akışkanlığını gerçekten göstermeleridir. Atmosfer okyanustaki dalgalar gibi hareket ediyor ve etrafındaki çevreye yanıt veriyor. Hava etkileyici bir şekilde yükselir ve kendi üstünde dönüyor."

Bulutlar, fenomenin arkasındaki fiziği çözmeye çalışan bilim insanları Lord Kelvin ve Hermann von Helmholtz'dan isimlerini alıyor.

Eşsiz bulutların, ünlü ressam Van Gogh'un Starry Night-Yıldızlı Gece adlı tablosuna ilham vermiş olması da dile getirilen ihtimaller arasında.