Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kadınlar nafaka alarak asalak, dilenci ve beleşçi gibi yaşamasınmış (Sosyal medyada dolanan aşağılayıcı laflara bak!) güçlü olup çalışsınmış, boşanan erkekler ömür boyu mağdur edilmesinmiş! Kadın-erkek eşitliğinde kusursuz bir noktadayız, eşit eğitim, çalışma ve yaşam koşulları sağlandı ya, sıra kadınların kazanılmış haklarının geri alınmasına geldi!
Erkek evliliğin bittiği noktada tereyağından kıl çeker gibi sıyrılsın gitsin, yıllarını evine, ailesine adayan kadının emekleri yok sayılsın, ortada öylece kalakalsın, oh mis valla!
Süresiz nafakanın kaldırılmasını destekleyenler yaşadığımız ülkenin gerçeklerinin farkında mı acaba? Mesela Tuba Ünsal çıkmış, “Erkekler bu konuda zor durumda bırakılıyor, neden erkek ömür boyu ayrılığın maddi yükünü göğüslüyor? Ben iki boşanmamda da nafaka talep etmedim” diyor.
Bu cümleleri kurarken ‘memleket genelinde kadınların tuzu benim gibi kuru mu, her biri meslek sahibi olup bolca para kazanma şansına sahip mi, ne koşullarda yaşam mücadelesi veriyorlar?’ kısmını düşünemiyor.
Gerçekler parlak değil!
TÜİK verilerine göre kadınların istihdam oranı sadece yüzde 29 olmasa, eğitim ve çalışma konusunda erkeklerle eşit olabilse, hepsi okuyup meslek edinebilse, evlilikte duygusal, fiziksel, cinsel şiddete maruz kalan kadın sayısı arşa değmese, onlardan evlilik süresince çalışmak yerine eve kapanıp eş ve annelik görevlerini yerine getirmeleri beklenmese, boşandıkları zaman bir anda önlerine yüksek maaşlı iş imkanları çıksa da hiçbir kadın yoksulluk nafakasına ihtiyaç duymasa keşke!
İşin aslına bakınca, kadınlar açısından tablo vahim. Ve uzun mücadelelerle kazanılan haklar geri alınırsa; kadını güçsüzleştirecek, erkeğin insafına bırakacak, bin türlü şiddete uğrasa bile ayrılamama raddesine getirecek veya yoksul kılacak, onun yeniden hayata tutunmasını engelleyecek. Ayrıca zaten geneldeki nafaka oranları da gayet gülünç, öyle ünlüler dünyasında gördüklerimiz gibi değil! Ayda 120 bin TL’ler falan yok yani, ortalama yoksulluk nafakası 150-300 TL!
Hedef 10 bin imza...
Nafaka Hakkı Kadın Platformu’nun; kadınların nafaka hakkına dokunulmaması için başlattığı imza kampanyasına; sanat, iş, basın dünyasından bir çok tanınmış isim imza atarak destek oldu. İlk bin imza toplandı, hedef 10 bin imza. Konuyla ilgili hazırlanan metni http://bit.ly/2X7NCUe internet adresinden, @nafakaimza twitter profilinden imzalayabilirsiniz.
Bu imzayı atmak için illa kadın olmak gerekmiyor, ülke gerçeklerini yok saymayan erkekler de atabilir,
kendilerini alkışlarız!

Bu hafta sonu...
Türkiye’nin ilk aktivite ve hobi festivali “Big Boyz”un üçüncüsü bu hafta sonu iki gün Kemer Country Club’da gerçekleşiyor. Uçak, araba, motosiklet, hava, kara ve denizde kullanılan araçları deneme fırsatı sunan büyüklere oyuncaklar festivalini merakla bekliyordum.
Yine bugün ve yarın, Anadolu Hisarı kale içi park yanında Büyük Kermes var. Gelirin tamamı sokak hayvanları için kullanılacak.
YKS sınavına girecek olan tüm gençlere başarılar... Gönüllerine göre sonuçlar dilerim hepsine...