Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tekrar kilo almamak, kilo vermek için sarfedilen efor ve kararlılığı gerektirir. Diyette kullanılan stratejiler, kilonun korunmasında da önemli rol oynar

Pek çok kişiye göre kilo vermek ne kadar zorsa, verilen kiloyu geri almamak da o kadar zor. Fazla miktarda kilo veren kişiler, sıklıkla 2-3 sene içerisinde kilolarının büyük bölümünü geri alır. Bunun nedeni, kalori alımının azaltılmasından dolayı düşen metabolik hızın, birkaç ay içinde kilo vermeyi zorlaştırmaya başlaması.
Çok düşük kalorili diyetler sonucu yavaşlayan metabolik hız, aslında kilo aldırmayacak bir yeme düzenine geçildiğinde, kilo alımına neden olabilir. Bu yüzden çok düşük kalorili diyetler ve hızlı kilo vermek, tıp otoriteleri tarafından önerilmeyen, sevilmeyen yöntemlerden. Haftada 500 gr.-1 kg. vermek, en uygun olanı. Hayatımızda yapacağımız uzun süreli yaşam tarzı değişiklikleri, yavaş yavaş ve kalıcı kilo vermenin başarılı olmasını sağlar.

Haberin Devamı

Kalbinizi koruyun
Sağlıklı bir yaşam için kilo vermek, düşük kolesterol ve kan şekeri değerleri, düşük kan basıncı, kemik ve eklemlere daha az yüklenmek, kalp-damar sistemi için daha az yorucu iş anlamına gelerek sağlığımıza faydalı olur. Bu yüzden verilmiş kiloları korumak, uzun ve kaliteli yaşamın olmazsa olmazı.

Araştırmalar ne diyor?
* Kilo vermede yararlanılan profesyonel yardımlar, kiloyu korumada da etkili. Bir araştırmaya göre, kilo vermek konusunda diyetisyenleri ve sağlık profesyonelleriyle görüşmeye devam edenlerin bir sene boyunca kilolarını korudukları, bu tip görüşmelere katılmayan kişilerinse verdikleri kiloların neredeyse yarısını geri aldıkları tespit edildi.
* Verilen kiloyu korumada fiziksel aktivitenin çok önemli rolü var. Araştırmalar, yürümek ve merdiven çıkmak gibi şiddetli olmayan egzersizlerin bile ciddi olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Verilen kiloyu korumak için haftada 1500-2000 kalori harcamayı sağlayan aktiviteler öneriliyor.
* Diyet ve egzersiz, kilo vermenin, ulaşılan kiloyu korumanın çok önemli stratejilerinden. En az 15 kilo veren ve kilolarını bir sene veya daha uzun süre koruyan 784 kişinin sonuçlarının incelenmesinde, düzenli diyet ve egzersizin önemi bir kez daha kanıtlandı.
* İstenilen kiloya ulaşıldığında, kilo kaybının devam edip etmediğini görmek için aşamalı olarak sağlıklı yiyeceklerden oluşan, 200 kalori civarında bir ek öğünün günlük besinlere eklenmesi önerilir. Eğer kilo kaybı devam ediyorsa, istenilen kiloyu korumak için gereken doğru dengeyi sağlayacak ek kaloriler yavaş yavaş günlük besinlere ilave edilmeli. Tabii en doğrusu, bu devrelerde de diyetisyeninizin yardımını almak. Kilo alma ve korumada önemli bir nokta olan stresle baş etmek için gereksiz atıştırmaklar yerine, egzersiz, aktif bir yaşam tarzı ve meditasyon gibi yaklaşımları denemenin iyi sonuçlar verdiğini unutmamak lazım.
* Zamanla eski alışkanlıklarınıza dönmeye başlarsanız, bu başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Bu durumu fark edip, beslenme alışkanlıklarınıza, aktif yaşam tarzınıza ve egzersiz yapmaya dikkat ederek, yavaşça eski alışkanlıklardan uzaklaşmayı denemek, sizi kısa sürede tekrar başarıya götürecektir.