Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bebekler ve küçük çocuklar, yerine göre 3-5 cm.’lik suda dahi boğulabilir. Kovalar, banyolar, şişme havuzlar, tuvaletler, leğenler ve jakuziler, çocukların hayatını tehlikeye atabilecek tuzakların başında. Biraz özenle, istenmeyen olayları engellemek mümkün.

AMAN ÇOCUĞUNUZU SU KENARINDA YALNIZ BIRAKMAYIN

Ibiza’da kaldığımız tatil köyünün yüzme havuzunun yanından, restorana doğru yürüyorduk. Havuzun etrafı çok kalabalıktı. Havuzun hemen sonunda bebekli ve küçük çocuklu aileler için takriben 20-30 cm. derinliğinde ikinci bir havuzcuk yapmışlardı. Onun başı daha da kalabalıktı, anneler birbirleriyle sohbet ediyor, herhalde göz uçlarıyla da çocuklarını kontrol ediyorlardı. Birden eşim Zuhal, “Havuzun dibinde çocuk var” diye çığlık attı. Hemen havuza girdim. O kadar sığdı ki, atlamadım, zıpladım. Koskoca bir adam, bebek havuzunun içine zıplayınca, tabii herkes de baktı ve bizim gördüğümüzü onlar da gördü. Küçücük bir bebek dipte yatıyordu, elleri yana açık, yüz üstü. Belinden kavrayıp dışarı çıkarttım, kısa bir öksürükten sonra ağlamaya başladı hiçbir şey olmamışçasına. Sudan çıkartışımı gören annesi ve diğer 20 kadar kadın, etrafımı sardı. Bebeğini elimden kapan anne, hem panikten hem de mutluktan ağlıyor, bir yandan da “Hep gözümün önündeydi, nasıl oldu anlamadım diye” bilinçsizce durumu anlatmaya çalışıyordu. Birkaç dakika kaybedilseydi çok tatsız gelişebilecek bir olay, büyük bir şans eseri mutlu sona kavuşmuştu.

ABD ‘Safe Kids’ kuruluşunun verdiği bazı kriterler var:

* Bir çocuk su altında 2 dakika kalınca bilincini kaybeder.
* Su altında kalan çocukta 4-6 dakika arasındaki bir sürede geri dönülmez beyin hasarı oluşmaya başlar.
* Çoğunlukla çocuklar su altında 10 dakika kaldıktan sonra bulunurlarsa, maalesef yapacak pek bir şey kalmamıştır.

3-5 cm.’lik suda bile boğulabilirler

Bebekler ve küçük çocuklar, yerine göre 3-5 cm.’lik suda dahi boğulabilirler. Kovalar, banyolar, şişme havuzlar, tuvaletler, leğenler ve jakuziler, çocukların hayatını tehlikeye atabilecek tuzakların başında gelir. Tabii bunun yanında da denizler, nehirler ve göller de zaten bilinen, korkulan yerler.
En ağır bölgesi başı olduğu için, küçük çocuk, bir kovanın içine bakarken veya tuvaletin içine doğru uzanırken başının ağırlığından dolayı içeri düşebilir. Maalesef içlerinde 20 lt. kadar su olan kovalar veya benzeri su kapları çocuktan daha ağır oldukları için devrilmezler ve çocuk ne kadar hareket ederse etsin kendini kurtaramaz.

Alarm koymak en etkin çözüm

Kesinlikle kola takılan veya özel olarak insan kurtarmak için yapılmamış olan oyuncak tip can yelekleri, şişme simitlere güvenmeyin, bunlar patlayabilir, çıkabilir veya yanlış bir harekette çocuğun başını suyun içinde tutarak nefessiz kalmasına neden olabilir. Bebek veya küçük çocuğunuz varsa, yüzme havuzunuza, internette biraz araştırmayla bulunabilen, havuza bir şey düşünce dalgalanan suyun sarsıntısından çalan alarmlardan koyun.
Ne olursa olsun, kısacık bir telefon konuşması için dahi olsa, kesinlikle çocuğunuzu dolu banyo küvetinde yalnız başına bırakmayın, düştüklerinde küçük çocukların kaydıkları için kendilerini sudan çıkarmaları pek kolay değil. İki çocuğunuz varsa, büyük çocuğun küçüğe yeterince dikkat edebileceğini sanmayın, çocuklar bazen oyun oynamaya o derece konsantre olurlar ki, etraflarındaki her şeyi unutabilirler.

İlkyardım kursu alın

Görüldüğü gibi büyükler için hiç de tehlikeli olmayan bazı yerlerde, bebekleri ve küçük çocukları kısacık bir süre için olsa bile, gözden uzak bırakmamaya dikkat etmek, yaşamsal derecede önemli. Eğer olur da böyle bir olay kendi veya bulundukları yerde bir başkasının başına gelirse diye de, bence mümkün olan herkes, en azından genç anne ve babaların, ilkyardım kurslarına katılmaları ve acil durumlarda ne yapmaları gerektiğini öğrenmeleri en akılcı yol. Bu kurslar çeşitli kuruluşlarca, ülkemizde pek çok yerde organize ediliyor, internetten kolaylıkla bulunabiliyor.