Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BABALARIN KALBİNE GİDEN YOL
Yapılan birçok çalışma, karın bölgesinden şikayetçi olan erkeklerin sayısının, yüksek olduğunu gösteriyor. Sadece görsel açıdan değil; aynı zamanda karın bölgesinde biriken yağlar sağlık açısından da tehdit oluşturuyor. Başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, metabolik sendrom, diyabet ve karaciğer yağlanmasına sebebiyet veriyor. Ben de dün Babalar Günü olması sebebiyle, erkeklerin kalbine iyi gelecek beş besinden bahsetmek istiyorum.
1-Yağlı tohumlardan
ceviz ve fındık

İyi protein kaynaklarından olan yağlı tohumlar, posa, E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko ve bakırdan da zengindir. İçeriğinde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitki sterolleri, kolesterol seviyelerini düşürürken, aynı zamanda tokluk hissi oluşmasını da yardımcı olurlar. Bunların yanında kan şekerini dengeleyen yağlı tohumlar içeriğindeki folik asitle kandaki homosistein düzeyini azaltarak, kalp sağlığını koruyucu etki de gösterirler. Birçoğunuzun aklına kolesterol düşürücü ve kalp sağlığına iyi gelen yağlı tohumlar denilince, omega 3 içeriğiyle cevizin geldiğini düşünüyorum. 194 sağlıklı yetişkinin dahil edildiği bir çalışmada, sekiz hafta boyunca günde 43 gram (yaklaşık 1.5 avuç) ceviz tüketimiyle toplam kolesterol, LDL
kolesterol ve trigliserit seviyelerinde azalma görülmüştür. Yapılan bir araştırmadaysa ceviz gibi düzenli olarak fındık tüketiminin de bireylerin de kalp hastalığı riskinin düşük olmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.
2-Likopenli domates
Likopen, bilinen en etkili antioksidanlardan biri olup, en çok domateste bulunur. Kavun ve karpuz gibi meyvelerin de likopen içeriği yüksektir. Bir meta analizde likopen ve domates tüketimiyle yetişkin bireylerde kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümler arasındaki ilişkiye bakılmış. Yüksek likopen alımı ya da yüksek serum likopen konsantrasyonunun, inme (yüzde 26), ölüm (yüzde 37) ve kardiyovasküler hastalık (yüzde 14) riskinde önemli ölçüde azalmalarla ilişkili olduğu gözlenmiş.
3-Sağlıklı yağlardan zeytinyağı
Zeytinyağının kalp sağlığına olan faydalarını eminim duymuşsunuzdur. Araştırmalar da bu konuda destekçi; 7 bin 216 kalp hastalığı riski yüksek yetişkin bireyin dahil edildiği PREDIMED çalışmasında, zeytinyağı tüketen bireylerde kalp hastalığı görülme riskinin yüzde 35 daha düşük olduğu vurgusu yapılmış. Ayrıca daha yüksek miktarda zeytinyağı alımı olan bireylerde kalp hastalığına bağlı ölümler yüzde 48 oranında daha az bulunmuş. Aynı çalışmada sızma zeytinyağı tüketimindeki her gün 10 gr./gün (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) artış için kardiyovasküler hastalık riski yüzde 10 ve ölüm riski yüzde yedi oranında azalmıştır.
4-Bitkisel protein kurubaklagil
Fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagillerin, çözülebilir lif içerikleri dolayısıyla kan lipit seviyelerini düşürücü etkisi vardır. Düzenli olarak tüketimi, kan kolesterolünü, LDL kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürür. Yapılan bir başka çalışmadaysa, haftada dört kez baklagil tüketiminin, kalp-damar hastalık riskini azalttığı ve lipit profillerini düzeltip, kan basıncı seviyelerini düzenlediği bulunmuştur.
5-Baharatlardan zerdeçal
Bazı çalışmalar, curcumin içeriği sebebiyle zerdeçalın sağlığa faydalı olabileceğini göstermektedir. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklarda iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren araştırmalar olduğu gibi bazı tümör türlerini engellemeye yardımcı olduğunu gösteren incelemeler de var. Diğer bazı laboratuvar çalışmaları sonucunda ise curcuminin yüksek kolesterole karşı korucu etkisinin olabileceği, bununda kalp sağlığı üzerine olumlu etkilerinin olabileceğini göstermektedir.