Türkiye gastronomisinin dünyada yer edinebilmesi için Michelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelmesi önemli bir adım. Bunu uzun yıllardır konuşuyorduk, ama daha önce gerçekleştirmek mümkün olmamıştı. O yüzden şimdi bunu başardıkları için TGA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı tebrik etmek gerekiyor. Michelin Rehberi’nin kararları açıklanınca elbette olumlu olumsuz eleştiriler de gündeme geldi. En haklı eleştirilerden biri Çiya Sofrası’nın rehberde yer almaması oldu. Türkiye gastronomisi için önemli bir enstitü haline gelen Çiya Sofrası elbette rehberde yer almalıydı.

Haberin Devamı

Bravo Fatih Tutak

Rehberde fiyat kalite dengesiyle, uygun fiyatlı sayılabilecek restoranlar arasında yüksek fiyatlı ve bir yıldızı hak eden restoran ve şefler de vardı.

Michelin Rehberi’nin iki yıldıza layık gördüğü tek restoran ise Fatih Tutak’ın Turk’ü oldu. Kimsenin itiraz etmediği, herkesin en haklı bulduğu ödül de buydu zaten. Bangkok’ta The House On Sathorn adlı restoranın şefiydi Tutak. 2019’un sonunda İstanbul’da Bomonti’de iddialı bir restoranla karşımıza çıktı: Turk. “Turk’un bundan 50 yıl sonra da yeni Türk mutfağı için referans noktası olmasını arzuluyorum. İçeride Türk gastronomisinin hak ettiği yere gelmesi hayaliyle çalışan bir ekip olacak” diye anlatıyordu şef Fatih Tutak daha restoranın ilk günlerinde.

Global mutfaklardaydı

İstanbul’da doğup büyüyen şef, çıraklığını yaptığı Paul Pairet ile yenilikçi mutfak kültürünü keşfettikten sonra Rusya, Çin, Japonya, Tayland ve Danimarka’da global mutfakların derinliklerine indi.

Kopenhag’da Noma’da Rene Redzepi ile Tokyo’da, modern Japon mutfağının temsilcisi Nihonryori Ryugin’de şef Seiji Yamamoto ile ve Singapur’da, ikonik Marina Bay Sands’in mutfağında çalıştı.

Çin’in liman kentleri Qingdao, Pekin ve Hong Kong’a, Rusya’da St. Petersburg’una yöneldikten sonra da Bangkok’ta The Dining Room of The House of Sathorn’da şef oldu.

2017-2018 yıllarında restoranın hem ‘Asya’nın En İyi 50 Restoranı’ listesine hem de Tayland Rehberi 2018-19’da Michelin listesine girmesini sağladı.

Bu kadar başarıdan sonra İstanbul’da restoran açması sevindiriciydi tabii...

Haberin Devamı

Bomonti’deki Turk’u, daha tam açılmadan, ‘Dünyanın En İyi 7’nci Restoranı’ seçilen Mugaritz’in İspanyol şefi Andoni Aduriz ile birlikte, Fatih Tutak’ın hazırladığı özel tadım menüsüyle deneme şansım da olmuştu.

‘Dünyanın En İyi 32’nci Restoranı’ Nerua Guggenheim Bilbao’nun şefi Josean Alija ile de bir yemek yaptılar.

Uluslararası yeme-içme dünyasında önemli birçok yabancı “Turk by Fatih Tutak, Michelin’li bir şehirde olsaydı, hemen ilk yılında yıldız alırdı” cümlesini çok sık duyduk.

Heyecan yarattı

Uzun zaman sonra ilk defa İstanbul’da bir fine dining restoran böyle bir heyecan yarattı. Şimdi Michelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelmesiyle, Turk by Fatih Tutak ilk yılında olmasa da 3’üncü yılında iki Michelin yıldızı aldı. Başta şef Fatih Tutak olmak üzere tüm ekibi kutluyorum.

Ödül açıklanır açıklanmaz, restoranın tam altı aylık rezervasyonlarının hemen dolduğunu da hatırlatalım.