Berna Laçin

Berna Laçin

berna.lacin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

LİSE KAYIT DÖNEMİ İÇİN İPUÇLARI
Tam bayram öncesi, Liseye Geçiş Sınavı olan LGS yapıldı. Çok şükür, artık ortada asık suratlı ve depresif çocuklar yerine top oynayan, gezip dolaşan çocuklar olacak.
Darısı, bir sonraki hafta sonu üniversite sınavına girecek gençlerimizin başına... Gerçek yaz ondan sonra gelecek sokaklara... Bugünkü konum, lise yerleşme süreci... Şimdi velilerin sınavı başlıyor. Herkese kolay gelsin diyor ve kayıt dönemiyle ilgili ipuçlarını sıralıyorum.

Ekol okullara kayıt...
- Okullar taban puanlarını açıklayacak.Unutmayın, bu puanların bir önemi yok. Arz-talep meselesi. Bir okul, açıkladığı taban puana inmek zorunda değil. Elbette tersi de mümkün; okul, kontenjan açığı kaldığında, taban puanını düşürerek, öğrenci alımına devam edebilir.
Geçtiğimiz sene bu yeni nesil sorular ilk kez sorulduğundan, öğrenciler bocalamıştı. Bu senekiler yeni tip sorulara göre çalıştı,
dolayısıyla puanlarda artış olabilir.
- Dikkat, “Nasılsa puan düşer, bekleyelim” demeyin! İlk etapta
kendi istek listenizden girdiğiniz okula kayıt yaptırıp, kendinizi garantiye alın ve aklınızdaki diğer okulu öyle bekleyin. Ama panik olup, birden fazla okulda da kayıt parası yakmayın! İnternetten ön kayıt ücretsiz.
Kesin kayıt yaptırıp sonra çekerseniz, ücretin yüzde 10’unu yakmak zorundasınız.
- İki ya da daha fazla okulda aile üyeleri gidip, kayıt sırası bekleyebilir. Sıra size geldiğinde, asıl istediğiniz bir başka okulsa, acele etmeyin. Sıra numaranızı aldıktan sonra ödeme için akşam 17.00’ye kadar bekleyebilirsiniz.
- Taban puanı tutan okullara önce internette ön kayıt yaptıracaksınız. Sitelerini her gün takip edin. Lütfen, çocuğunuzu göndermeyi düşünmediğiniz okullara da boş yere ön kayıt yaptırıp, listeleri daha da kaotik hale getirmeyin. Kayıt için ertesi gün gidip, okulda sıranızın gelmesini beklemek zorundasınız.
- Okulların internette açıkladığı saati bir dakika bile geçirseniz, kapıda kalıp hakkınızı o gün için kaybedeceğinizi unutmayın. Yerinize bir eş-dost-akraba gönderecekseniz, noterden vekalet verin. Okulda isimler okunurken, tuvalette olsanız bile hakkınızı kaybedersiniz, dikkatli takip edin.

Haberin Devamı

Devlet okulunu seçecekler...
- Tercih yaparken, her zaman olduğu gibi, geçtiğimiz yıllara göre, çocuğunuzun puanından biraz daha yukarıda olan okullardan listelemeye başlamayın. Unutmayın, yerleşmede aslolan bindelik sıralamadır. Gerçekten istediğiniz ve puan diliminize uygun okulları mantıklı bir şekilde yazın, ‘ya tutarsa’ diye çok yukarıları yazmayın.
- Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra, takibe devam edin. Özel ya da devlet okullarında boş kalan kontenjanlara geçiş hakkınız olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Okullar ve burslar...
- Şahıslara ait özel Liselerden her oranda burs bulmak mümkün. Vakfa bağlı olan Koç Lisesi, tam puana yakın öğrencilere burs verebiliyor. Özellikle şehir dışından gelecekler için cazip ,çünkü yatılısı var. Yatılısı olan ve genellikle yüksek puanlara burs veren bir başka okul Bahçeşehir Fen Lisesi ise özellikle fen ağırlıklı olan çocuklar için iyi bir seçenek. Bilfen Fen ve Anadolu Liseleri, Işık Okulları (Fevziye Mektepleri Vakfı’na bağlı 130 yıllık geleneği olup, Osmanlı döneminden gelen ama yabancı kökenli olmayan tek okul) , Alev Lisesi (Almanca eğitim düşünenler için Alman Lisesi Vakfı’nın okulu) burs almak için görüşülecek okullar.
Bu okullar fen lisesi ya da yabancı dil eğitiminin ağırlığıyla en çok tercih edilen okullar. Daha standart lise eğitimi veren özel okullar zaten sıralaması yüksek öğrencilere burs verir. Ama burs adı altında herkese indirim yapan okulların eğitimini de sorgulayın!
- Devlet okullarında derslerin boş geçmesinden tutun, festivallerde alınacak izinlere kadar sorun çok. Ama köklü Anadolu ve fen liseleri öyle başarılı ve istekli öğrenci alıyor ki bu gençlerin kendi çabaları sayesinde okullarının üniversite sınav başarısı çoğu özel okuldan yüksek oluyor.
Hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerinde bile, eğitim günümüzde Türkçe devam ediyor. Çok az Anadolu lisesi yabancı dil ağırlıklı eğitim veriyor. İstanbul Erkek Lisesi-Almanca, G.S Lisesi Fransızca olmak üzere, dersler bu iki okulda yabancı dil okutuluyor ve Türkiye’de GS için Galatasaray Üniversitesi, İEL için yeni kurulan Alman Üniversitesi’ne ve yurt dışı üniversitelere girişte ayrıcalıkları var.
- Ekol okullar... Ağırlıklı olarak yabancı dilde eğitim veren, yüzyılı aşkın süredir eğitim veren köklü okullar. Alman, Avusturya, Fransız,İtalyan Liseleri’nde dil eğitimini verdikleri ülkeye ait diploma da veriliyor ve yurt dışı üniversite eğitim için ayrıcalıklı geçiş imkanı bulunuyor. Robert Kolej ve Üsküdar Amerikan,ülkemizde ingilizce eğitim veren köklü okullar.
Ücretlere gelince, İtalyanlar 43 bin bandında başlıyor, Fransızlar ve Alman 68 bine dayanırken 100 bin TL ile Robert ipi göğüslüyor. Avrupa menşeili olanlarda çok fazla burs imkanı olmuyor. Bu okullar yurt dışı üniversite eğitimi için sayısız avantaja sahipken, hiçbiri öncelikli olarak yurt içi üniversite sınavına hazırlamıyor ve gelen velilerin üniversite sınavı dönemi dışarıdan çocuğuna takviye alması gerektiğini kabullenmesi gerekiyor.