Siyaset CHP’den MED 7 bildirisine tepki: Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayan yaklaşımı kınıyoruz

CHP’den MED 7 bildirisine tepki: Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayan yaklaşımı kınıyoruz

18.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (MED 7) 6. Zirvesi’nde kabul edilen ortak bildiride, Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayan yaklaşımları kınadıklarını bildirdi.

CHP’den MED 7 bildirisine tepki: Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayan yaklaşımı kınıyoruz

Çeviköz, Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin katılımıyla 14 Haziran’da Malta’da düzenlenen zirve sonunda kabul edilen 29 maddelik ortak bildiride yer alan açıklamaları endişeyle karşıladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Çeviköz, “Bildiriyi imzalayan devletlerin, münhasır ekonomik bölge, enerji kaynakları ve enerji rotaları konusunda Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayan yaklaşımlarını kınıyor ve kabul etmiyoruz. Türkiye ve KKTC’nin tehditkar ifadelerden etkilenerek haklı konumlarından geri adım atacaklarını düşünenlerin yanıldıkları ortadadır” dedi.

‘Diyalog yaratılmalı’

Çeviköz, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yalnızlaşmasının ve etkisizleşmesinin önüne geçmek için bölge ülkeleriyle ivedilikle diyalog zemini yaratılmalıdır. Bu kapsamda, Kahire, Şam ve Tel Aviv’deki büyükelçilerimiz ile Kudüs’teki Başkonsolosumuz ivedilikle yeniden görev yerlerine dönmelidir. Türkiye, Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge (MEB) ilanını bütün olasılıkları hesaplayarak en kısa zamanda kapsamlı bir değerlendirme yapmak için masaya yatırmalıdır” ifadelerini kullandı.