SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Boya mevsimi açılmışken hangi odayı ne renge boyamalıyız?

Güneş kendini göstermişken artık ufak ufak evlerimizi hem temizlemek hem de yenilemek adına boyamalara başladık. Peki oda renklerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz.

|

Güneşin yüzünü artık sakınmadığı bahar ayları sadece insanların değil, tüm dünyanın ve yaşamın yenilendiği aylardır şüphesiz. Evlerimiz de bu tüm doğanın tazelendiği süreçte yenilenir. Bahar mevsiminden yaza doğru attığımız güneşli günlere girmemizle boya mevsimi de açılmış oldu.

Evlerimizin duvarlarının boyalarının belirli aralıklarla yenilenmesinin en önemli sebebi pek tabii ki tertemiz ve düzgün duvarların evin tüm atmosferini değiştirmesi. Bir diğer sebepse, hiçbir dekorasyon değişikliği yapmasanız dahi yalnızca duvar renklerinizi değiştirerek yaşam alanlarınıza yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz ve bu mobilya değiştirmekten çok daha ucuz ve kolay bir seçenek. Peki yaşam alanlarınızın duvarlarının boyalarını yenilerken hangi rengi seçmelisiniz?

Bu soru çoğu zaman kafamızı kurcalar çünkü her geçen yıl boya renkleri de çeşitleniyor ve dolayısıyla karar vermemiz de giderek daha da zorlaşıyor. Hangi tarz dekorasyona hangi tonda renkler gider? Doğru rengi ve boyayı nasıl seçebilirsiniz? Küçük mekanları daha geniş, geniş mekanları ise daha sıcak ve dolu göstermek için ne tarz bir boya uygulaması yapılmalı? İşte tüm bunların cevabını bu yazımızda irdeledik.

Farklı atmosferler için farklı tonlar
(Erika Winters Design / homify.com.tr)
Renklerin en önemli özellikleri insanların ruh hallerini belirleyici etkileridir şüphesiz. Bu yüzden de yaşam alanlarınıza renk seçerken öncelikli olarak karar vermeniz gereken şey de söz konusu odanın nasıl bir atmosfere sahip olmasını istediğinizdir. Örneğin yatak odalarında daha dinlendirici bir ortam oluşması için dramatik ve göz alıcı renkler yerine sakinleştirici etkisi olan renkler tercih etmelisiniz. Yumuşak ve nötr renkler daha dingin ve huzurlu yaşam alanları oluşturduğu için yatak odaları için en ideal renk tonlarını oluşturur. Yemek odası, oturma odası gibi sosyal olarak kullanılan yaşam alanlarında ise kontrast içeren renk kombinasyonları ve canlı renkler daha canlandırıcı ve sosyal bir ambiyans yaratacaktır. Elbette hangi odada ne tarz bir atmosfer istediğiniz tamamen size kalmış. Huzurlu ve yalın bir oturma odası dekorasyonunu, hareketli ve canlı bir oturma odasına tercih ediyorsanız oturma odanızda da yumuşak tonlu nötr renkler kullanabilirsiniz.

Mobilyalarla uyum
(Carlo Berlin Architektur / homify.com.tr)
Seçeceğiniz rengin mobilyalarla ve evinizin dekorasyonuyla uyumlu olması bir hayli önemli çünkü dekorasyonunuzun renkleriyle ya da tarzıyla uyumsuzluk yaratacak bir renk seçmek tüm atmosferi yorucu ve karmaşık bir hale getirebilir. Eğer yaşam alanlarınızın duvarları için renk seçmekte zorlanıyorsanız söz konusu odaya şöyle bir bakıp mobilyaların arasından sevdiğiniz, tercihen daha açık tonlu renklerden seçebilir ve duvarınıza uygulayabilirsiniz. Bu, mobilyalar ve duvarlar arasında uyum sağlayabilmenin en kestirme ve ideal yollarından biri. Örneğin oturma odanızdaki kanepe ve koltuklara eşlik eden halının rengini duvarlarda da kullanabilirsiniz; bu hem hoş ve yumuşak bir geçiş hem de mükemmel bir ahenk oluşturacaktır.

Aydınlatmanın önemi
(Bricks Studio / homify.com.tr)
Işıklandırma, duvar boyası rengi tercih ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli faktör. Unutmayın ki doğal ışık rengin en gerçek ve saf halini gösterir; parlak aydınlatmalar sıcak renkleri ön plana çıkarır; floresan aydınlatmalar ise mavi tonlarını daha belirgin kılar. Dolayısıyla eviniz için renk seçmeden önce söz konusu yaşam alanlarınızın ışıklandırmalarının nasıl olduğunu, alanın pencereler yardımıyla doğal ışıktan ne kadar faydalandığını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Kırmızı, turuncu ya da diğer koyu canlı renkler geniş pencereleri olan ve direkt ışık alan bir yaşam alanında fazla kuvvetli ve yorucu olabilir; ancak endirekt aydınlatmalarla ışıklandırılan, nispeten daha loş yaşam alanlarında dekorasyonu vurgulayan bir estetik yaratacaktır.

Farklı renklerle kombinasyonlar oluşturmak
(Mikkael Kreis Architects / homify.com.tr)
Duvarlarda farklı renkleri bir arada kullanarak hoş kombinasyonlar oluşturmak son yıllarda sıklıkla rastladığımız tasarım trendlerinden biri. Hem odanın daha derin ve geniş görünmesini sağlayan, hem de ortama modern bir doku katan bu tarz uygulamalar genellikle bir odanın duvarlarından birinin koyu ve canlı bir renkle, diğerlerinin ise açık ve yumuşak tonlarla boyanmasıyla uygulanıyor. Eğer yaşam alanlarınızda daha hareketli ve çağdaş bir atmosfer yaratmak istiyorsanız duvarlarınızın renkleri arasında kontrast oluşturarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Dekorasyonun ruh halini belirleyen renkler
(Tiago Patricio Rodrigues/ homify.com.tr)
Duvarlarınızda kullanacağınız renkler yaşam alanlarınızın özelliklerine de yansıyacaktır. Aydınlık, ferah ve dinlendirici yaşam alanları için açık mavi ve gri tonları; pozitif enerjisi yüksek, aktif, sıcak ve çağdaş dekorasyonlar için kırmızı; canlı, sosyal, neşeli yaşam alanları yaratmak için turuncu; harekete geçirici ve umut verici özelliğiyle bilhassa çalışma alanları için sarı tonları; güven veren, huzurlu ve dingin bir atmosfer oluşturulmak istenen yaşam alanları içinse yeşil tonlarını kullanabilirsiniz.

Pürüzlü duvarlarda mat renkler
(Cactus Architekten / homify.com.tr)
Duvarlarınız pürüzlüyse ve ekstra masraf yapmadan daha düzgün bir duvar görünümü yaratmak istiyorsanız mat renkler tercih edin. Mat renkler duvardaki pürüzlerin belirginliğini azaltacak ve daha pürüzsüz bir yüzey izlenimi yaratacaktır.

Beyaz tavan, koyu duvarlar
(Prego Sem Estopa / homify.com.tr)
Eğer evinizin tavan yüksekliği alçaksa ve bu durum yaşam alanınızda boğucu bir atmosfer ortaya çıkarıyorsa, tavanınızı beyaza, duvarlarınızı ise daha koyu renklere boyayarak odaların boyunun daha görünmesini sağlayabilirsiniz.

Daha fazla resim ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.