SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Zıtlığın estetiğinden nasıl yararlanılır?

Renk seçiminde kontrast: Zıtlığın doğurduğu estetik

|

Her ne kadar bir evin ya da yaşam alanının ana karakterini belirleyen şey mobilya tasarımları ve yerleşimleri gibi görünse de, aslında söz konusu yaşam alanının atmosferini oluşturan ana tasarım unsuru renk tercihleridir.

Örneğin klasik tasarımlı mobilyalar alışılmışın dışında renklerle üretildiğinde modern ya da çağdaş birer mobilyaya dönüşebilirler. Özellikle son yılların en dikkat çeken dekorasyon trendlerinden biri de kontrast oluşturan renkleri bir arada kullanarak zıtlıktan doğan çağdaş bir uyum yaratmak. Modern ve yenilikçi dizaynlarda sıra dışı bir etki oluşturmanın, yüksek enerjili, sıcak ve özgün bir atmosfer meydana getirmenin en çarpıcı yollarından biri olan kontrast, renk skalasında birbirinin karşıtı renklerin ve tonların, yani klasik tarzda “uyumsuz” olarak tanımlanan renklerin bir arada kullanılması anlamına geliyor. Karşıt renkler denildiğinde akla ilk olarak siyah ve beyaz geliyor ve bu ikilinin de uyumlu bir kontrast oluşturduğu doğru; ancak kırmızı ve yeşil, mavi ve turuncu, mor ve sarı gibi, renk çemberinde birbirinin tam karşısında duran ve dekorasyon örneklerinde pek de bir arada görmeye alışkın olmadığımız kombinasyonlar çok daha özgün ve canlı yaşam alanları oluşturuyorlar. İşte ev dekorasyonlarında kontrastın çarpısı etkisinin birer kanıtı olan ve göz kamaştırıcı kombinasyonlarla evlerinde zıt renkleri bir araya getirmek isteyenler için ilham verici örnekler...

Sütlü kahve ve mavi

(Mahir Mobilya / homify.com.tr)
Oturma odanızda sütlü kahverengi ve canlı mavi tonlarını bir arada kullanmanızı tavsiye etsek, muhtemelen ortamda yaratacağı uyumsuzluğu düşünüp bu tavsiyemize pek de kulak asmazsınız. Ancak özellikle modern ve şık mobilya tasarımları ve doğru bir yerleşimle bu kontrast harika bir atmosfer yaratabilir, tıpkı bu örnekte olduğu gibi. Modern L koltuk modelini klasik Chesterfield kanepe modeli ile harmanlayan oturma grubu sütlü kahve renk tonuyla şık ve oturaklı bir hava yaratırken, capcanlı mavi tonuyla odanın yıldızı olan sehpalar da bu havaya pozitif ve yüksek bir enerji katıyor.

Yeşil ve kırmızı

(Mozza Dizayn / homify.com.tr)
Yeşil ve kırmızı renk çemberinde birbirinin tam karşısında bulunan renklerdir ve birbirinin tam karşısında bulunan renkler bir araya geldiğinde mükemmel bir çağdaş uyum yaratır. Unutmayın ki bir odada kontrast oluşturmak için iki karşıt rengi de aynı oranda kullanmanıza gerek yok. Küçük dokunuşlarla da kontrastın estetik etkisinden faydalanabilirsiniz. Özellikle oturma grupları ile kontrast oluşturan sehpa renkleri seçmek bunun için en ideal ve kolay yöntemlerden biri. Bu örnekteki yeşil ve sarı sehpalar da koltuklarla kontrast oluştururken halı ve avizelerin renkli yapıları da bu kontrastı yumuşatan ve göze batmayan bir estetik oluşmasını sağlayan tasarım unsurlarından.

Turuncu ve mor

(HetreedRossArchitects / homify.com.tr)
Sıra dışı, çarpıcı ve akılda kalan yaşam alanları yaratmak için uyumsuz renkleri keskin bir tonlamayla da bir arada kullanmak mümkün elbette. Turuncu ve mor, elbette böyle bir etki yaratabilecek en iddialı kombinasyonlardan biri olur. Bu mutfakta da bu iki iddialı zıt rengin keskin bir şekilde bir arada kullanılmasının yarattığı çarpıcı etkiyi görüyoruz.

Mor ve sarı

(Designcubed / homify.com.tr)
Mor ve sarı da birbirleriyle kontrast oluştururken modern bir şıklık yaratan renk kombinasyonlarının başında geliyor. Siz de kontrast estetiğinden yararlanırken çok marjinal ve göze batan bir tarz oluşturmak istemiyorsanız eğer, iki karşıt renk arasında yumuşak bir geçiş saplayacak tonlamalarla zıtlığın doğurduğu keskin etkiyi azaltabilirsiniz. Bu mor oturma grubunda da sarı yastıklar kullanılırken iki rengin arasındaki geçiş, iki renge de uyum sağlayabilen pembe tonlarıyla yapılmış.

Pembe ve turuncu

(Bhavin Taylor Design / homify.com.tr)
Pembe ve turuncunun yan yana geldiğinde şık bir atmosfer oluşturabileceğine inanamıyorsanız bir daha düşünmenizi tavsiye ederiz. Koyu pembe tonlarının baş rolde olduğu bu küçük oturma odasında turuncu orta sehpa mükemmel bir çeşitlilik ve modern etki yaratıyor.

Daha fazla resim ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.