SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Yaşam alanlarında ahşap kullanımı

Ev dekorasyonunda ahşabın sıcaklığını taşımak ister misiniz?

|


Ahşap malzeme bugün ev dekorasyon ve tasarımlarında en çok kullanılan malzemelerin başında geliyor. Bu elbette sebepsiz değil. Ahşabın dokusu evlerimize başka hiçbir malzemenin katamadığı bir sıcaklık katarken aynı zamanda da eşsiz bir şıklık yaratır. Klasikten moderne her tarza uyumlu ahşap mobilyaların stil olarak zengin çeşitleri de elbette iç mekânların dekorasyonlarında ahşap kullanımını daha da yaygınlaştıran nedenlerden biri. Yani kısaca hem doğal, hem samimi ve sıcak, hem göz alıcı bir güzelliğe sahip olan yaşam alanları yaratmanın anahtarlarından biri ahşap malzeme ve mobilyalarda saklı diyebiliriz. Gelin bugünkü yazımızda da ahşabın büyülü estetiğinden yararlanan yaşam alanları birlikte ziyaret edelim ve farklı ahşap kullanım örneklerini inceleyelim.

Ahşap zeminler

(Niyazi Özçakar İç Mimarlık / homify.com.tr)
Ahşap denilince akla gelen ilk kullanım alanlarından biri de pek tabii ki odaların zeminleri oluyor. Ahşap parke ve rabıtalar yer döşemelerinde en çok tercih edilen ve en şık yaşam alanlarını oluşturan zemin seçeneklerinden biri. Ahşap zemin döşemeleri oldukça zengin bir renk ve doku yelpazesine sahip ve dolayısıyla da her tarzdan yaşam alanına uyum sağlayabilecek modeller mevcut. Farklı ağaç türlerinden farklı tarz ve renklerde üretilmiş olan ahşap yer döşemelerinin ne kadar elegan bir görünüme sahip olduğundan çok da bahsetmeye gerek yok herhalde.

Kapılarda ahşap görkemi

(Bilgece Tasarım / homify.com.tr)
Evlerde ahşap kullanımının en güzel örneklerini oluşturan tasarım unsurlarından biri de özel tasarımlı ahşap kapılar. Ahşap kapılar aslında eski evlerde bulunan bir özellikti ve yakın geçmişte yerini daha hafif, monte edilmesi ve üretilmesi daha kolay ve daha ekonomik malzemeli kapılara bırakmıştı. Ancak dekorasyon modası da son yıllarda yeniden doğal görünüme, fabrikasyon ve tek tip ürünlerden uzaklaşan sıra dışı bir estetiğe yöneldiğinden bu tarz şık ve görkemli ahşap kapılar da yeniden tasarım sahnesine çıkmaya başladı.

Masif masalar

(Badkamer & Tegels / homify.com.tr)
Ahşap denilince elbette akla tek tip bir ürün gelmediği kesin. Zira ahşabın da deyim yerindeyse bin bir farklı çeşidi var. Masif masalar, ahşap kullanımının rustik ve doğal örneklerinden biri olarak özellikle dekorasyon dünyasının son on yıldır en gözde ürünlerinden biri olmaya devam ediyor. Herhangi bir endüstriyel müdahaleden geçmemiş, kaplanmamış, sıkıştırılmamış, işlem görmemiş ahşap malzemenin eşsiz bir el işçiliği ile yoğurularak ortaya çıkardığı benzersiz mobilyalardır masif masalar. Ağacın dokusunun ve çizgilerinin görünür olduğu bu tarz masalar ortama hem rustik ve sanatsal, hem nostaljik ve doğal bir estetik katarlar.

Banyoda ahşap

(Engel & Völkers Bodrum / homify.com.tr)
Eskiden nemli ve ıslak zeminli yaşam alanlarında ahşap görmek neredeyse olanaksızdı. Ahşabın rutubete ve suya dayanıksız yapısı sebebiyle banyo gibi yerlerde bakımı çok daha zordu ve kısa sürede yıpranıyor ve kullanılamaz hale geliyordu. Oysa bugün gelişen tasarım ve dekorasyon teknolojisi sayesinde artık pek çok çeşit suya dayanıklı ahşap malzeme var ve bu da ahşabın büyülü estetiğinin banyolara da girebilmesini sağlıyor elbette. Ahşabın yoğunluklu olarak kullanıldığı banyo tasarımları ise göz alıcı güzellikleriyle kendilerine hayran bırakmayı her zaman başarıyorlar.

Sehpalar ve aksesuarlar

(Bonsoni / homify.com.tr)
Ahşabın en yaygın kullanımına pek tabii ki oturma odalarımızı süsleyen ahşap sehpalarda rastlıyoruz. Ahşap sehpalar ve aksesuarlar doğru tasarım ve renk tercih edildiğinde tüm salonunuzun dokusunu değiştirebilecek kadar kuvvetli olabiliyorlar. Ayrıca evinizde yeterince ahşap dokunuş yoksa ve yaşam alanlarınızı ahşabın samimiyetiyle donatmak istiyorsanız, bunu mobilyalarınızı, yer döşemenizi ya da bazı temel iç mimari özellikleri değiştirmeden kolaylıkla ve pek az değişiklikle yapabilmenin yolu da tabii ki sehpa ve aksesuarlardan geçiyor.

Tarihi bir sanatla çağdaş tasarımlar

(Carved Wood Design / homify.com.tr)
Ahşap oymacılığı asırlardır süregelen bir zanaat. Eşsiz bir tarzda işlenmiş olan ahşap mobilyalar da bulundukları her ortama şüphesiz ki müthiş bir sıra dışılık ve çarpıcılık katıyorlar. Özellikle gözümüzün alışkın olmadığı bu tarz çağdaş formlar ahşabın doğal dokusuyla birleştiğinde ortaya çıkan sanatsal ve eşsiz görünüm hayranlık uyandıran bir estetik değere sahip oluyor.

Daha fazla resim ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.