SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Dekorasyonu vurgulayan aydınlatma üniteleri

Dekorasyonun daha iyi ya da daha kötü görünmesini sağlayan esas unsur aydınlatmadır.

|

Söz konusu dekorasyon olduğunda aydınlatma nedense geri planda kalan ve en son düşünülen tasarım detaylarından biri oluyor. Oysa bir evin ışıklandırılması, evin tüm atmosferini değiştirecek kadar kuvvetli ve önemli bir tasarım unsurudur. Dekorasyonunuzun dramatik yapısını, vurgulamak istediğiniz ayrıntılarını, renk uyumunu ancak sağlıklı ve doğru bir ışıklandırma ile ortaya çıkarabilirsiniz. Kısacası bir dekorasyonu oluşturan elbette mobilya ve aksesuarlardır ancak dekorasyonun daha iyi ya da daha kötü görünmesini sağlayan esas unsur aydınlatmadır. Eviniz için ışıklandırma elemanlarını seçerken de hem aydınlatma ünitelerinin dekoratif yapılarının mobilya ve dizaynınızla uyumunu hem de vurgulamak istediğiniz bölgeye olan etkisini değerlendirmeniz gerekiyor. Direkt ya da endirekt aydınlatmalarla ve birbirinden farklı zengin avize, abajur ve aplik modelleriyle her odaya işlevine ve stiline uygun bir ışıklandırma sistemi düşünmelisiniz. Bu her ne kadar ayrıntılı ve zorlu bir tercih süreci gibi görünse de aslında bazı temel dekorasyon ipuçları ile evinizi kolaylıkla kusursuz bir şekilde ışıklandırabilirsiniz. İşte farklı yaşam alanlarına işlevlerine göre seçilmiş göz alıcı aydınlatma ünitesi örnekleri...

Oturma odaları için aydınlatma kombinasyonları

(Ness Reklam ve Fotoğrafçılık / homify.com.tr)
Evlerin en yoğun kullanılan yaşam alanlarından biri olan oturma odaları farklı işlevleri bir arada barındırıyor ve bunun için de oturma odası ve salonlarda tek tip bir aydınlatmadan ziyade, birkaç farklı aydınlatma unsurunun bir arada kullanılması gerekiyor. Hem televizyon alanının, hem arkadaşlarınız ve ailenizle toplanıp sohbet ettiğiniz oturma gruplarının, hem de yemek alanının bir arada bulunduğu salonlarda her bir bölge için farklı bir aydınlatma ünitesi seçmelisiniz. Televizyon ya da film izlerken odanızın loş ve endirekt bir aydınlatma elemanı ile aydınlanması gerekiyor; bunun için de duvara monte edilen sarı ışıklı aplikler ya da lambaderler oldukça uygun. Oturma odasını misafirlerinizle sohbet ederek kullandığınız zamanlarda ise içerideki ışık dengeli ve olabildiğince aydınlık olmalı; bunun için de mutlaka kuvvetli ama göz yormayacak şık bir avize ya da tavana yayılmış ışıklar seçmelisiniz. Yemek alanınız ise ister salonunuzun içinde ister ayrı bir yemek odasında olsun mutlaka yemek masasını vurgulayacak geniş bir aydınlatma öğesi tercih etmelisiniz.

Yatak odalarında estetik abajurlar

(Escapefromsofa / homify.com.tr)
Yatak odalarında standart tavan ışıklarının yanı sıra mutlaka yatağın başucunda yer alan güzel ve şık abajurlar kullanmalısınız. Yatak odası dekorasyonunuzun önemli bir elemanı olarak öne çıkan abajur modelleri her tarz ve boyuta göre farklı modellere sahip. Abajur seçiminde dikkat etmeniz gereken temel şey ise abajurun yatak odası takımına uyumlu bir model olması ve tabii ki loş ve dinlendirici bir ışık yayması olmalı.

Mutfakta vurgulayıcı detaylar

(Forrester Architects / homify.com.tr)
Mutfak evlerimizde en aktif kullandığımız yaşam alanıdır ve içeride sürekli bir faaliyet vardır. Bu yüzden de mutfak aydınlatmalarında fonksiyonellik estetikten ve görünümden çok daha önemlidir. Daha işlevli bir mutfak için mutfağınızdaki çalışma alanınızı vurgulayan türde aydınlatma üniteleri tercih etmeniz şart. Eğer mutfak adanız varsa tavandan sarkan geniş avizeler kullanmalı; klasik tarzda mutfak tezgahları kullanıyorsanız da mutfak dolaplarının altlarından tezgahı aydınlatacak spot lambalar kullanmalısınız. Unutmayın ki mutfakta ışık demek işinizi çok daha kolay yapmanız demektir.

Bol ışıklı banyolar

(Esra Kazmirci Mimarlık / homify.com.tr)
Her ne kadar dekorasyonu en kolay alanlardan biri gibi görünse de aslında banyo dekorasyonları alanın işlevini kusursuz bir şekilde gerçekleştirmek açısından oldukça zordur. Aydınlatma söz konusu olduğunda da en detaycı ve ayrıntılı ışıklandırma sistemlerine banyolar ihtiyaç duyar. Banyolarda farklı alanlar ve fonksiyonlar için farklı ışık kaynakları kullanmanız şart. Genel bir tavan aydınlatmasının yanı sıra lavabo ve tezgahı da vurgulayacak şekilde ayna ışıklandırması kusursuz banyo dekorasyonlarının olmazsa olmazlarından biri. Duş alanını da unutmamak gerekiyor.

Koridorlar ve antreler

(Kerim Çarmıklı İç Mimarlık / homify.com.tr)
Koridor ve antreler evlerin yaşam alanlarının birbirlerine bağlandığı alanlar olarak pürüzsüz ve yumuşak bir geçiş atmosferi oluşturmalılar. Bu yüzden de ışıklandırma faktörü bu alanlarda da en az diğer odalarda olduğu kadar önemli. Koridor ve antreler genellikle kare şeklinde değil, uzun ve ince dikdörtgenler şeklinde olduğu için tek bir tepe lambası ile aydınlatılmaları da pek doğru değil çünkü koridorların her noktasının aynı düzeyde aydınlık olması oldukça önemli. Bunun için de koridorlarda farklı noktalara yayılmış duvar aplikleri ya da tavana yayılmış spot lambalar kullanmak çok daha dengeli ve sağlıklı bir ışıklandırma sağlayacaktır.

Daha fazla resim ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.