Gündem ‘Diyabete milyarlar harcanıyor’

‘Diyabete milyarlar harcanıyor’

18.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Alper Sönmez milyarlarca liralık sağlık giderinin yüzde 23’ünün diyabete harcandığını açıkladı

‘Diyabete milyarlar harcanıyor’

TBMM Dilekçe Komisyonu’ndea oluşturulan “Obezite İle Mücadele Alt Komisyonu”na sunulan rakamlar merdivenaltı ameliyat gerçeğini gözler önüne serdi. Türkiye’de yetişkin nüfusundan 19 milyon obez, 1.7 milyon kişinin de ameliyat derecesinde morbid obez olduğunu ortaya koyan rapora göre, 5 bin cerrahtan 300’e yakını obez ameliyatı yapabiliyor ve sadece 160’sı denetlenebiliyor. Doktor başına obez ameliyat sayısı 6 bine yaklaşırken, talebin yoğunluğuna rağmen cerrah azlığı hastaları merdivenaltı ve uzman olmayan cerrahlara yöneltiyor. Türkiye’deki milyarlarca liralık sağlık harcamalarının yüzde 23’ünün diyabete harcandığına dikkati çeken Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizme Derneği Başkanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Obezite tedavisinde her aile hekimine 800, her iç hastalıkları uzmanına 3 bin ve her endokrin-metabolizma uzmanına 30 bin obez hasta düşüyor” dedi.

Haberin Devamı

42 bin ameliyat yapıldı

Türk Tabipler Birliği temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen ise 5 bin civarında cerrahtan sadece 300’ünün obez ameliyatı yapabildiğini, bunlardan sadece 106’sının denetlenen ameliyatlara girdiğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin de obezite cerrahisinin her geçen yıl artış gösterdiğini belirterek, “2015’ten bu yana geçen 4 yılda 42 bin obezite cerrahisi yapılmış” dedi.

Aman çocuklara dikkat!

Her üç yetişkinden birinin obez veya kilo fazlası olduğu Türkiye’de çocuklar için de alarm zili çalıyor. Prof. Dr. Sönmez, ilkokul çağındaki çocukların yüzde 10’unun obez olduğunu belirtirken, Sağlık Bakanlığı Ayaktan Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Hatice Kınık, çocuklukta obezitenin önüne geçilmesi için 5 ila 17 yaş arasına kapsayan dönemde beden eğitimi dersinin her gün birer saat verilmesi gerektiğini kaydetti. Obezite, diyabeti tetiklediği için komisyonda da gündeme geldi.