Ekonomi Sabancı sattı yabancı aldı

Sabancı sattı yabancı aldı

31.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding, otobüs, midibüs ve hafif kamyon fabrikası Temsa’yı İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a sattı. Devir 825 milyon lira şirket değeri üzerinden 375 milyon lira karşılığında gerçekleşti

Sabancı sattı yabancı aldı

Sabancı Holding, otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimi yapan Temsa Ulaşım Araçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a devretti. Satış anlaşmasına göre 825 milyon TL şirket değeri üzerinden, borç ve nakit düzeltmeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirildi. Yapılan işlem, yüzde 49 oranındaki Sabancı Holding hisselerinin yanı sıra, yüzde 51 oranındaki başta Sabancı Ailesi üyeleri olmak üzere, diğer bireysel yatırımcı hisselerini de kapsıyor.

Haberin Devamı

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, bu satışını holdingin dönüşüm sürecinde atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. Göçmen, “Temsa, yarım asırlık geçmişindeki başarılarıyla ve sektöründeki öncülüğü ile her zaman gurur duyduğumuz markalarımızdan oldu. Teknolojik ve sektörel odaklanma stratejimizin neticesinde aldığımız bu devir kararı sonrasında, Temsa Adana’daki tesislerinde üretimini sürdürecek. İnanıyorum ki bu yeni dönemde de Temsa, özverili çalışanları ve güçlü satış teşkilatı ile yoluna başarıyla devam edecektir” dedi.

Stratejik karar

Sabancı Holding, Temsa’nın satışı öncesinde, sabah saatlerinde 4 rüzgar enerjisi santrali ihalesinden 2’sini kazandı. YEKA ihalesinden alınan rüzgar enerjisi üretim yatırımının ve Temsa Ulaşım Araçları’nın hisselerinin devredilmesinin topluluğun dönüşümünde önemli adımlar olduğunu belirten Göçmen, şunları söyledi: “Belirlediğimiz yol haritamızın temelinde, yalın ve dengeli portföy anlayışıyla yüksek büyüme ve daha fazla değer yaratan alanlara yatırım yapmak bulunuyor. Enerji alanında ülkemizin yerli ve sürdürülebilir kapasitesine daha fazla yatırım yapmak da bu kapsamda yer alıyor.”

Haberin Devamı

Sabancı sattı yabancı aldı

Yılda 10 bin araç üretiyor

1968 yılında kurulan ve 1987’den beri Adana’da bulunan 510 bin metrekarelik üretim tesisinde faaliyetleri sürdüren Temsa, yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor. Çevreye duyarlı üretimiyle dikkat çeken Temsa, fabrika tesislerinde etkin atık yönetimi ve karbon salınımını azaltan teknolojiler kullanıyor.

Temsa, Türkiye dışında, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi önde gelen ekonomilerdeki önemli pazar payıyla dünya çapında 70’e yakın ülkede faaliyet gösteriyor. Farklı bölgelere uygun farklı ürünler sunan Temsa, seri üretime hazır Avenue Electron ve MD9 electriCITY ile iki farklı elektrikli otobüse sahip dünyanın ilk otobüs üreticilerinden biri. Otonom MD9 electriCITY projesi ise devam etmekte olup ve 2022 yılında seri üretime hazır olacak.

Temsa, uzun yol ve turizm segmentinde Maraton, Safir Plus, HD RH, HD RHD, Avrupa şehir içi ulaşımı tasarlanan Avenue serisininin yanı sıra Prestij midibüsleri, MD9 ve MD7 midibüsleri ve LD SB Plus ile yalnızca ABD’nde sunulan TS 45, TS 35E ve TS 30E modellerini müşterilerine sunmaktadır.