Ege ‘Topraklar, maden kurbanı’

‘Topraklar, maden kurbanı’

19.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İzmir’in Dikili İlçesi’nde, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından “Doğamıza Sahip Çıkıyoruz” adıyla çevre paneli düzenlendi.

‘Topraklar, maden kurbanı’

İzmir’in Dikili İlçesi’nde, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından “Doğamıza Sahip Çıkıyoruz” adıyla çevre paneli düzenlendi. Dikili Belediye Başkanı Adil KırgözÜn de izlediği panele EGEÇEP adına çevre avukatı Arif Ali Cangı ve Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel konuşmacı olarak katıldı. Bergama ilçe merkezine 20, Dikili ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan Çukuralan Altın Madeni’ne ilişkin ÇED olumlu kararının Danıştay tarafından iptal edilmesi ve bölgesel çevre sorunları konuşuldu.
Sadece altın madeni değil, taş ocaklarında çevre ve canlı yaşamı için büyük tehlike yarattığını belirten Engel, “Maden sahası yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta yer alan ve Balıkesir Belediyesi tarafından içme suyu amacıyla kullanılan Madra Barajı’nın göl alanında bulunuyor. Ayrıca madenin atık sularının deşarj edileceği Çökek Deresi, yaklaşık 5 kilometre güneyde bulunan günde yüzlerce vatandaşın ziyaret ettiği kültür ve tabiat varlığı Nebiler Şelalesine dökülüyor. Bu sağlık için büyük tehdit demek” diye konuştu.
EGEÇEP çevre avukatı Cangı ise madenin kapasite artırımına değinip Danıştay’ın verdiği kararı eleştirdi, “Kozak Yaylası’nın ekosisteminin bozulması, tüm bölgeyi etkiler” dedi.