Dünya Pompeo’dan ‘ılımlı’ İran açıklaması...

Pompeo’dan ‘ılımlı’ İran açıklaması...

03.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İranlı yetkililerle ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını söyledi

Pompeo’dan ‘ılımlı’ İran açıklaması...

Nükleer anlaşmadan çıktıktan sonra İran ile gerginlik yaşayan ABD’den, “ılımlı” sayılabilecek bir açıklama geldi. Nitekim İsviçre’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İranlı yetkililerle ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa turu kapsamında İsviçre’ye giden Pompeo, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile bir araya geldi. Ticino Kantonu’nun başkenti Bellinzona’daki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Pompeo, İran’a, kaynaklarını kendi halkı için kullanma çağrısında bulundu. Pompeo, İran’ın kaynaklarını kendi halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması yerine Hizbullah ve Suriye için harcadığını savunarak, İran’ın Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı 6 milyon insanın yerinden edildiğini ifade etti. İran Cumburbaşkanı Hasan Ruhani’nin, uluslararası kararlar çerçevesinde ve saygılı bir şekilde masaya oturanlarla müzakerede bulunabilecekleri açıklamasına da cevap veren Pompeo, bu ülkeyle ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını vurguladı. Pompeo, “(İran ile) Masaya oturmaya hazırız” dedi, İran’ın “normal bir ülke gibi davranmasını istedikleri”ni ifade etti. ABD’li Bakan Pompeo, ayrıca İran’a yönelik baskılarının devam edeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

İsviçreli mevkidaşı Cassis de, yaptırımlar yüzünden İran halkının acı çektiğine dikkat çekip Tahran’a özellikle ilaç ve gıda şeklinde insani yardım yapmak istediklerini duyurdu. Cassis, bunun için İran’ın ödeme yapması gerekeceğini, bunun da ancak Washington’ın İran bankalarının para transferi yapmasına izin vermesiyle mümkün olabileceğini belirtti.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump da İran’la konuşmak istediğini, Tahran’ın müzakere masasına gelmesini umduğunu ifade etmişti.

Hamaney’den ret

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile yeniden müzakere ihtimaliyle ilgili “Eğer uluslararası kararlar çerçevesinde ve saygılı bir şekilde müzakere masasına otururlarsa, biz müzakere ve mantık ehliyiz” demişti. Ruhani, ABD’nin, yaptırımlarla İran’ı teslimiyete mecbur bırakacağı beklentisi içinde olduğunu ancak halkın zorluk ve sıkıntılara rağmen direndiğini belirtmişti. Ruhani, ABD ile görüşmeye hazır olduklarını belirtmiş, ancak bunu “Washington’un emriyle” yapmayacaklarını da dile getirmişti.

Dini lider Ayetullah Ali Hameney ise, Washington ile müzakere etmeyeceklerini söylemişti.