Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ev kalabalıktı. İstanbul yine, yeniden seçimi yapacak. Adaylar, Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu, kozlarını paylaşmak konusunda mutabakata vardılar ve moderatör İsmail Küçükkaya idaresinde ekrana çıkacaklar. Baldızlar, evde kurabiye ve de browni yapmışlar, aldılar, geldiler. Çaylar kondu, saat 21.00 beklendi. Biz tabii 90’lı yılları biliyoruz. Ne hararetli tartışmaları izledik! Birbirini boğazlayacak raddeye gelenleri hatırladık. Neyse yine de heyecan var, ne de olsa aradan epey zaman geçmiş. ‘Entelektüel bir durumda’ izlemek olmaz. Seyirlik ne de olsa...
Browni’nin sosu tam nüfuz edememiş ama kurabiye konusunda hemfikir olduk lezzetinde... Dedikodu yapacağız Binali bey ya da İmamoğlu bey ile ilgili icabında... Meydanlara dev ekranlar kurulmuş, kahvelerde ‘maç nizamı’ alınmış öyle duyduk. ‘Metin Oktay tesislerinden Galatasaray, Samandıra’dan Fenerbahçe kafilesi hareket etti’ kıvamında bir geliş söz konusu oldu.
‘Buna münazara denmez’
Ev ahalisi stüdyoyu pek beğenmedi. “Hiçbir albenisi yok” dedi. Sanki ’aman laf gelir iyisi mi klasik masa yapalım’ demişler. ‘İmamoğlu ve Yıldırım mesafesi, ilaveten moderatör Küçükkaya arası, hayli uzak geldi. “Bunun adına münazara denir” diye ekledi ev ahalisi. “Süreler de kısıtlı üç dakika az, beş dakika olmalıydı” diye eklediler. ‘Karşılıklı konuşmak yok’ olunca, heyecanlı olmadı. Bu format, adaylara da bir süre sonra ‘otomatiğe bağlama’ durumu doğurdu. Uzun bir aradan sonra ‘siyasi tartışma’nın ucundan azıcık bir ışığı göründü, biz de bununla yetindik.
Moderatörü eleştirirler
Küçükkaya, mutlaka eleştirilecektir, kaçarı yok. Not almışım bir soruyu mesela; ‘Kürt kökenli, Türkiye Cumhuriyeti aşığı’ vatandaşlardan bahsetti. Aşık olanı var, olmayanı var yani! Hatta “Beni nasıl buldunuz?” diye sordu adaylara programın sonunda, “Öğretmenim kaç verdiniz?” der gibi... Ev ahalisi, “Bu açık oturum oyları değiştirmez” diye noktayı koydu. Ve aile fotoğrafıyla son yazı ekrana geldi.
“Bugünü de atlattık, son düzlükte ne ya-
pacağız” diyerek adaylarımız, evlere dağılmıştır. Biz de saat 00.00 gibi dağıldık. “Vesile oldu bir araya geldik” dedik... Ama genç ev ahalisi sanırım daha dikkatli izledi. Yeni kuşak, ekranda siyasilerin tartışmasını görememişti. ‘Kim ne yorum yaptı?’ tarafına bakmadık kanalların. E ne diyecekleri malum, “Kendi fikrimiz bize yeter” dedik.